Ispunjeno

Izgradnja sportsko-rekreacionog centra “Zlatno polje”

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Nakon što je tokom aprila 2021. godine javnosti saopćeno da će se u novogradskom naselju Sokolje, koje nije imalo sportskih sadržaja ni adekvatnog prostora za djecu i omladinu, osim manjeg dječijeg igrališta, izgraditi i sportsko-rekreacioni centar “Zlatno polje”, sredinom decembra 2022. godine ozvaničen je završetak radova na ovom sportsko-rekreacionom centru.

Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo

Iz Općine Novi Grad Sarajevo u aprilu 2022. godine saopćeno je da se spomenuti centar gradi u neposrednoj blizini OŠ “Sokolje”, na lokaciji koja je po katastru nosila naziv “Zlatno polje”.

“Planirano je da u sklopu ovog centra budu izgrađeni veliki i manji sportski tereni, fudbalski teren s umjetnom travom i tribinama, fitnesom na otvorenom, košarkaški teren, trim-staza, kao i objekti za svlačionice i ugostiteljski sadržaji. Centar će imati i dječija igrališta s brojnim sadržajima, ali i prostor za odmor i rekreaciju za stariju populaciju. Cijeli kompleks bit će ograđen i pod određenom vrstom nadzora”, navedeno je iz ove općine.

Ovo je na neki način dovršetak procesa naseljavanja ovih područja, gdje sada imamo više od 5.000 stanovnika koji ovdje žive, gdje su u ranijem periodu izgrađeni osnovna škola i ambulanta, međutim ovakav prostor za sport i rekreaciju svih generacija ovo naselje dosad nije imalo. Krenuli smo sa Centrom ‘Safet Zajko’, koji je izgrađen u centralnom dijelu općine, zatim sportsko – rekreacionim centrom u Buća Potoku, u toku je izgradnja i sportsko – rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji, a ovdje u naselju heroja Sokolje imat ćemo jedan veći teren sa umjetnom travom, koji se može podijeliti na nekoliko manjih terena, terene za košarku, ali i cijeli jedan kompleks igrališta, dječijih i sportskih te ostalih sadržaja koji će sigurno upotpuniti život na ovom prostoru.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, 16.4.2021.

Nekoliko mjeseci kasnije, u oktobru 2021. godine, općinski načelnik Semir Efendić obišao je lokaciju na kojoj se gradio sportsko-rekreacioni centar “Zlatno polje”, na kojoj su u toku bile završne pripreme za postavljanje umjetne trave.

To je ono što očekujemo da će biti završeno u ovoj godini. Jedan dio sportskih sadržaja naravno razvijat ćemo već od sljedeće godine u skladu s finansijskim mogućnostima. Dobili smo jedan veliki ravni teren od 8.000 kvadrata. Sokolje je kao naselje gusto naseljeno, nije imalo nikakvih ni sportskih, ni dječijih igrališta, osim jednog malog dječijeg igrališta.

Načelnik Semir Efendić, 15.10.2021.

Kada je krajem 2021. godine usvojen općinski budžet za 2022. godinu, saopćeno je da su izdvojena sredstva za nastavak izgradnje SRC “Zlatno polje”, a početkom 2022. godine saopćeno je da su u toku završni radovi na fudbalskom terenu u sklopu ovog rekreacionog centra, gdje se posipao kvarcni pijesak.

U prethodnom periodu izgrađen je sportski teren površine oko 800 metara kvadratnih sa umjetnom travom, na kojem će u narednom periodu biti postavljena rasvjeta i tribine. Planirana je i izgradnja manjeg sportskog igrališta sa gumenom podlogom, kao i staza za trčanje sa tartan podlogom. Za te radove iz ovogodišnjeg budžeta Općine Novi Grad Sarajevo izdvojeno je 400.000 KM.

Saopćenje Općine Novi Grad Sarajevo, 23.2.2022.

U toku je izgradnja staze za trčanje sa tartan podlogom, nakon čega će se raditi tribine i rasvjeta na fudbalskom terenu, popločanje prilaznih i pješačkih staza, te izgradnja igrališta za basket. Pored navedenih sadržaja u sklopu centra planirana je izgradnja i jednog objekta u kojem bi se nalazile svlačionice i fitness centar sa kafeterijom.

Saopćenje Općine Novi Grad Sarajevo, 15.8.2022.

Sredinom decembra 2022. godine, na Dan Općine Novi Grad, ozvaničen je završetak radova na sportsko-rekreacionom centru “Zlatno polje”.

Kako su naveli iz Općine, projekat sportsko-rekreacionog centra odvijao se u dvije faze u toku dvije budžetske godine.

Prva faza obuhvatala je stabilizaciju terena, s obzirom da je predstavljala manju padinu koja je morala biti sanirana. Sadržaj centra obuhvata fudbalske terene sa umjetnom travom i tribinama, košarkaško igralište sa plastičnom podlogom, atletsku stazu za trčanje, vanjski fitness, kao i stolove za stoni tenis. U narednoj godini planirano je da se uradi parking i sam prilaz Centru.

Općina Novi Grad Sarajevo, 16.12.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!