Ispunjeno

Dogradnja Osnovne škole “Behaudin Selmanović”

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Dogradnja Osnovne škole “Behaudin Selmanović” sa šest dodatnih učionica u naselju Briješće.

Obrazloženje

Obećanje je ispunjeno tokom treće godine mandata.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Nakon okončanja školske 2021/2022. godine započelo je proširenje Osnovne škole “Behaudin Selmanović” u novogradskom naselju Briješće, a krajem janaura 2023. godine saopćeno je da su radovi okončani, čime je ovo obećanje ispunjeno na samom početku treće godine mandatnog perioda 2020–2024.

Foto: ONGS
Foto: ONGS

U budžetu za 2021. godinu Općine Novi Grad za nadziđivanje, dogradnju i nabavku opreme za Osnovnu školu “Behaudin Selmanović” bila su planirana sredstva od 250.000 KM, a krajem novembra 2021. godine objavljena je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača u predmetu “Izvođenje radova nadziđivanja, dogradnje i opremanja OŠ ‘Behaudin Selmanović’“.

Krajem 2021. godine javnost je obaviještena da je potpisan okvirni sporazum za izvođenje radova na proširenju ove osnovne škole, koja se nalazi u novogradskom naselju Briješće.

Iz ove je općine saopćeno da vrijednost projekta iznosi 472.654,85 KM te da će se “povećanjem kapaciteta školskog prostora učenicima i nastavnom osoblju omogućiti znatno bolji uslovi za rad i odvijanje nastavnog procesa”.

Problem koji je škola imala vezan je za nedostatak prostora za održavanje nastave, za potrebe biblioteke i ostalih sadržaja, tako da je inicijativa došla od strane škole kao nešto što bi bilo neophodno za njen normalan nastavak rada. Proces je trajao nešto više od godinu, od samog projektovanja, usaglašavanja projekta sa osnovnom školom, zatim ishodovanja urbanističke i građevinske dozvole, te je izabran izvođač radova. Općina Novi Grad je kroz budžet za 2021. godinu osigurala 250.000 KM, a prijedlog je da se ostatak sredstava osigura budžetom za 2022. godinu. Ukupna vrijednost radova je oko 470.000 KM, dakle, nešto malo manje od pola miliona KM. Ja se nadam da će škola nakon ovog proširenja, nakon što je 2014. godine dobila i salu, imati optimalne uslove za rad.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, 27.12.2021.

Nekoliko mjeseci kasnije, nakon što je okončana školska 2021/2022. godina, iz Općine Novi Grad Sarajevo saopćeno je da je započela realizacija projekta proširenja objekta, kako je istaknuto, jedne od najstarijih osnovnih škola na području ove lokalne zajednice.

I načelnik ove općine Semir Efendić na svom Facebook profilu naveo je da su radovi na Osnovnoj školi “Behaudin Selmanović” započeli te da će, nakon izgradnje sportske dvorane, škola sada dobiti “i nedostajući dio prostora za normalno odvijanje procesa nastave, a u toku su radovi i sanacija saobraćajnice kod ulaza u školu”.

Načelnik Efendić je sa saradnicima, izvođačem radova i direktorom škole obišao početkom septembra 2022. godine gradilište u ovoj osnovnoj školi.

Radovi su počeli sa početkom raspusta, plan je bio da se do septembra stari dio škole, nad kojim se vrši nadogradnja, vrati u prvobitno stanje, kako bi djeca mogla krenuti u novu školsku godinu. Nakon početka radova i izvršenog otkopavanja temelja, zahtjev nadzornog organa bio je da se vrši dodatno ojačavanje temelja, kako bi se objekat mogao uopće nadograđivati. To su bili obimni zemljani radovi, koji su određenoj mjeri uticali na produženje izvođenja radova. Međutim, radovi u prizemlju starog dijela škole će biti završeni dvije sedmice nakon početka nastave, što je značajno za učenike od 3. do 9. razreda koji trenutno imaju online nastavu, dok se u jednom dijelu škole nastava odvija za učenike 1. i 2. razreda.

Saopćenje Općine Novi Grad Sarajevo 6.9.2022.

Sredinom septembra Efendić je putem Facebooka saopćio sljedeće:

Nastava u Osnovnoj školi “Behaudin Selmanović” od sutra će se odvijati normalno nakon prve dvije sedmice kada je nastava bila online. Učionice u prizemlju objekta iznad kojeg se vrši nadogradnja nisu vraćene u prvobitno stanje, ali sada su mnogo bolje sa novim dlv podovima, hidroizolacijom i novim molerajem na zidovima. Do drugog polugodišta škola će dobiti nove učionice, biblioteku i radne prostorije koje sada nedostaju.

Semir Efendić, 18.9.2022.

U oktobru su objavljene fotografije s gradilišta.

Krajem januara 2023. godine saopćeno je da su završeni radovi na dogradnji škole “Behaudin Selmanović”, čime su “osigurani bolji uslovi za školovanje i odvijanje nastavnog procesa”.

Iz općinske uprave saopćeno je da će “učenicima, nastavnicima i ostalim zaposlenima u ovoj obrazovnoj ustanovi na raspolaganju biti nove i opremljene učionice, nova školska biblioteka, gdje će djeca moći provoditi slobodno vrijeme čitajući, kao i ulazni hol, te prostorije za pedagoga škole”.

Također, učenicima su na raspolaganju i potpuno obnovljene učionice u prizemlju škole, u kojima je ranije bila vlaga, a čijom adaptacijom su osigurani znatno bolji uslovi za rad. Realizacijom projekta dogradnje školskog objekta, izgrađenog prije 77 godina, povećan je kapacitet školskog prostora, olakšano odvijanje nastavnog procesa i omogućeni su znatno bolji uslovi za obrazovanje sadašnjih učenika i budućih generacija. U sklopu radova urađena je fasada i novi krov objekta, a početkom nove građevinske sezone planirani su i radovi na vanjskom uređenju.

Saopćenje Općine Novi Gard Sarajevo, 24.1.2023.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!