U progresu

Godišnji program podrške održivom povratku

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Godišnji program podrške održivom povratku na mjesta prijeratnog prebivališta u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Općina Novi Grad Sarajevo kontinuirano pomaže povratnike/ce na prijeratna mjesta prebivališta kroz izdvajanja novčanih sredstava za sufinansiranje infrastrukturnih projekata, popravke puteva, elektrifikaciju, vodu, obnovu zajedničkih objekata, ali i kroz obnovu vjerskih objekata, kupovinu stoke, poljoprivrednih mašina i građevinskog materijala.

Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo

U budžetu za 2021. godinu Općina Novi Grad Sarajevo je za program održivog povratka izdvojila 160.000 KM.

Budžet Općine Novi Grad Sarajevo za 2021. godinu
Budžet Općine Novi Grad Sarajevo za 2021. godinu

U februaru 2021. godine iz ove općine saopćeno je da su tokom 2020. godine sufinansirana 34 projekta, a za tu je namjenu iz budžeta bilo izdvojeno 100.000 KM.

Finansijska podrška usmjerena je tamo gdje je najpotrebnija, za sufinansiranje putne i stambene infrastrukture, elektrifikacije, vode, obnove zajedničkih objekata. Također, kroz ovaj projekat pomaže se i obnova vjerskih objekata, a jedan dio novčanih sredstava odvaja se za kupovinu stoke, poljoprivrednih mašina i građevinskog materijala, ali i za nabavku školskog pribora za djecu povratnika. Pomoć su dobili povratnici u Čajniče, Međeđeu, Višegrad, Ustikolinu, Foču, Novo Goražde, Olovo, Rudo, Kiseljak, Kalinovik, Žepu, Zvornik, Bileću, Modriču itd. Pomoć nije izostala ni u Gacku i Stocu, gdje su izdvojena sredstva za sufinansiranje izgradnje putne infrastrukture u povratničkim naseljima Gornja Duboka, Gornja Bitunja, Crnići i Aladinići. U Stocu je Općina podržala rad učenika prvog razreda “Prve osnovne škole”, koju pohađa 350 učenika, a gdje je povratak započeo 1997. godine, kada su školu pohađala tek četiri učenika. Podržan je i projekat podrške obrazovanju u mjestima povratka za korisnike internatskog smještaja i Dnevnog centra za djecu u Potočarima, u Srebrenici, kao i nabavka školskog pribora i ruksaka za djecu povratnika u naseljima kod Višegrada i Foče. Izdvojena su i sredstva za rekonstrukciju ambulante u Međeđi kod Višegrada, te za izgradnju grijanja u džamiji u džematu Mrežica u Foči. Na ovaj način ova lokalna zajednica nastoji olakšati svakodnevni život porodicama koje su odlučile vratiti se na svoja prijeratna ognjišta, oživjeti porušena mjesta iz kojih su prognani tokom agresije na našu zemlju. Sredstva za nabavku materijala za sanaciju kuće dobila je Fata Jaganjac, povratnica u istočnu Hercegovinu, tačnije u Bileću. Fata je jedna od rijetkih povratnika koji su se nedugo nakon okončanja rata odlučili vratiti u mjesto u kojem su živjeli prije agresije. Još 2001. godine, uz pomoć komšija, ova vrijedna žena uspjela je osposobiti manji dio stambenog prostora, a sredstvima iz budžeta Općine Novi Grad sanirala je i dodatni stambeni prostor. Ovim projektom obuhvaćeno je 13 povratnika – pojedinaca, koji su prijavljeni u mjestu za koje su aplicirali, kao i 21 udruženje, te lokalne i vjerske zajednice.

Saopćenje Općine Novi Grad Sarajevo, 2.2.2021.

Općina Novi Grad je u aprilu 2021. godine objavila Javni poziv za podnošenje zahtjeva za finansiranje/sufinansiranje projekata u svrhu održivog povratka u 2021. godini.

Na petoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, održanoj u julu 2021. godine, usvojen je izvještaj o utrošku odobrenih sredstava za podršku održivom povratku raseljenih osoba u 2020. godini.

Za tu namjenu iz prošlogodišnjeg budžeta povratnicima na prijeratna mjesta prebivališta dodijeljeno je 100.000 KM. Ova lokalna zajednica kontinuirano pomaže povratnike na prijeratna mjesta prebivališta, u vidu izdvajanja novčanih sredstava za sufinansiranje infrastrukturnih projekata, popravke puteva, elektrifikacije, vode, obnove zajedničkih objekata. Također se kroz ovaj projekt pomaže i obnova vjerskih objekata, a jedan dio novčanih sredstava odvaja se za kupovinu stoke, poljoprivrednih mašina i građevinskog materijala.

Saopćenje Općine Novi Grad Sarajevo, 8.7.2021.

U decembru 2021. godine iz Općine Novi Grad Sarajevo saopćili su da ova lokalna zajednica “već godinama iz budžeta izdvaja značajna sredstva za pomoć održivom povratku građana u prijeratna mjesta prebivališta u vidu izdvajanja novčanih sredstava za infrastrukturne projekte, popravku puteva i zajedničkih objekata”.

U saopćenju se navodi da se kroz ovaj projekat pomaže i obnova vjerskih objekata, a jedan dio novčanih sredstava odvaja se i za kupovinu stoke, poljoprivrednih mašina, građevinskog materijala i za izgradnju kuća pojedincima/kama.

Ove godine Općina je sredstvima iz budžeta u iznosu od 119.000 KM podržala 43 projekta, kao pomoć održivom povratku, od kojih se 20 odnosi na fizička lica, a 23 na udruženja, vjerske zajednice i crkve, te institucije.

Saopćenje Općine Novi Grad Sarajevo, 8.12.2021.

Pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić tada je istakao da su u realizaciji ugovori s deset fizičkih lica, kao i da je, zbog velikog interesa, napravljena rezervna lista.

Mi ćemo tu rezervnu listu za preostalih deset ljudi koji ispunajvaju uslove javnog poziva realizirati. Uglavnom se radi o sufinansiranju nabavke mašina, građevinskog materijala, sanacija nekih oštećenja na kućama itd. Preostala 23 projekta odnose se na popravku puteva, mostova, izgradnju vodovodne mreže, izgradnju vjerskih objekata, kao i za nabavku školskog pribora za djecu povratnika i sl.

Tajib Delalić, 8.12.2021.

U februaru 2022. godine objavljen je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za finansiranje/sufinansiranje projekata u svrhu održivog povratka u 2022. godini.

Početkom septembra iste godine Općina Novi Grad Sarajevo saopćila je da je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno 157.000 KM za projekte podrške održivom povratku na prijeratna prebivališta, a tim sredstvima, od 128 aplikanta, “podržano je 45 projekata, od kojih se 22 odnose na fizička lica, a 23 na općine, udruženja, vjerske zajednice i crkve”, istakli su iz ove općine.

Sredinom oktobra u Općini Novi Grad Sarajevo potpisani su ugovori s preostalih 11 korisnika pomoći za finansiranje/sufinasiranje projekata u svrhu održivog povratka u 2022. godini, a koji se odnose na infrastrukturne projekte.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!