U progresu

Dodjela na korištenje zemljišta u državnom vlasništvu u svrhu poljoprivredne proizvodnje

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Dodjela na korištenje zemljišta u državnom vlasništvu u svrhu poljoprivredne proizvodnje.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata, zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Općina Novi Grad Sarajevo raspisala je i ove godine još jedan javni poziv fizičkim i pravnim licima za besplatno korištenje zemljišta u državnoj svojini u poljoprivredne svrhe, nakon što je tu praksu započela tokom 2020. godine, nedugo nakon početka pandemije Covid-19.

Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo

Kako su u aprilu 2020. godine iz Općine Novi Grad Sarajevo naveli, zemljišta koja se nalaze na brdu Mojmilo, u Bojniku, Bačićima, Rajlovcu i Reljevu data su na korištenje kao “jedan od načina prevazilaženja stanja u kojem se našla naša zemlja zbog pandemije koronavirusa”, a zemljište se dodijelilo “u cilju povećanja poljoprivredne proizvodnje u periodu trajanja proglašenja stanja prirodne i druge nesreće i saniranja šteta uzrokovanih pandemijom”.

I u novom mandatnom periodu, 2020 – 2024, Općina Novi Grad Sarajevo nastavila je sa ovim aktivnostima.

Tako je u martu 2021. godine otvoren javni poziv za iskazivanje interesa za korištenje zemljišta u državnoj svojini u poljoprivredne svrhe na lokalitetima Brdo Mojmilo, Bačići, Rajlovac, Zabrđe, Reljevo i Buća Potok-Zrak.

Nekoliko mjeseci kasnije, saopćeno je da je oko 200 stanovnika/ca (porodica) općine Novi Grad koristilo tokom 2021. godine zemljište u državnom vlasništvu za poljoprivrednu proizvodnju na površini od deset hektara.

Kao i prošle godine Općina Novi Grad Sarajevo i ove je godine svojim stanovnicima na besplatno korištenje dodijelila zemljište u državnom vlasništvu. Oko 200 građana, koji su se prijavili na javni poziv početkom marta ove godine, dobilo je priliku da na parcelama od oko 300 kvadratnih metara za vlastite potrebe proizvode hranu. Obzirom na to da je većina korisnika iz prethodne godine iskazala interes za nastavak koristenja zemljišta, ove godine osigurane su i dodatne površine poljoprivrednog zemljišta. Prije same sjetve izvršeno je oranje i frezanje zemljišta, tako da su korisnici na korištenje dobili u potpunosti spremno zemljište za sjetvu i sadnju. Također je obezbijeđen i podijeljen sadni i sjemenski materijal. Pored toga još sedam hektara zemljišta dodijeljeno je stanovnicima koji imaju farme tovne junadi i muznih krava kako bi mogli proizvoditi stočnu hranu, dok je na tri hektara općinska služba Civilne zaštite zasadila krompir. Zemljište koje je dodijeljeno, do prošle godine nije se koristilo, i bilo je zapušteno. Ovo je jedan od primjera koji potvrđuje da je vlastita proizvodnja povrća najbolja, naročito u vrijeme kada je svijet zahvaćen globalnom pandemijom, koja ugrožava ljudsko zdravlje i život. Jedan od najboljih načina da se iskoristi slobodno vrijeme, upravo je formiranje i održavanje vlastite bašte u blizini mjesta stanovanja.

Saopćenje Općine Novi Grad Sarajevo, 6.9.2021.

Početkom 2022. godine raspisan je javni poziv za dodjelu na korištenje zemljišta u državnom vlasništvu u svrhu poljoprivredne proizvodnje na parcelama od oko 300 metara kvadratnih.

Oko sedam hektara zemljišta pripremljenog za sjetvu nalazi se na brdu Mojmilo, u Bačićima, Rajlovcu, Reljevu i Buća Potoku, a iz ove općine istakli su da je “većina korisnika iskazala interes za nastavak korištenja zemljišta u prošloj i ovoj godini, ali se na javni poziv mogu prijaviti i ostali građani koji ranije nisu koristili zemljište”.

Putem Udruženja poljoprivrednika Novi Grad, Općina će i ove godine osigurati sjemenski i sadni materijal osnovnih poljoprivrednih kultura. Osim toga, u planu je da se stanovnicima koji se bave stočarstvom osigura zemljište, kako bi mogli proizvesti stočnu hranu, dok će Civilna zaštita Općine Novi Grad Sarajevo na 5 hektara posijati krompir, za potrebe stanovnika koji su u potrebi, onih koji zbog starosti i bolesti nisu u mogućnosti sami za sebe proizvesti hranu. U vrijeme kada je svijet zahvaćen globalnom ekonomskom krizom kao i posljedicama pandemije, jedan od najboljih načina da se iskoristi slobodno vrijeme je formiranje i održavanje vlastitog vrta u blizini mjesta stanovanja. Osim toga, vlastita proizvodnja povrća od neprocjenjive je važnosti po ljudsko zdravlje.

Saopćenje Općine Novi Grad Sarajevo, 7.3.2021.

Nekoliko dana kasnije, iz Općine Novi Grad Sarajevo saopćeno je da, nakon provedenog javnog poziva za besplatnu dodjelu zemljišta u poljoprivredne svrhe, na koji su se prijavila 532 građana/ke, Općina nastavlja ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju na svom području te je, kako su naveli, uzimajući u obzir i velika poskupljenja osnovnih životnih namirnica, Općina 18.3.2022. godine raspisala javni poziv za sufinansiranje nabavke novih plastenika.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!