U progresu

Nastavak uređenja urbanih gradskih cjelina Alipašinog Polja, Dobrinje, Saraj-Polja, Olimpijskog Sela, Čengić-Vile, Otoke i Hrasnog

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Nastavak uređenja urbanih gradskih cjelina Alipašinog Polja, Dobrinje, Saraj-Polja, Olimpijskog Sela, Čengić-Vile, Otoke i Hrasnog kroz izgradnju novih parking mjesta, fizičku blokadu pješačkih zona i izgradnju šetališta, zamjenu i rekonstrukciju javne rasvjete, hortikulturno uređenje itd.

Obrazloženje

Tokom tri godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Općina Novi Grad Sarajevo je od početka mandatnog perioda 2020-2024 provodila niz aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja – od izgradnje novih parking mjesta, zamjene i postavljanja nove rasvjete, revitalizacije postojećih i sadnje novih drvoreda do aktivnosti vezanih za poboljšanje sigurnosti učenika/ca u saobraćaju na putu do škole.

Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo

Aktivnosti tokom 2021. godine

Nakon što je Bulevar branilaca Dobrinje zatvoren za motorni saobraćaj, nastavljeno je uređenje druge strane pješačke zone. Naime, Općina Novi Grad Sarajevo je u ranijem periodu završila popločanje jedne strane bulevara i uređenje zelenog pojasa, a nastavak radova bio je planiran na dionici Bulevara branilaca Dobrinje – od spoja sa Ulicom Nurije Pozderca do spoja sa Ulicom Esada Pašalića, u dužini od oko 400 metara.

Nakon što je u 2020. godini urađena rekonstrukcija saobraćajnice u Ulici Lava Tolstoja te iscrtano oko 40 mjesta za parkiranje i postavljena saobraćajna signalizacija, tokom 2021. godine je u ovoj ulici završena i izgradnja novog parkinga, sa 65 parking mjesta i hortikulturno uređenim zelenim površinama.

U februaru 2021. godine saopćeno je i da je u toku rekonstrukcija i sanacija Trga Sabora bosanskog te da se postavljaju nove ploče i vrši ugradnja betonskih stubića.

Tokom 2021. godine sanirana je i šetnica i biciklistička staza uz Bulevar Meše Selimovića, od dvorane Vistafon do Otoke, a započeli su i radovi na izgradnji biciklističke staze u naselju Dobrinja, na dionici dužine od oko 600 metara, od Ulice Želimira Vidovića Kelija do Bulevara Mimar Sinana. Podsjećamo, radovi na izgradnji biciklističke staze u naselju Dobrinja su nastavak projekta kojeg Općina Novi Grad Sarajevo realizira fazno, a kojim će se, kako navode iz ove općine, “jedno od najvećih novogradskih naselja povezati sa ranije izgrađenom biciklističkom stazom od Otoke do kružnog toka na Dobrinji te A transverzalom i Centrom ‘Safet Zajko'”.

U oktobru iste godine je saopćeno da Općina Novi Grad Sarajevo realizira projekat rješavanja saobraćaja u mirovanju i pješačkih zona u naseljima Alipašino Polje, A, B i C faza, a čija je ukupna vrijednost oko 620.000 KM. Iz Općine su saopćili da je realizacija ovog projekta dio nastojanja Općine Novi Grad Sarajevo da kroz jedan dio građevinskih radova blokira pješačke zone kako automobili fizički ne bi mogli imati pristup, a u isto vrijeme, da se osigura jedan dodatni broj parking mjesta, ali i napravi sistem saobraćaja koji omogućava normalno funkcionisanje ovih naselja.

Općina Novi Grad Sarajevo je kroz aktivnosti na realizaciji investicionih projekata i sporazuma sa KJKP Park 2021. godine finansirala sadnju oko 700 novih stabala različitih vrsta na više od 20 lokacija. Iz Općine je tokom jeseni 2021. godine saopćeno da će “više od dvije stotine i pedeset stabala listopadnog i četinarskog drveća ove jeseni biti zasađeno s obje strane novoizgrađene dionice Ulice Džemala Bijedića.

Kada je u pitanju realizacija projekta obnove i modernizacije rasvjete na parkinzima, Općina Novi Grad Sarajevo saopćila je da je tokom 2020. i 2021. godine nova rasvjeta postavljena na još 36 parkirališta u naseljima Dobrinja, Mojmilo, Alipašino Polje, Švrakino Selo, Hrasno, Otoka i Čengić-Vila, a postavljeno je više od 400 novih LED rasvjetnih tijela, novi stubovi te su reparirani postojeći.

Krajem 2021. godine, izvršena je i revitalizacija drvoreda kod općinske zgrade te je tom prilikom zasađeno 19 novih stabala šarenolisnog javora i japanske trešnje.

