Ispunjeno sa zakašnjenjem

Otvorena ambulanta i društveni dom u Janjićima

Nakon raspisivanja javnog poziva, 12. oktobra 2020. godine zaključen je ugovor između Grada Zenice i kompanije “Braća Karić” na projektu adaptacije i rekonstrukcije ambulante porodične medicine i društvenog doma u Mjesnoj zajednici Janjići.

FOTO: Direktno.ba

Prema detaljima ugovora, rok za izvršenje ovog projekta bio je šest mjeseci, što su potvrdili i iz Gradske uprave Zenica, kada su 8. decembra prošle godine izvijestili o radovima na rekonstrukciji ambulante:

Radove izvodi firma “Braća Karić” d.o.o. Zenica, a rok za završetak radova je šest mjeseci.

Grad Zenica, 8.12.2020.

Kako su tada naveli iz Gradske uprave, projekat je vrijedan 300.413,88 KM sa PDV-om, od čega je kroz projektne aktivnosti Vlade Federacije BiH obezbijeđeno 156.000,00 KM, dok je Grad Zenica za realizaciju projekta osigurao sredstva u iznosu od 144.413,88 KM.

Projektom je predviđena rekonstrukcija prizemne etaže za potrebe ambulante porodične medicine i apoteke, ali će biti dograđen i sprat koji će koristiti kao prostor za potrebe Mjesne zajednice i matičnog ureda. Osim što će doprinijeti boljim uslovima rada za zdravstvene radnike te boljim uslugama za pacijente, realizacija ovog projekta je posebno važna i zato što usluge ove ambulante koriste i pacijenti s područja drugih mjesnih zajednica poput Lašve i Drivuše.

Fuad Kasumović, 8.12.2020.

U februaru ove godine, gradonačelnik Kasumović je obišao radove u Janjićima, konstatirajući tom prilikom da je zadovoljan dotad urađenim:

Radovi idu svojim tokom i moram priznati da sam zadovoljan viđenim i onim što je dosad urađeno. Osim ambulante, mještani će u nadograđenoj potkrovnoj etaži dobiti prostor koji će služiti za potrebe Mjesne zajednice i mjesnog ureda. Također, ovdje će biti otvorena i apoteka, tako da ćemo s realiziranjem ovog projekta zasigurno značajno unaprijediti uslove života stanovnika ove prigradske mjesne zajednice.

Fuad Kasumović, 9.2.2021.

O stanju implementacije projekta iz Gradske uprave su ponovo pisali u aprilu, obavijestivši tada da se vrše fini unutrašnji radovi i finalni radovi na fasadi, te u maju, kada je navedeno da su u toku završni radovi.

Predsjednik Mjesne zajednice Janjići Miralem Kaknjo je 26. maja izjavio da je došlo “do manjeg probijanja roka zbog izmjene projekta, odnosno da je došlo do dodatnih radova koji nisu bili u projektu”:

Očekujem da će svi poslovi i opremanje biti uskoro završeni, te da će otvorenje ambulante uslijediti tokom juna.

Miralem Kaknjo, 26.5.2021.

Ipak, rekonstruisana ambulanta nije počela s radom u aprilu, niti u junu, nego početkom septembra, bez zvaničnog objašnjenja zašto je došlo do kašnjenja. Na svečanom otvorenju prisutnima se obratila dr.sci.prim. Mersija Kasumović, direktorica Doma zdravlja Zenica, kazavši kako je adaptirani prostor porodične ambulante površine 192 metra kvadratna, a da u svom sastavu ima jednu ordinaciju, dvije sale za intervenciju i druge prateće prostorije.

Budući da projekat rekonstrukcije ambulante i društvenog doma u Mjesnoj zajednici Janjići nije završen u aprilu, kako je predviđeno ugovorom, nego u septembru, Istinomjer obećanje Grada Zenice ocjenjuje ispunjenim sa zakašnjenjem.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!