U progresu

Nastavak uređenja urbanih gradskih cjelina Alipašinog Polja, Dobrinje, Saraj-Polja, Olimpijskog Sela, Čengić-Vile, Otoke i Hrasnog

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Nastavak uređenja urbanih gradskih cjelina Alipašinog Polja, Dobrinje, Saraj-Polja, Olimpijskog Sela, Čengić-Vile, Otoke i Hrasnog kroz izgradnju novih parking mjesta, fizičku blokadu pješačkih zona i izgradnju šetališta, zamjenu i rekonstrukciju javne rasvjete, hortikulturno uređenje itd.

Obrazloženje

Zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Općina Novi Grad Sarajevo je od početka ovog mandatnog perioda provodila niz aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja – od izgradnje novih parking mjesta, zamjene i postavljanja nove rasvjete, revitalizacije postojećih i sadnje novih drvoreda do aktivnosti vezanih za poboljšanje sigurnosti učenika/ca u saobraćaju na putu do škole.

Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo

Nakon što je Bulevar branilaca Dobrinje zatvoren za motorni saobraćaj, nastavljeno je uređenje druge strane pješačke zone. Naime, Općina Novi Grad Sarajevo je u ranijem periodu završila popločanje jedne strane bulevara i uređenje zelenog pojasa, a nastavak radova planiran je na dionici Bulevara branilaca Dobrinje – od spoja sa Ulicom Nurije Pozderca do spoja sa Ulicom Esada Pašalića, u dužini od oko 400 metara.

Nakon što je u 2020. godini urađena rekonstrukcija saobraćajnice u Ulici Lava Tolstoja te iscrtano oko 40 mjesta za parkiranje i postavljena saobraćajna signalizacija, tokom 2021. godine je u ovoj ulici završena i izgradnja novog parkinga, sa 65 parking mjesta i hortikulturno uređenim zelenim površinama.

U februaru 2021. godine saopćeno je i da je u toku rekonstrukcija i sanacija Trga Sabora bosanskog te da se postavljaju nove ploče i vrši ugradnja betonskih stubića, čime bi dugogodišnji problem stanara ove ulice trebao biti riješen.

Tokom 2021. godine sanirana je i šetnica i biciklistička staza uz Bulevar Meše Selimovića, od dvorane Vistafon do Otoke, a započeli su i radovi na izgradnji biciklističke staze u naselju Dobrinja, na dionici dužine od oko 600 metara, od Ulice Želimira Vidovića Kelija do Bulevara Mimar Sinana.

Podsjećamo, radovi na izgradnji biciklističke staze u naselju Dobrinja su nastavak projekta kojeg Općina Novi Grad Sarajevo realizira fazno, a kojim će se, kako navode iz ove općine, “jedno od najvećih novogradskih naselja povezati sa ranije izgrađenom biciklističkom stazom od Otoke do kružnog toka na Dobrinji te A transverzalom i Centrom ‘Safet Zajko'”.

U oktobru je saopćeno da Općina Novi Grad Sarajevo realizira projekat rješavanja saobraćaja u mirovanju i pješačkih zona u naseljima Alipašino Polje, A, B i C faza, a čija je ukupna vrijednost oko 620.000 KM. Iz Općine su saopćili da je realizacija ovog projekta dio nastojanja Općine Novi Grad Sarajevo da kroz jedan dio građevinskih radova blokira pješačke zone kako automobili fizički ne bi mogli imati pristup, a u isto vrijeme, da se osigura jedan dodatni broj parking mjesta, ali i napravi sistem saobraćaja koji omogućava normalno funkcionisanje ovih naselja.

Općina Novi Grad Sarajevo je kroz aktivnosti na realizaciji investicionih projekata i sporazuma sa KJKP Park 2021. godine finansirala sadnju oko 700 novih stabala različitih vrsta na više od 20 lokacija. Iz Općine je najesen 2021. godine saopćeno da će “više od dvije stotine i pedeset stabala listopadnog i četinarskog drveća ove jeseni biti zasađeno s obje strane novoizgrađene dionice Ulice Džemala Bijedića.

Kada je u pitanju realizacija projekta obnove i modernizacije rasvjete na parkinzima, Općina Novi Grad Sarajevo saopćila je da je tokom 2020. i 2021. godine nova rasvjeta postavljena na još 36 parkirališta u naseljima Dobrinja, Mojmilo, Alipašino Polje, Švrakino Selo, Hrasno, Otoka i Čengić-Vila, a postavljeno je više od 400 novih LED rasvjetnih tijela, novi stubovi te su reparirani postojeći.

Krajem 2021. godine, izvršena je i revitalizacija drvoreda kod općinske zgrade te je tom prilikom zasađeno 19 novih stabala šarenolisnog javora i japanske trešnje.

Početkom 2022. godine, započete su aktivnosti na realizaciji mjera za poboljšanje sigurnosti učenika/ca u saobraćaju na putu do Osnovne škole “Aleksa Šantić”. Iz Općine je saopćeno da su “u toku radovi na izgradnji nove pješačke staze unutar školskog dvorišta i otvaranju alternativnog pristupnog puta iz Ulice Ramiza Salčina za djecu koja pohađaju ovu školu” te da će “već od drugog polugodišta biti otvoren drugi prilaz školi iz ulice koja ima bolje sigurnosne karakteristike”.

Podsjećamo, spomenuti radovi su dio mjera za poboljšanje sigurnosti učenika/ca u saobraćaju, nakon nesreće koja se početkom decembra 2021. godine dogodila u blizini ove škole.

Sredinom januara 2022. godine saopćeno je da su započeli radovi na zamjeni kompletne rasvjete unutar B-faze Alipašinog Polja, ukupne vrijednosti od oko 200.000 KM, te da će, umjesto stare rasvjete, duž trga i šetnice biti postavljena nova LED rasvjeta.

Pored zamjene postojeće rasvjete izvršit će se i izgradnja nove na mjestima gdje nedostaje, kako bi se postigao bolji nivo osvijetljenosti naselja, gdje će biti postavljeno oko 80 LED rasvjetnih tijela, čime će se poboljšati osjećaj sigurnosti građana u večernjim i noćnim satima. U ovom dijelu Alipašinog Polja javna rasvjeta nije mijenjana duži period, te je osvijetljenost bila jako loša. Zamjenom stare rasvjete, LED rasvjetom, poboljšat će se osvjetljenje unutar cijelog naselja. Radovi u sklopu projekta modernizacije rasvjete u B fazi Alipašinog Polja će se izvoditi etapno, te će na pojedinim dionicama šetnice i trga dio rasvjete biti van funkcije zbog neophodnih radova. Radove finansira Općina Novi Grad Sarajevo, a izvođač je konzorcij firmi SES d.o.o. Sarajevo i Mevludin Commerc d.o.o. Sarajevo.

Saopćenje Općine Novi Grad Sarajevo, 17.1.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!