Aktivnosti tokom 2022. godine

Početkom 2022. godine, započete su aktivnosti na realizaciji mjera za poboljšanje sigurnosti učenika/ca u saobraćaju na putu do Osnovne škole “Aleksa Šantić”. Iz Općine je saopćeno da su “u toku radovi na izgradnji nove pješačke staze unutar školskog dvorišta i otvaranju alternativnog pristupnog puta iz Ulice Ramiza Salčina za djecu koja pohađaju ovu školu” te da će “već od drugog polugodišta biti otvoren drugi prilaz školi iz ulice koja ima bolje sigurnosne karakteristike”. Podsjećamo, spomenuti radovi su dio mjera za poboljšanje sigurnosti učenika/ca u saobraćaju, nakon nesreće koja se početkom decembra 2021. godine dogodila u blizini ove škole.

Sredinom januara 2022. godine saopćeno je da su započeli radovi na zamjeni kompletne rasvjete unutar B-faze Alipašinog Polja, ukupne vrijednosti od oko 200.000 KM, te da će, umjesto stare rasvjete, duž trga i šetnice biti postavljena nova LED rasvjeta. Pored toga, iz Općine dodaju da će biti izvršena i izgradnja nove rasvjete na mjestima gdje ona nedostaje. Radove finansira Općina Novi Grad Sarajevo, a izvođač je konzorcij firmi SES d.o.o. Sarajevo i Mevludin Commerc d.o.o. Sarajevo.

Tokom 2022. godine zabilježene su i aktivnosti uređenja parkova i postavljenje novih klupa i korpi za otpatke na području ove općine, a u B fazi naselja Alipašino Polje izgrađeno je više od 80 novih parking mjesta, nakon što je urađena nova javna rasvjeta duž centralnog trga u ovom naselju.

Izvršena je i sanacija i iluminacija pješačkog mosta (pasarele), takozvanog “zelenog mosta” koji povezuje desni i lijevi dio općine Novi Grad, a uređene su i nove travnate površine uz novoizgrađenu saobraćajnicu i pješčke staze u ulici Džemala Bijedića.

Teheranski trg na Saraj Polju, Trg Barcelone u naselju Mojmilo, Trg međunarodnog prijateljstva i Trg ZAVNOBiH-a u naseljima Alipašino Polje i prostor uz fontanu u blizini Brčanske ulice na Otoci, kao i park u ulici Antuna Branka Šimića u Hrasnom uređeni su novim sezonskim cvijećem u maju 2022. godine,. U julu je započelo postavljanje potapajućih stubića na Trgu NEZAVISTNOSTI u C fazi Alipašinog Polja, a završeno je i asfaltiranje biciklističke i pješačke staze u MZ “Dobrinja C”. Tokom sedmog mjeseca, tokom devetodnevne akcije čišćenja uklonjeno oko 360 tona otpada, dok je tokom septembra izvršena sadnja novih stabala velikolisne lipe u ulici Želimira Vidovića Kelija u naselju Dobrinja.

U septembru je saopćeno da Općina Novi Grad Sarajevo implementira projekat izgradnje nove LED javne rasvjete i poboljšanja postojeće na 30 lokacija na prostoru općine, te da se radovi izvode u sklopu LOT-1 programa koji obuhvata izgradnju rasvjete u mjesnim zajednicama “Dobroševići”, “Reljevo”, “Zabrđe”, “Dolac” i “Buča Potok”.

U novembru su započeli radovi na obnovi i uređenju šetališta sa biciklističkom stazom od Otoke do Hrasnog.

Krajem 2022. godine iz Općine Novi Grad Sarajevo naveli su da su počeli radovi na održavanju i čiščenju korita i obala rijeke Miljacke nizvodno od zgrade RTV doma na Alipašinom Polju do objekta ‘’FIS’’ u Halilovićima. Projekat su zajednički realizirali Općina Novi Grad i Ministarstvo privrede KS. Saopćeno je da se izvode radovi na dužini od oko 600 metara, koji su obuhvatili sječu šiblja niskog rastinja, okresivanje i rasijecanje stabala sa lijeve i desne strane obale, mašinsko čišćenje i uklanjanje materijala sa erodiranog dna korita, uklanjanje ada i nanosa pri obalama u cilju formiranja normalnog proticajnog profila.

Aktivnosti tokom 2023. godine

Kao dio prve faze uređenja šetnice na Dobrinji, početkom 2023. godine saopćeno je da su u toku radovi na izgradnji šetališta duž obale rijeke Dobrinje. Iz općine su istakli da su duž pješačke zone postavljeni novi stubovi javne rasvjete, kako bi šetačima bila omogućena ugodnija šetnja i u večernjim satima. Pored toga, u plan je psotavljanje klupa za odbor kao i kanti za smeće.

