U progresu

Dodjela na korištenje zemljišta u državnom vlasništvu u svrhu poljoprivredne proizvodnje

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Dodjela na korištenje zemljišta u državnom vlasništvu u svrhu poljoprivredne proizvodnje.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata, zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Kako su u aprilu 2020. godine iz Općine Novi Grad Sarajevo naveli, zemljišta koja se nalaze na brdu Mojmilo, u Bojniku, Bačićima, Rajlovcu i Reljevu data su na korištenje kao “jedan od načina prevazilaženja stanja u kojem se našla naša zemlja zbog pandemije koronavirusa”, a zemljište se dodijelilo “u cilju povećanja poljoprivredne proizvodnje u periodu trajanja proglašenja stanja prirodne i druge nesreće i saniranja šteta uzrokovanih pandemijom”.

I u novom mandatnom periodu, 2020 – 2024, Općina Novi Grad Sarajevo nastavila je sa ovim aktivnostima.

Tako je u martu 2021. godine otvoren javni poziv za iskazivanje interesa za korištenje zemljišta u državnoj svojini u poljoprivredne svrhe na lokalitetima Brdo Mojmilo, Bačići, Rajlovac, Zabrđe, Reljevo i Buća Potok-Zrak.

Nekoliko mjeseci kasnije, saopćeno je da je oko 200 stanovnika/ca (porodica) općine Novi Grad koristilo tokom 2021. godine zemljište u državnom vlasništvu za poljoprivrednu proizvodnju na površini od deset hektara. Iz Općine su tom prilikom dodali da je oko 200 građana koji su se prijavili na javni poziv dobilo priliku da na parcelama od oko 300 kvadratnih metara proizvode hranu za vlastite potrebe. 

U martu 2022. godine, Općina je raspisala javni poziv za dodjelu na korištenje zemljišta u državnom vlasništvu u svrhu poljoprivredne proizvodnje. Dodali su da će građanima biti na raspolaganju ukupno oko 7 hektara zemljišta, a građani koji se prijave imat će priliku da na parcelama od oko 300 metara kvadratnih proizvode hranu za vlastite potrebe.

Oko sedam hektara zemljišta pripremljenog za sjetvu nalazi se na brdu Mojmilo, u Bačićima, Rajlovcu, Reljevu i Buća Potoku, a iz ove općine istakli su da je “većina korisnika iskazala interes za nastavak korištenja zemljišta u prošloj i ovoj godini, ali se na javni poziv mogu prijaviti i ostali građani koji ranije nisu koristili zemljište”. Iz Općine su tada dodali da je Općina osigurala sjemenski i sadni materijal osnovnih poljoprivrednih kultura

Nekoliko dana kasnije, iz Općine Novi Grad Sarajevo saopćeno je da, nakon provedenog javnog poziva za besplatnu dodjelu zemljišta u poljoprivredne svrhe, na koji su se prijavila 532 građana/ke, Općina nastavlja ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju na svom području te je, kako su naveli, uzimajući u obzir i velika poskupljenja osnovnih životnih namirnica, Općina 18.3.2022. godine raspisala javni poziv za sufinansiranje nabavke novih plastenika.

Općina Novi Grad Sarajevo je i u 2023. godini stanovnicima dodijelila zemljište u državnom vlasništvu. Kako ej saopćeno u maju 2023, više od 500 građana se prijavilo na javni poziv i dobilo priliku da na parcelama od oko 300 kvadratnih metara za vlastite potrebe proizvode hranu. Dodali su da će biti zasijano oko 12 hektara površine, a prije sjetve izvršeno je oranje i frezanje zemljišta, tako da su korisnici dobili u potpunosti spremno zemljište za sjetvu i sadnju, a obezbijeđen je i dio sjemenskog materijala.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!