Analize

Minula sedmica na Istinomjeru: Od analiza aktuelnih tema, (ne)ispunjenosti i (ne)istina, do “baratanja oružjem” i Jamesa Bonda

U sedmici koja je iza nas, Istinomjer se detaljno bavio nekim vrlo važnim temama koje su bile aktuelne u političkom i javnom prostoru u Bosni i Hercegovini, a na koje smo se, pored ostalog, osvrnuli i u nizu analiza.

Tako smo u analizi Program reformi BiH i Mišljenje EK kao “žrtve” najnovijih blokada skrenuli pažnju da, s obzirom na prirodu reformskih procesa na koje se Bosna i Hercegovina obavezala u okviru Programa reformi BiH i Mišljenja EK, a usljed novonastalih blokada u odlučivanju na državnom nivou, najveću štetu trpe i trpjet će isključivo građani Bosne i Hercegovine.

Analizirajući broj vakcinisanih osoba u našoj zemlji, uz konstataciju da nije evidentiran značajniji odziv građana na imunizaciju, postavili smo i pitanje Da li smo spremni za novi val pandemije?, a u kontekstu pandemije koronavirusa, u analizi Kako stojimo u pandemiji: Rano je za poređenje ekonomskih pokazatelja, pored ostalog, ukazali na to da su poređenja dostignutih rezultata za 2021. godinu u odnosu na bilo koju drugu godinu, poput onih koje je minule sedmice iznio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, preuranjena te da ne mogu biti u potpunosti utemeljena.

Decenija rješavanja problema u Grasu: Najave i odustajanja analiza je u kojoj smo se bavili najavama Vlade Kantona Sarajevo da će se ozbiljno uhvatiti u koštac s problemima u ovom kantonalnom preduzeću kada se radi o pitanjima iz oblasti saobraćaja u KS. Djela, a ne riječi – nova obećanja i najave ministra Štete tekst je u kojem smo pružili uvid u bilans ispunjenja dosadašnjih obećanja ministra saobraćaja u KS Adnana Štete te podsjetili na projekte koji bi trebali biti završeni, ili barem započeti, u narednom periodu.

Na kraju, a nakon što je u Službenom listu Bosne i Hercegovine objavljena odluka Ustavnog suda BiH, donesena na sjednici održanoj 15. jula 2021. godine, kojom je ovaj sud utvrdio diskriminaciju učenika u Srednjobosanskom kantonu u školama koje su organizirane po principu “dvije škole pod jednim krovom”, Istinomjer je u analizi Da li će diskriminatorna praksa “dvije škole pod jednim krovom” biti ukinuta? podsjetio na genezu ovog problema u našoj zemlji te još jednom ukazao na potrebu i obavezu ukidanja “dvije škole pod jednim krovom”.

I tokom prošle sedmice, Istinomjer je pratio izjave koje su dali nosioci javnih funkcija na različitim nivoima vlasti. Tako smo neistinitom ocijenili tvrdnju predsjednika SBB-a i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Fahrudina Radončića da Berlinski proces traje tek godinu. Iste ocjene dobili su član Kriznog štaba Kantona Sarajevo Ademir Spahić za izjavu da se u Mostaru vakcinisalo pet, odnosno šest hiljada građana, te da se u KS za jedan dan aplicira isto toliko doza, odnosno ministar zdravstva u KS Haris Vranić koji je ustvrdio da u KS trenutno “broj testiranja nije nikad ispod 500, a nekada ide i do 800”.

Kada se radi o datim obećanjima, Istinomjer je minule sedmice registrovao neispunjeno obećanje premijera Federacije BiH Fadila Novalića, dato u maju 2021. godine, a u kojem je rečeno da će se “najvjerovatnije vrlo brzo, za mjesec-dva, pristupiti usvajanju zakona o restrukturiranju zdravstva, koji je ‘težak’ 210 miliona KM”, te jedno ispunjeno, federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića. Naime, Džindić je početkom maja tekuće godine, pored ostalog, poručio “da niti jedan rudar neće i ne smije ostati bez posla”, što je, barem za sada, a nakon Odluke o utvrđivanju liste radnika koji se upućuju na prekid rada” rukovodstva Rudnika uglja Kreka d.o.o, donesene 12.8.2021. godine, u skladu s kojom je prekid rada predviđen za 111 radnika koji “trenutno nisu potrebni za neometan proces rada i poslovanja”, obećanje koje je dobilo ocjenu ispunjeno.

U kontekstu praćenja obećanja nosioca javnih funkcija, a čiju će ispunjenost Istinomjer ocijeniti nakon isteka roka, izdvajamo i ono koje je protekle sedmice dala načelnica Opštine Drvar Dušica Runić, u okviru kojeg je najavila da će lokalna zajednica na čijem je čelu obezbijediti udžbenike za svih 270 osnovaca na području drvarske opštine za školsku 2021/22. godinu.

Podsjećamo, Istinomjer u 17 opština i gradova u Bosni i Hercegovini tokom mandata 2020-2024. godina prati ispunjenost predizbornih obećanja koja su dali aktuelni načelnici i gradonačelnici u izabranim lokalnim zajednicama. S tim u vezi, tokom prošle sedmice zabilježili smo aktivnosti na ispunjavanju četiri obećanja, i to u opštinama Centar i Ilidža, te gradu Banja Luka.

Ocjene započeto date su Općini Centar za poduzete aktivnosti na realizaciji obećanja koja su se odnosila na direktno učešće građanki i građana u opštinskom odlučivanju, odnosno za lakši pristup grantovima za samozapošljavanje i startup projekte, dok je nakon realizacije

“javnog poziva za sufinansiranje najboljih poslovnih planova sredstvima iz budžeta Općine Ilidža, namijenjenih razvoju poduzetničke inicijative i zapošljavanja mladih s ciljem da se pomogne onima koji po prvi put zasnivaju radni odnos, ali i kao jedna od mjera ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih koronavirusom”, obećanje načelnika Općine Ilidža u vezi s razvijanjem inovativnog, kreativnog i hrabrog društva s mladima koji su spremni za poslove budućnosti dobilo ocjenu u progresu.

Na zvaničnoj web stranici Grada Banje Luke, u sekciji “Transparentna Gradska uprava”, moguće je pronaći informacije o budžetu ovog grada, javnim nabavkama, zaposlenima u Gradskoj upravi, institucijama, ustanovama i preduzećima, kao i informacije o oglasima, pozivima i konkursima, te je krajem prošle sedmice predizborno obećanje gradonačelnika tog grada Draška Stanivukovića, transparentnost Gradske uprave, ocijenjeno kao započeto.

Na kraju, u svojoj satiričnoj rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer”, imali smo priliku osvrnuti se na izjavu generalne direktorica KCUS-a i članice Glavnog odbora SDA Sebije Izetbegović da “zna odlično baratati oružjem”, te načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića, koji je, nakon što je ponovo ušao u verbalni obračun s predsjedavajućim Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH Farukom Kapidžićem na temu rekonstrukcije Trga oslobođenja – Alija Izetbegović, pored ostalog, izjavio:

I, još da vam odgovorim zašto se sanacija Trga oslobođenja-Alija Izetbegović radi u augustu kada ste vi na godišnjem odmoru – kako ste izjavili. Zato što nisam James Bond pa da znam gdje ste i šta radite i da dinamiku radova prilagođavamo vašem planeru.

Ibrahim Hadžibajrić, 12.8.2021.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!