U progresu

Program prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Program prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

U budžetu Općine Novi Grad Sarajevo su za 2021. godinu za projekte obuke, prekvalifikacije i zapošljavanja radnika za deficitarna zanimanja, uključujući i udruživanje sredstava sa poznatim poslodavcem, bila izdvojena sredstva u iznosu od 300 hiljada KM, dok su u budžetu za 2022. godinu planirana sredstva u iznosu od 350 hiljada KM. 

U budžetu za 2023. godinu predviđeno je 350.000 KM za stavku Tekući transfer za projekte obuke, prekvalifikacije i zapošljavanja radnika za deficitarna zanimanja, uključujući i udruživanje sredstava sa poznatim poslodavcem, dok je Nacrtom budžeta za 2024. godinu za ovu namjenu planirano 450.000 KM.

U martu 2021. godine, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor firme namjenske industrije Zrak d.d. Sarajevo Ismo Hebibović potpisali su sa jedanaest osoba ugovore za obavljanje pripravničkog staža, odnosno prekvalifikaciju za deficitarna zanimanja. Radilo se o nastavku realizacije programa prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja sa biroa za zapošljavanje, kojeg Općina Novi Grad Sarajevo, kako je tada navedeno, provodi kao jednu od mjera podsticaja razvoju privrede i zapošljavanja.

Početkom 2022. godine saopćeno je da Općina Novi Grad i ove godine sufinansira program zapošljavanja, obuke i stručnog usavršavanja i nabavke opreme radi zapošljavanja nezaposlenih osoba sa Biroa za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo.

Ugovore o sufinansiranju programa prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja je sa poslodavcima potpisao pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni razvoj Emir Dedović, a ovim programom će se u narednom periodu obučiti i zaposliti 39 nezaposlenih osoba sa evidencije Biroa za zapošljavanje Novi Grad.

Sekretar Ustanove za obrazovanje odraslih “Nova zanimanja” Ermin Kurtović pozvao je sve nezaposlene osobe sa područja Novog Grada da iskoriste ovu priliku, jave se i educiraju za željeno zanimanje.

Ustanova “Nova zanimanja” je registrovana u Kantonu Sarajevo, upisana u registar obrazovanja odraslih Kanton a Sarajevo. Bavimo se edukacijom, prekvalifikacijom, dokvalifikacijom i osposobljavanjem, formalnim i neformalnim obrazovanjem odraslih. Nezaposlenim osobama, pored edukacije, nudimo zaposlenje kod poznatog poslodavca, odnosno kod poslovnih saradnika sa kojima mi sarađujemo. U prostorijama ”Nova zanimanja” su osposobljene radionice za sva zanimanja, tako da osoba prođe praktičnu nastavu u potpunosti kako kod nas, tako i kod poslodavca.

Ermin Kurtović, 4.1.2022.

Kako navode iz Općine Novi Grad, ova lokalna zajednica je u periodu od 2017 do 2020. godine finansijski podržala ukupno 61 poslodavca, koji su obučili i zaposlili 192 osobe koje su se nalazile na evidenciji Biroa za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo, a 2018. godine uvedena je i nova podsticajna mjera koja podrazumijeva sufinansiranje troškova certifikacije proizvodnih procesa, proizvoda ili usluga kod akreditovanih agencija za certifikaciju u iznosu do 50%, a maksimalno do 2.000 KM po privrednom društvu sa sjedištem na području općine Novi Grad Sarajevo.

U martu 2023. godine iz Općine je saopćeno da su načelnik Efendić i v.d. direktora preduzeća “Zrak” d.d. Edin Čano potpisali ugovor za sufinansiranje obuke i prekvalifikacije 15 nezaposlenih osoba za deficitarna zanimanja. Ovim ugovorom Općina će sufinansirati troškove šestomjesečne obuke osoba sa evidencije Biroa za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo, kojima će biti omogućeno da prođu proces prekvalifikacije, da steknu nova znanja i vještine i da nakon toga nastave raditi u firmi ”Zrak”. Iz Općine su dodali da će kroz ovu mjeru mogućnost za prekvalifikaciju i zapošljavanje dobit će 43 nezaposlene osobe.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!