Analize

Općina Novi Grad Sarajevo: Prva godina mandata načelnika Semira Efendića

Istinomjer je iz predizbornog programa “Nastavljamo zajedno” načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića izdvojio 68 obećanja koja prati u mandatnom periodu 2020-2024. godina.

Foto: Detektor.ba
Foto: Detektor.ba

Od 68 obećanja, u prvoj godini mandata, tri obećanja su ispunjena, sedam obećanja dobilo je ocjenu u progresu, 15 obećanja nije započeto, dok je za više od pola obećanja (43) zabilježena određena aktivnost tokom prve godine mandata te su ta obećanja dobila ocjenu započeto.

Ispunjena obećanja odnosila su se na adaptaciju objekta i formiranje Centra za edukaciju i mlade u sklopu Centra “Safet Zajko”, izgradnju zatvorene dječije igraone u okviru Centra “Safet Zajko”, te na izgradnju i otvorenje Centra za zdravo starenje na Alipašinom Polju.

Početkom septembra 2021. godine, iz Općine Novi Grad Sarajevo saopćeno je da su završeni radovi na adaptaciji objekta u kojem je smješten Centar za kulturu i edukaciju u sklopu Centra “Safet Zajko”, čime je spomenuto obećanje ispunjeno tokom prve godine mandata načelnika Semira Efendića. Centar za kulturu i edukaciju u ponudi ima niz radionica za djecu – od muzičke radionice, koja uključuje klavir, violinu i gitaru, foto i video radionice, dramske i likovne radionice, do mozgaonice, tj. pametne radionice. Pored spomenutih radionica, centar je na raspolaganju i svim zaintersovanim za umjetnost, obrazovanje i kulturu, a dostupna je i čitaonica, te će se prikazivati i različiti umjetnički sadržaji, kao što su izložbe, koncerti, teatarske predstave, književne večeri, filmske projekcije, javne diskusije itd.

Krajem novembra, u sklopu Centra “Safet Zajko”, otvorena je i dječija igraonica “Lavlje srce”, čime je još jedno obećanje ispunjeno tokom prve godine mandata.

Otvorenjem Centra za zdravo starenje na Alipašinom Polju 16. decembra 2021. godine, ispunjeno je i treće obećanje načelnika Efendića u prvoj godini mandata. Prostorije namijenjene građanima/kama treće životne dobi uređene su kao zasebna cjelina u sklopu objekta vrtića “Vjeverica” i prilagođene potrebama boravka i druženja starijih osoba. Centar raspolaže kuhinjom, prostorom za dnevni boravak, prostorijama za kurs računara i kurs engleskog jezika, prostorijama za odvijanje kreativnih radionica, za ambulantu i medicinsko savjetovalište, kao i prostorijama za vježbe i klub čitalaca, a u novootvorenom centru djelovat će 20 različitih radionica.

Sedam obećanja koja su dobila ocjenu u progresu, odnosno za koja su zabilježene značajnije aktivnosti tokom prve godine mandata, odnose se na proširenje kapaciteta Doma oslobodilaca i izgradnju sportskog strelišta, stipendiranje oko 500 učenika/ca i studenata/ica godišnje, novčani mjesečni dodatak za sve nezaposlene porodilje, izgradnju i rekonstrukciju lokalnih cesta, dodjelu na korištenje zemljišta u državnom vlasništvu u svrhu poljoprivredne proizvodnje, nastavak uređenja urbanih gradskih cjelina Alipašinog Polja, Dobrinje, Saraj-Polja, Olimpijskog Sela, Čengić-Vile, Otoke i Hrasnog, te na godišnji program podrške održivom povratku.

Tako je krajem juna 2021. godine iz Općine Novi Grad Sarajevo saopćeno da se radovi na izgradnji “prvog i jedinog sportskog strelišta na otvorenom, koje je izgrađeno u poslijeratnom periodu u Sarajevu”, a koje se nalazi u općini Novi Grad, na brdu Žuč, privode kraju te da će na njemu moći vježbati svi oni koji posjeduju odobrenje za vatreno oružje, ali i policijske i zaštitarske agencije i streljački klubovi, koji s nestrpljenjem očekuju ovaj sadržaj.

U februaru 2021. godine, Općina Novi Grad Sarajevo saopćila je da će ove školske godine stipendirati 532 učenika/cu i studenta/icu, a u aprilu je počela isplata stipendija.

