Ispunjeno

Lana Pudar dobila stan u Sarajevu

Mlada bh. plivačica Lana Pudar je na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020 osvojila 19. mjesto u plivanju (100 m delfin) te joj je nedostajalo 28 stotinki da se plasira u polufinale Olimpijskih igara. Pudar je prethodno osvojila dvije srebrene i jednu zlatnu medalju na Evropskom juniorskom prvenstvu u plivanju. U Mostaru, gdje Pudar živi, ne postoji olimpijski bazen, čime su uslovi za trening i pripreme za takmičenja znatno otežani. S tim u vezi, dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić najavila je da će Lani Pudar nakon povratka s Olimpijskih igara u Tokiju biti osigurani bolji uslovi za treniranje.

FOTO: Naša stranka

Dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić, koja je i sama u prošlosti bila predstavnica Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama 1992. godine u plivačkim disciplinama, sredinom aprila 2021. godine, govoreći o mladoj bh. plivačici Lani Pudar, istakla je kako bi u narednom periodu Pudar pomoć mogla dobiti i od Grada Sarajeva.

Dogovorila sam s bazenom da joj se osigura pruga. U Mostaru imaju mali bazen. Trebamo još vidjeti da joj se osigura stan za roditelje i trenere. Lana je naša olimpijska nada i moramo uraditi sve da takvoj djeci pomognemo i zadržimo ih u BiH.

Anja Margetić, 15.4.2021.

Nakon što je Pudar na Evropskom juniorskom prvenstvu u plivanju u julu ove godine ostvarila vrhunske rezultate, oglasila se i Margetić informacijom da će “Lana Pudar od sada trenirati i u Sarajevu”, te istakla da će se “boriti za bolje uslove i u Mostaru”.

Margetić je naglasila da će Pudar, osim osiguranog općinskog stana koji će koristiti tokom boravka u Sarajevu, imati obezbijeđene uslove za dva termina dnevno na Olimpijskom bazenu Otoka, a dodala je i da će se “Naša stranka kroz vijeća i parlamente boriti da Lana Pudar, i ostali perspektivni sportisti i sportistkinje, dobiju adekvatne uslove treniranja i u Mostaru”.

Lana Pudar je napravila historijski rezultat za bh. plivanje, a nakon povratka iz Tokija svoju karijeru će nastaviti graditi u Sarajevu. Ova mlada plivačica, kao i svi drugi perspektivni mladi sportisti, zaslužuju uslove koje im se nažalost ne pružaju u BiH. Drago mi je što sam svojom pozicijom dogradonačelnice uspjela doprinijeti nastavku Lanine karijere, za sada u Sarajevu. Uspjeli smo osigurati općinski stan u Novom Sarajevu u kojem će Lana sa svojim trenerima boraviti kada bude u Sarajevu. Sa upravom bazena na Otoci smo osigurali dva termina dnevno za nju i druge perspektivne plivače i plivačice. Sada će bazen dva puta u toku dana biti postavljen na 50 metara, što će uveliko olakšati pripreme za takmičenja. Posebno mi je drago što sam iz budžeta Grada Sarajeva osigurala sredstva za Lanu i njenu ekipu.

Anja Margetić, 12.7.2021.

Ovu informaciju potvrdili su i iz Kluba vodenih sportova “Orka”, čiji je Lana Pudar član, te su pozvali čelne ljude Mostara da obezbijede uslove i olimpijski bazen u Mostaru.

Lana Pudar je 4.9.2021. dobila na korištenje stan u Sarajevu kako bi mogla trenirati na Olimpijskom bazenu Otoka. Tom prilikom, Pudar se zahvalila dogradonačelnici Sarajeva Anji Margetić na angažmanu, te je istakla kako će joj stan u blizini Olimpijskog bazena biti od velike koristi u predstojećim pripremama za reprezentativna takmičenja.

Dogradonačelnica Sarajeva se putem Facebooka zahvalila ljudima koji su uplatili godišnju stanarinu za Pudar, te je istakla da joj je žao što nije pronađeno sistemsko rješenje za stan.

Ovo smo uspjeli zahvaljujući divnim ljudima koji su uplatili godišnju stanarinu za Lanu. Žao mi je što nismo uspjeli sistemski organizovati stan, žao mi je što je politička volja bila nedovoljno jaka da pokrenemo sistematična rješenja u Sarajevu i što je populizam uspio zaustaviti te procese. To me neće obeshrabriti, već mi je škola i pouka na koji način da pristupam u budućnosti pitanjima na lokalnom nivou i njihovom politiziranju. Još jednom sam beskrajno zahvalna trojici velikih ljudi koji su odlučili lično podržati Lanu, a koji žele ostati anonimni. Osigurali smo bazen, u saradnji sa gradonačelnicom osigurali i sredstva podrške, a sada je i stan spreman. Lana tebi želim samo da treniraš i uživaš u svojoj mladosti, a mi se moramo dalje truditi da tebi i drugim sportistima stvorimo sistem koji će vam biti na raspolaganju.

Anja Margetić, 4.9.2021.

S obzirom na to da su Lani Pudar uručeni ključevi od stana u Sarajevu, Istinomjer obećanje dogradonačelnice Sarajeva Anje Margetić ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!