Ispunjeno

Proširenje kapaciteta Doma oslobodilaca i izgradnja sportskog strelišta

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Proširenje kapaciteta Doma oslobodilaca i izgradnja sportskog strelišta na Žuči.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Krajem juna 2021. godine, iz Općine Novi Grad Sarajevo saopćeno je da se radovi na izgradnji “prvog i jedinog sportskog strelišta na otvorenom, koje je izgrađeno u poslijeratnom periodu u Sarajevu”, koje se nalazi se u općini Novi Grad, na brdu Žuč, privode kraju te da će na njemu moći vježbati svi oni koji posjeduju odobrenje za vatreno oružje, ali i policijske i zaštitarske agencije i streljački klubovi, koji s nestrpljenjem očekuju ovaj sadržaj, a osam mjeseci kasnije ovo sportsko strelište je otvoreno.

Izvor: Općina Novi Grad Sarajevo
Izvor: Općina Novi Grad Sarajevo

Istinomjer je i tokom prethodnog mandata pratio obećanje o nastavku izgradnje Memorijalnog kompleksa Žuč. Tako je u oktobru 2019. godine Općina Novi Grad Sarajevo započela izgradnju sportskog strelišta na brdu Žuč nakon što je, kako su saopćili iz ove općine, ranije izgrađen Dom oslobodilaca, otkupljeno zemljište i uređen lokalitet Golog brda za održavanje manifestacije povodom Dana odbrane Općine Novi Grad.


Krajem juna 2021. godine saopćeno je da se radovi na, kako navode iz ove općine, “prvom i jednom sportskom strelištu na otvorenom koje je izgrađeno u poslijeratnom periodu u Sarajevu”, privode kraju, te “da se uskoro očekuje njegovo stavljanje u upotrebu na zadovoljstvo brojnih ljubitelja ove vrste sporta i rekreacije”.

Iz općine su u saopćenju naveli i koje aktivnosti su poduzete te šta je sve realizovano u prethodnom periodu kada je u pitanju nastavak izgradnje i uređenja Memorijalnog kompleksa Žuč – izgradnja Doma oslobodilaca sa spomen-sobom, parking za posjetioce i igralište za djecu, otkupljeno je i uređeno zemljište na lokalitetu Golog brda, te je asfaltiran i dio puta prema ovoj lokaciji, a trenutno se kraju privode radovi na izgradnji sportskog strelišta.

Strelište je izgrađeno na lokalitetu između Doma oslobodilaca i Golog brda, gdje je u narednom periodu planirana izgradnja spomenika oslobodiocima Sarajeva “Krila slobode”. Samo mjesto na kojem se nalazi dislocirano je od urbanih naselja, a nije daleko od grada. Poligon je izgrađen po svim potrebnim standardima posebno sa aspekta sigurnosti, a na njemu će moći vježbati svi oni koji posjeduju odobrenje za vatreno oružje, ali i policijske i zaštitarske agencije, streljački klubovi koji s nestrpljenjem očekuju ovaj sadržaj. Općina Novi Grad na Žuči je ranije izgradila Dom oslobodilaca u kojem se nalazi spomen – soba novogradskih i drugih ratnih brigada koje su učestvovale na ovom ratištu, te ugostiteljski sadržaji, odakle se pruža jedinstven pogled na grad. Posjetioci mogu ostaviti svoje vozilo, popiti kafu sa lijepim pogledom na Sarajevo, a za najmlađe je izgrađeno igralište. Također, Općina je otkupila zemljište i uredila lokalitet Golog brda za održavanje manifestacije povodom Dana odbrane općine Novi Grad, te asfaltirala oko četiri kilometra puta do Golog brda. Izgradnjom sportskog strelišta općina Novi Grad bit će bogatija za još jedan sadržaj izgrađen na lokalitetu Žuči, čime se obogaćuje turistička ponuda, a stanovnicima Sarajeva i gostima omogućava vježbanje i korištenja vatrenog oružja na otvorenom.

Saopćenje, Općina Novi Grad Sarajevo, 30.6.2021.

Izvor: Općina Novi Grad Sarajevo

Sredinom aprila 2022. godine svečano je otvoreno ovo sportsko strelište, a direktor JP “Lokom” Edin Čano istakao je ovo prvo civilno strelište u Kantonu Sarajevo.

Početkom oktobra 2021. godine na lokalitetu Golog Brda oko novoizgrađenog sportskog strelišta na Žuči, zasađeno je 40 mladih sadnica Likvidambra i grmlja. Sadnju i postavljanje zaštite oko sadnica, izvršili su uposlenici KJKP “Park” u okviru sporazuma o hortikulturnom uređenju, koje finansira Općina Novi Grad Sarajevo. Na Facebook stranici općine objavljen je snimak strelišta uz koji se navodi “Hortikulturno uređenje zelene površine oko novoizgrađenog strelišta na Golom Brdu – Žuč”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!