Općina Novi Grad Sarajevo je u aprilu 2017. godine uvela program finansijske podrške porodiljama koje nisu u radnom odnosu te za svaku nezaposlenu porodilju koja živi na području Novog Grada mjesečno izdvaja dodatnih 50 KM. Za tu namjenu, iz općinskog budžeta se godišnje izdvaja oko 300.000 KM.

Za rekonstrukciju, održavanje i popravku ulica, lokalnih puteva i trgova, Općina Novi Grad Sarajevo je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 1,5 miliona KM. Za sanaciju i asfaltiranje lokalnih cesta, trgova i mostova planiran je milion konvertibilnih maraka, dok je pola miliona KM izdvojeno za ljetno održavanje cesta te obnovu i izradu saobraćajne signalizacije.

U septembru 2021. godine saopćeno je da je oko 200 stanovnika/ica (porodica) općine Novi Grad i tokom ove godine koristilo zemljište u državnom vlasništvu za poljoprivrednu proizvodnju na površini od 10 hektara, čime su zabilježene aktivnosti na realizaciji obećanja koje se odnosi na dodjelu na korištenje zemljišta u državnom vlasništvu u svrhu poljoprivredne proizvodnje.

Tokom 2021. godine radilo se i na uređenju urbanih gradskih cjelina Alipašinog Polja, Dobrinje, Saraj-Polja, Olimpijskog Sela, Čengić-Vile, Otoke i Hrasnog, a Općina Novi Grad Sarajevo nastavila je da pomaže povratnike na prijeratna mjesta prebivališta kroz izdvajanja novčanih sredstava za sufinansiranje infrastrukturnih projekata, popravke puteva, elektrifikaciju, vodu, obnovu zajedničkih objekata, ali i kroz obnovu vjerskih objekata, kupovinu stoke, poljoprivrednih mašina i građevinskog materijala.

Više od polovine obećanja, njih 43, dobilo je ocjenu započeto s obzirom na činjenicu da su zabilježene određene aktivnosti u cilju realizacije obećanja poput kontinuiranih budžetskih izdvajanja i aktivnosti koje je Općina provodila tokom 2021. godine.

Neka od obećanja koja su započeta su izgradnja sportsko-rekreacionog centra Zlatno polje”, škola plivanja i planinarenja za osnovce, dogradnja Osnovne škole “Behaudin Selmanović”, program prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja, nastavak razvoja biciklističke infrastrukture itd.

Općina Novi Grad Sarajevo nastavila je izdvajati sredstva iz budžeta za podršku radu boračkih udruženja sa prostora općine, podršku u radu JU Djeca Sarajeva, jednokratnu novčanu pomoć za porodice sa troje ili više djece, za osiguranje prevoza do škole za sve učenike/ce sa poteškoćama u kretanju, za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, za finansijsku podršku vjerskim zajednicama itd.

Od 68 datih obećanja, na njih 15 nisu zabilježene značajnije aktivnosti tokom prve godine mandata, a spomenuta obećanja se, između ostalog, odnose na uspostavu zanatskog centra, rekonstrukciju i vanjsko uređenje objekta Osnovne škole “Avdo Smailović”, olakšano izdavanje građevinskih dozvola privrednim subjektima, izgradnju centralnog spomen-obilježja “Krila slobode”, objekta policijske stanice na Dobrinji, kao i kompleksa sportskog i dječijeg igrališta u Ulici Avde Hodžića, podršku u radu i unapređenje aktivnosti Četvrte policijske uprave, rekonstrukciju i proširenje Ulice Smaila Šikala, izgradnju nove ulične rasvjete u padinskim dijelovima općine, dogradnju i proširenje Eko kuće, dodjelu na korištenje zemljišta u općinskom vlasništvu u svrhu izgradnje poslovnih objekata i otvaranja novih radnih mjesta, uspostavu općinskog javnog registra privrednih subjekata, poslovnih jedinica i obrtničkih djelatnosti, izgradnju etažnih garaža na postojećim parkinzima, priključenje naselja Dobroševići, Ahatovići, Reljevo, Bojnik i Rajlovac na Sarajevsku zaobilaznicu, te na izgradnju objekata Mjesne zajednice i ambulante u naselju Zabrđe.

Na kraju prve godine mandata može se zaključiti da je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić provodio aktivnosti na više od polovine datih obećanja, što bi do kraja mandata moglo rezultirati ispunjenjem većeg broja predizbornih obećanja koja je Istinomjer preuzeo iz njegovog programa “Nastavljamo zajedno”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!