Neispunjeno

Ne nazire se skori završetak radova na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović

Sanacija Trga oslobođenja – Alija Izetbegović započeta je 4.8.2021. godine, a načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je dan ranije najavio da će radovi na ovom trgu trajati “petnaestak do dvadeset” dana. Nedugo nakon početka radova, zastupnica u Predstavničkom domu PFBiH Sanela Klarić uputila je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Federalnom urbanističko-ekološkom inspektoratu zahtjev da se izvrši nadzor nad ovim radovima. Iz Općine Stari Grad su saopćili da su, u skladu sa ovlaštenjima, nastavili sa sanacijom trga.

Fotografija: Istinomjer

Gostujući u programu “Ljetna špica” na TVSA početkom augusta ove godine, Hadžibajrić je komentirao predstojeće radove na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, a tom prilikom je najavio i kada bi radovi trebali biti okončani.

Pa ja se nadam da bi radovi trajali nekih petnaestak do dvadeset dana, ne više.

Ibrahim Hadžibajrić, 3.8.2021.

Istinomjer je i ranije ocjenjivao obećanja općinskog načelnika kada je riječ o ovom projektu, a više o tome možete pročitati na ovom linku.

Projekat sanacije trga finansira Općina Fatih. Ova turska općina izdvojila je za ovaj projekat sredstva u iznosu od 310.000 KM. Kako je navedeno u saopćenju Općine Stari Grad kada su započeti radovi, sanacija Trga oslobođenja – Alija Izetbegović uključuje uklanjanje postojećih betonskih ploča i njihovu zamjenu novim pločama kako bi se postigla “unificiranost podloge uže gradske jezgre”. Sanacija podrazumijeva i postavljanje 25 novih klupa, a planirano je da se spomenik Multikulturalnom čovjeku privremeno skloni i deponuje na drugu lokaciju do završetka radova. Tada je saopćeno da je, prema projektu, planirano da radovi na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović “budu završeni do 15. septembra”.

Dan nakon što su započeti radovi na Trgu oslobođenja, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu PFBiH Sanela Klarić uputila je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Federalnom urbanističko-ekološkom inspektoratu zahtjev da se izvrši nadzor kako bi se utvrdilo da li su pribavljene potrebne dozvole i saglasnosti za rušenje centralnog dijela Trga oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu. Klarić je istakla kako se javila bojazan da bi moglo doći do popločavanja centralnog dijela parka, čime bi se značajno izmijenio njegov izgled.

Time bi se značajno promijenio njegov izgled, jer statua multikulturalnog čovjeka ne bi bila prezentirana na uzvišenju niti bi bila okružena zelenom površinom. Onda to ne bi bila sanacija, kako tvrde u Općini Stari Grad, nego bi bila rekonstrukcija, za šta bi Općina trebala pribaviti određene potvrde i saglasnosti kojih trenutno nema.

Sanela Klarić, 5.8.2021.

Iz Općine Stari Grad su demantovali da postoje bilo kakve nepravilnosti kada je riječ o sanaciji Trga oslobođenja, te su ustvrdili kako se radi o “čisto političkom pitanju i opstrukcijama stranke sklone kočenju i zaustavljanju svakog kvalitetnog projekta.”

Tražimo da Naša stranka odgovori građanima zašto koči projekat sanacije Trga oslobođenja-Alija Izetbegović koji će u konačnici omogućiti moderno uređenu javnu površinu sa 1.600m2 iskoristivog prostora u samom centru grada gdje će biti moguće održavati izložbe, sajmove, festivale, koncerte…neće biti ugrožene zelene površine, zadržat će se svi sadržaji i nijedno stablo neće stradati. Djeluje kao da su se, u nedostatku adekvatnih argumenta, grčevito uhvatili nefunkcionalnog postamenta za spomenik u samom centru trga koji, ovakav kakav je, samo onemogućava efikasno korištenje trga i ometa njegovu funkcionalnost.

Saopćenje Općine Stari Grad, 7.8.2021.

Predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Faruk Kapidžić ustvrdio je da je problem u tome što se “ne radi sanacija, kako kažu u Općini Stari Grad, već rekonstrukcija, što je velika razlika”.

Ja sam za to da se trg uredi, ali po propisima. Problem je u tome što za sanaciju Općini ne trebaju saglasnosti drugih subjekata, već ih sama izda. Konkretno na trgu se radi o izmjeni ploča iz betonskih u granitne, a to potpada pod rekonstrukciju zato što se mijenja oblik, boja i kvalitet kamena. A to znači da im je za ove radove koje izvode trebala dozvola za rekonstrukciju, a da bi je dobili, potrebna im je saglasnost Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa koji bi trebao da uputi na mišljenje Komisiji i onda bi se konstatovalo da li tu mogu ići granitne ploče ili neke druge. Ne znam zašto nisu reagovali Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a i inspekcija koja je već prvog dana trebala zatvoriti gradilište, rekao je Kapidžić.

Faruk Kapidžić, 16.8.2021.

Pomoćnica načelnika Općine Stari Grad Adela Plakalo, gostujući u programu TVSA 11.8.2021, istakla je kako je Općina u okviru svojih nadležnosti nastavila sa sanacijom Trga oslobođenja. Istakla je kako se izgled samog trga neće mijenjati, što se odnosi na centralni dio i zelene površine. Istakla je i da radovi idu svojom dinamikom, te očekuju da će radovi biti okončani “okvirno oko 15. septembra”.

Ovaj trg je u jako lošem stanju i počeo je da predstavlja opasanost za djecu i starije. Tako da ono što je Općina mogla u okviru svojih nadležnosti i zakonskih mogućnosti jeste sanacija ovog trga. Dakle, provodi se prema Elaboratu o sanaciji isključivo sanacija prilikom čega ni na koji način neće doći do izmjene izgleda trga. Dolazi do zamjene dotrajalih ploča i ostalih dijelova koji su oštećeni i dotrajali.

Adela Plakalo, 11.8.2021.

Istinomjer je 10.9.2021. obišao Trg oslobođenja – Alija Izetbegović, te smo se uvjerili da radovi na sanaciji još uvijek nisu privedeni kraju.

Općina Stari Grad je, u okviru svojih nadležnosti, nastavila sa sanacijom Trga oslobođenja – Alija Izetbegović, ali radovi na sanaciji još uvijek nisu privedeni kraju. S tim u vezi, Istinomjer obećanje načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, da će radovi na sanaciji pomenutog trga trajati “petnaestak do dvadeset dana”, ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!