Sredinom marta je saopćeno da je Općina Novi Grad Sarajevo nastavila projekt izgradnje javne rasvjete na svom području, te da je u toku postavljanje stubova javne rasvjete sa ugradnjom LED rasvjetnih tijela, čime će se značajno poboljšati osvjetljenje ulica, šetnica, stepeništa i pješačkih staza, kao i osjećaj sigurnosti kod građana. Kako su naveli, projekat izgradnje obuhvata postavljanje oko 70 novih LED rasvjetnih tijela.

Do 13.3.2023. godine završeni su bili radovi na osvjetljenju stepeništa i pješačke staze koja spaja ulice Prijedorska i Safeta Hadžića, MZ ”Aneks”, osvjetljena je šetnica uz rijeku Dobrinju, također osvjetljenja je pješačka staza koja spaja ulice Voje Dimitrijevića i Oslobodilaca Sarajeva, MZ ”Dobrinja B”,  te je završeno i  osvjetljenje ulice Ranovačka – MZ ”Dobroševići”, a saopćeno je da će započeti i radovi na poboljšanju osvjetljenja prilaza školama, kao i rekonstrukcija javne rasvjete na području MZ ”Čengić Vila”.

Dva dana kasnije, saopćeno je da je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao sa direktorom firme STEP d.o.o. Sarajevo Tarikom Karićem okvirni sporazum za izvođenje radova na izgradnji nove javne rasvjete na području mjesne zajednice „Čengić Vila“, u vrijednosti od oko 220.000 KM. Ovim projektom će kompletno naselje Čengić Vila dobiti modernu LED rasvjetu.

Tom prilikom je saopćeno da je u pripremi projekat za jednu polovinu naselja Dobrinja, gdje bi trebalo da se također postavi nova LED rasvjeta.

U aprilu je završena rekonstrukcija i proširenje dječijeg igrališta u ulici Trg djece Dobrinje, površine oko 300 metara kvadrahnih. Iz Općine je saopćeno da je urađena kompletna rekonstrukcija igrališta i pristupne staze, a postavljene su i AB ploče s ivičnjacima i ugrađena je gumena podloga.

U augustu 2023. godine otvorena su dva sportska terena sa umjetnom podlogom u B fazi Alipašinog Polja. Kako je saopćeno iz Općine tom prilikom, tereni sa nogomet i košarku s gumenom podlogom ograđeni su i osvijetljeni, a mogu ih koristiti građani Novog Grada, ali i sportski klubovi koji djeluju na području B fate Alipašinog polja. Tom prilikom ozvaničen je i završetak radova novog parking prostora sa oko 120 mjesta. 

Pored toga, u augustu je i naselje Čengić Vila dobilo novu LED rasvjetu, a realizacijom ovog projekta značajno su poboljšani uslova života građana ovog naselja s aspekta sigurnosti i ugodnosti. Vrijednost radova iznosila je oko 220 hiljada KM, a finansirala ih je Općina.

U septembru su završeni radovi na izgradnji  dječijeg igrališta u ulici Rudi Čajevac, a vrijednost rada je iznosila oko 120.000 KM. 

U novembru 2023. iz Općine je saopćeno da je urađeno poboljšanje osvjetljenja pojedinih dijelova pristupnih pješačkih staza, stepeništa, trotoara, prelaza i cesta. Dodali su da je izvršeno i poboljšanje postojeće rasvjete u takozvanim konfliktnim zonama. Ovim projektom obuhvaćeno je šire područje općine u blizini škola i vrtića u naseljima Dobroševići, Naselje heroja Sokolje, Briješće, Buča Potok, Otoka, Švrakino Selo, Alipašino Polje B i C faza, Saraje – Polje, Olimpijsko i Dobrinja D. Iz Općine su ovom prilikom dodali da su započeti radovi na modernizaciji javne rasvjete u naselju “Dobrinja 1” u ulicama Trg Sabora bosanskog, Miroslava Krleže, Trg Zlatnih ljiljana, Vahide Maglajlić i Oslobodilaca Sarajeva, te da je u toku pripremni projekat modernizacije javne rasvjete u Arodromskom Naselju, u ulicama Sarajevske olimpijade i Trg djece Dobrinje.

U zelenoj oazi Parka šuma Mojmilo u septembru 2023. godine otvoreno je igralište za djecu, dok je u novembru ovaj park dobio i prilaznu saobraćajnicu i parking. 

U novembru je ozvaničen početak radova na izgradnji šetališta i biciklističke staze pored Miljacke, na dionici Otoka – Hrasno. Kako je saopćeno iz Općine, radove izvodi firma Dinalsa d.o.o. Sarajevo, a u sklopu projekta radi se zamjena asfaltnog dijela šetnice betonskim popločanjem na šetalištu u dijelu trase sa lijeve obale Miljacke, na dionici od pješačkog mosta u ulici Žrtava fašizma do mosta Kongresmena McCloskey-a. Prethodno je izvršeno skidanje postojećeg asfaltnog sloja i postavljena podloga.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!