U progresu

Godišnji program podrške održivom povratku

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Godišnji program podrške održivom povratku na mjesta prijeratnog prebivališta u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Općina Novi Grad Sarajevo kontinuirano pomaže povratnike/ce na prijeratna mjesta prebivališta kroz izdvajanja novčanih sredstava za sufinansiranje infrastrukturnih projekata, popravke puteva, elektrifikaciju, vodu, obnovu zajedničkih objekata, ali i kroz obnovu vjerskih objekata, kupovinu stoke, poljoprivrednih mašina i građevinskog materijala.

Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo

U budžetu za 2021. godinu Općina Novi Grad Sarajevo je za program održivog povratka izdvojila 160.000 KM.

U februaru 2021. godine iz ove općine saopćeno je da su tokom 2020. godine sufinansirana 34 projekta povratnika u prijeratna mjesta prebivališta, a za tu je namjenu iz budžeta bilo izdvojeno 100.000 KM. Iz Općine su dodali da je podrška usmjerena za sufinansiranje putne i stambene infrastrukture, elektrifikacije, vode, obnove zajedničkih objekata. Ovim sredstvima obuhvačeni su projekti koji se, između ostalog, odnose na nabavku školskog pribora i ruksaka za djecu povratnika u naseljima kod Višegrada i Foče, podršku radu učenicima prvog razreda “Prve osnovne škole” u Stocu, koju pohađa 350 učenika i slično.

Općina Novi Grad je u aprilu 2021. godine objavila Javni poziv za podnošenje zahtjeva za finansiranje/sufinansiranje projekata u svrhu održivog povratka u 2021. godini.

Na petoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, održanoj u julu 2021. godine, usvojen je izvještaj o utrošku odobrenih sredstava za podršku održivom povratku raseljenih osoba u 2020. godini.

Za tu namjenu iz prošlogodišnjeg budžeta povratnicima na prijeratna mjesta prebivališta dodijeljeno je 100.000 KM. Ova lokalna zajednica kontinuirano pomaže povratnike na prijeratna mjesta prebivališta, u vidu izdvajanja novčanih sredstava za sufinansiranje infrastrukturnih projekata, popravke puteva, elektrifikacije, vode, obnove zajedničkih objekata. Također se kroz ovaj projekt pomaže i obnova vjerskih objekata, a jedan dio novčanih sredstava odvaja se za kupovinu stoke, poljoprivrednih mašina i građevinskog materijala.

Saopćenje Općine Novi Grad Sarajevo, 8.7.2021.

U decembru 2021. godine iz Općine Novi Grad Sarajevo saopćili su da ova lokalna zajednica “već godinama iz budžeta izdvaja značajna sredstva za pomoć održivom povratku građana u prijeratna mjesta prebivališta u vidu izdvajanja novčanih sredstava za infrastrukturne projekte, popravku puteva i zajedničkih objekata”.

U saopćenju se navodi da se kroz ovaj projekat pomaže i obnova vjerskih objekata, a jedan dio novčanih sredstava odvaja se i za kupovinu stoke, poljoprivrednih mašina, građevinskog materijala i za izgradnju kuća pojedincima/kama. Dodaju da je Općina u toj godini izdvojila 119.000 KM i podržala 43 projekta.

Pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić tada je istakao da su u realizaciji ugovori s deset fizičkih lica, kao i da je, zbog velikog interesa, napravljena rezervna lista.

U februaru 2022. godine objavljen je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za finansiranje/sufinansiranje projekata u svrhu održivog povratka u 2022. godini.

Početkom septembra iste godine Općina Novi Grad Sarajevo saopćila je da je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno 157.000 KM za projekte podrške održivom povratku na prijeratna prebivališta, a tim sredstvima, od 128 aplikanta, “podržano je 45 projekata, od kojih se 22 odnose na fizička lica, a 23 na općine, udruženja, vjerske zajednice i crkve”, istakli su iz ove općine.

Sredinom oktobra u Općini Novi Grad Sarajevo potpisani su ugovori s preostalih 11 korisnika pomoći za finansiranje/sufinasiranje projekata u svrhu održivog povratka u 2022. godini, a koji se odnose na infrastrukturne projekte.

Sredinom januara 2023. godine Općina Novi Grad Sarajevo raspisala je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za finansiranje/sufinansiranje projekata u svrhu održivog povratka u 2023. godini.

Početkom augusta 2023. godine iz Općine Novi Grad Sarajevo saopćeno je da je za projekat podrške održivom povratku u prijeratna mjesta stanovanja iz budžeta izdvojeno 120.000 KM, a tim sredstvima podržana su 44 projekta. Od toga, sredstava su izdvojena za sufinansiranje 23 projekta, dok će s općinama povratka biti potpisani ugovori koji se odnose na 21 infrastrukturni projekat. Iz Općine dodaju da je zaključenim ugovorima osigurani finansiranje i sufinansiranje projekata koji se odnose, između ostalog, na uređenje šehidskog mezara, razvoj voćarstva, nabavku školskog pribora i sl.

Krajem augusta 2023. potpisani su ugovori za sufinansiranje 21 infrastrukturnog projekta u povratničkim mjestima, od čega će tri realizirati općine povratka, četiri medžila IZ i 14 udruženja. 

Na prijedlog Koordinacionog odbora za održivi povratak, Općinsko vijeće je krajem novembra 2023. godine usvojilu rezervnu listu korisnika pomoći održivnog povrataka u prijeratna mjesta stanovanja. Rebalansom budžeta osigurana su dodatna sredstva za pomoć održivom povratku u iznosu od 30.000 KMm za 17 povratnika koji su potpisali ugovore o finansiranju i sufinansiranju projekata. Dakle, Općina je u 2023. podržala ukupno 61 projekat u iznosu od 150.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!