Ispunjeno

Centar za zdravo starenje na Alipašinom Polju

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Izgradnja novih prostorija Centra za zdravo starenje na Alipašinom Polju.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Na dan Općine Novi Grad Sarajevo, 16. decembra 2021. godine, u funkciju je pušten Centar za aktivno i zdravo starenje na Alipašinom Polju.

Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo

U martu 2021. godine saopćeno je da je u sklopu objekta vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju izgrađen i namjenski prostor za stariju populaciju, u kojem će kao potpuno odvojena cjelina djelovati Centar za zdravo starenje.

Iz Općine Novi Grad Sarajevo saopćili su da će to biti “prvi namjenski prostor za osobe treće životne dobi u općini Novi Grad”.

U septembru je saopćeno da je ova općina radila na izgradnji i uređenju prostora namijenjenog osobama treće životne dobi, te da bi spomenuti centar u funkciji “trebao biti za oko mjesec”.

Tri mjeseca kasnije, sredinom decembra 2021. godine, iz Općine Novi Grad Sarajevo saopćeno je da će “na Dan Općine Novi Grad Sarajevo – 16. decembra, Centar za zdravo starenje u Ulici Trg međunarodnog prijateljstva 4 na Alipašinom Polju biti pušten u funkciju.

Prostorije namijenjene građanima treće životne dobi uređene su kao zasebna cjelina u sklopu objekta vrtića “Vjeverica” i prilagođene potrebama boravka i druženja starijih osoba. Centar raspolaže kuhinjom, prostorom za dnevni boravak, prostorijama za kurs računara i kurs engleskog jezika, prostorijama za odvijanje kreativnih radionica, za ambulantu i medicinsko savjetovalište, kao i prostorijama za vježbe i klub čitalaca. U novootvorenom Centru djelovat će 20 različitih radionica, kao što su dekupaž, crtanje na foliji, likovna sekcija, kurs računara, kurs engleskog jezika, vježbe za treću dob, joga, klub čitalaca, muzička sekcija, kulinarska sekcija, tako da će korisnici Centra na edukativan i kreativan način moći ispuniti svoje penzionerske dane. U programu svečanog otvaranja nastupit će članovi sekcija, a svečanost će biti upotpunjena muzičkim interpretacijama poznatog bosanskohercegovačkog muzičara, kompozitora i pjevača Šukija Planjanina.

Saopćenje Općine Novi Grad Sarajevo, 15.12.2021.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić podijelio je 16.12.2021. godine na svom Facebook profilu galeriju fotografija povodom obilježavanja Dana ove općine, a koje uključuju i fotografije sa otvorenja Centra za aktivno i zdravo starenje na Alipašinom Polju.

Jedno od udruženja je do sad vodilo aktivnosti vezano za stariju populaciju – penzionere na prostoru općine Novi Grad Sarajevo, koje je Općina podržavala također u općinskom prostoru, ali je taj prostor bio mali i neuslovan za ovakve potrebe. Posebna je simbolika što su u istom objektu i najmlađi i najstariji, tako da na neki način pokazujemo da ovo društvo vodi brigu i o jednim i o drugim. Meni je izuzetno zadovoljstvo da smo za Dan Općine 16. decembra bili u prilici našim penzionerima i starijim generacijama, staviti na raspolaganje prelijepi prostor. Vanjski i unutrašnji dio ovog objekta će bit mjesto gdje će oni ugodno i lijepo provoditi penzionerske dane, družiti se, a imat će mogućnost i angažmana kroz neku od 20 raznovrsnih radionica, koje djeluju u okviru centra.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, 16.12.2021.

Centar je otvoren radnim danom od 9 do 15 sati, a radionice su podijeljene u tri kategorije (edukativne, zdravstvene i kreativne). Osobama treće životne jednom sedmično bit će omogućeno mjerenje nivoa šećera u krvi, krvnog tlaka, triglicerida…

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!