Neistina

Vranić neistinito o broju testiranih osoba na koronavirus u KS

Prva tačka na sjednicama Skupštine Kantona Sarajevo (KS) već uobičajeno je izvještaj o epidemiološkoj situaciji u kantonu, a tako je bilo i na 40. radnoj sjednici, održanoj 9. augusta 2021. godine. Izlaganje o ovoj temi imao je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

FOTO: Vlada KS

Vranić je na samom početku iznio informaciju o broju građana testiranih na prisustvo koronavirusa:

Trenutno je u Kantonu Sarajevo stabilna epidemiološka situacija, dakle, broj testiranja nije nikada ispod 500, a nekada ide i do 800…

Haris Vranić, 9.8.2021.

Vlada KS svakodnevno objavljuje bilten o epidemiološkoj situaciji u protekla 24 sata, u kojem je naveden ukupan broj testiranih osoba na koronavirus, kao i broj pozitivnih, hospitalizovanih, smrtnih slučajeva i slično.

Budući da je ministar Vranić kao vremensku odrednicu o kojoj govori upotrijebio izraz “trenutno”, teško je ustvrditi na koji vremenski period je mislio. Ipak, iz grafičkog prikaza u nastavku je evidentno da u posljednjih mjesec, odnosno od zasjedanja Skupštine KS 8. jula, kada je Vranić posljednji put podnio izvještaj o epidemiološkoj situaciji, broj testiranih osoba nijednom nije iznosio preko 800, dok je u deset navrata bilo manje od 500 testiranih, od toga tri puta u augustu:

Dakle, najviše testiranja u proteklih mjesec bilo je 29. jula, njih 713, a najmanje 11. i 12. istog mjeseca, po 372. Kada je u pitanju august, broj testiranih nijednom nije prišao ni blizu cifre 800, dok je 2. augusta samo 377 osoba testirano na koronavirus.

S obzirom na navedeno, izjavu Harisa Vranića da trenutno “broj testiranja nije nikad ispod 500, a nekada ide i do 800”, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!