Započeto

Dogradnja Osnovne škole “Behaudin Selmanović”

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Dogradnja Osnovne škole “Behaudin Selmanović” sa šest dodatnih učionica u naselju Briješće.

Obrazloženje

Nakon što je tokom 2021. godine potpisan okvirni sporazum za izvođenje radova na proširenju OŠ “Behaudin Selmanović” u naselju Briješće, po okončanju školske 2021/2022. godine započeli su i radovi na proširenju ovog objekta.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Nakon okončanja školske 2021/2022. godine započeli su radovi na proširenju osnovne škole “Behaudin Selmanović” u novogradskom naselju Briješće.

Foto: ONGS
Foto: ONGS

U budžetu za 2021. godinu Općine Novi Grad za nadziđivanje, dogradnju i nabavku opreme za osnovnu školu “Behaudin Selmanović” bila su planirana sredstva u iznosu od 250 hiljada KM, a krajem novembra 2021. godine objavljena je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača u predmetu Izvođenje radova nadziđivanja, dogradnje i opremanja OŠ “Behaudin Selmanović”.

Krajem 2021. godine javnost je obaviještena da je potpisan okvirni sporazum za izvođenje radova na proširenju ove osnovne škole, koja se nalazi u novogradskom naselju Briješće.

U vezi s tim, iz ove općine saopćeno je da vrijednost ovog projekta iznosi 472.654,85 KM te da će se “povećanjem kapaciteta školskog prostora učenicima i nastavnom osoblju omogućiti znatno bolji uslovi za rad i odvijanje nastavnog procesa”.

Problem koji je škola imala vezan je za nedostatak prostora za održavanje nastave, za potrebe biblioteke i ostalih sadržaja, tako da je inicijativa došla od strane škole kao nešto što bi bilo neophodno za njen normalan nastavak rada. Proces je trajao nešto više od godinu, od samog projektovanja, usaglašavanja projekta sa osnovnom školom, zatim ishodovanja urbanističke i građevinske dozvole, te je izabran izvođač radova. Općina Novi Grad je kroz budžet za 2021. godinu osigurala 250.000 KM, a prijedlog je da se ostatak sredstava osigura budžetom za 2022. godinu. Ukupna vrijednost radova je oko 470.000 KM, dakle, nešto malo manje od pola miliona KM. Ja se nadam da će škola nakon ovog proširenja, nakon što je 2014. godine dobila i salu, imati optimalne uslove za rad.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, 27.12.2021.

Nekoliko mjeseci kasnije, nakon što je okončana školska 2021/2022. godina, iz Općine Novi Grad Sarajevo saopćeno je da je započela realizacija projekta proširenja objekta “jedne od najstarijih osnovnih škola na području općine Novi Grad, škole ‘Behaudin Selmanović’, u naselju Briješće”.

I načelnik ove općine Semir Efendić na svom Facebook profilu naveo je da su radovi započeli te da će, nakon izgradnje sportske dvorane, škola sada dobiti “i nedostajući dio prostora za normalno odvijanje procesa nastave, a u toku su radovi i sanacija saobraćajnice kod ulaza u školu”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!