U progresu

Lakši pristup grantovima za samozapošljavanje i start-up projekte

Opštine: Centar Sarajevo

Lakši pristup grantovima za samozapošljavanje i startup projekte.

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Od početka mandata načelnika Srđana Mandića, Općina Centar je u budžetima izdvajala sredstva za samozapošljavanje i startup projekte.

Fotografija: Općina Centar

U maju 2023. godine Općina Centar objavila je javni poziv za podršku samozapošljavanju žena starijih od 35 godina i dugoročno nezaposlenih osoba, kao i javni poziv za realizaciju programa poticaja samozapošljavanja mladih i unapređenje poduzetništva. Istog dana, Općina je objavila i poziv za realizaciju programa poticaja samozapošljavanja mladih i unapređenje poduzetništva iz sredstava budžeta Općine. Ovaj poziv namijenjen je mladima do 35 godina s područja općine Centar. Kako je tom prilikom saopćeno iz Općine, visina bespovratnih sredstava po uspješno ocijenjenom poslovnom planu iznosi do 30.000 KM.

U budžetu Općine Centar za 2023. godinu predviđena su sredstva u iznosu 399.000 KM za stavku “Transfer mladima za zapošljavanje, samozapošljavanje i sticanje radnog iskustva”, dok je za mjeru “Razvoj mehanizama efikasnog finansiranja poslovnih subjekata” predviđeno 160.000 KM.

U novembru 2022. godine u prostorijama Općine upriličeno je potpisivanje 12 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za samozapošljavanje kroz start-up biznis, u ukupnoj vrijednosti 190.000 KM. Pored dodijeljenih sredstava, potpisnicima ugovora omogućena je i pomoć u vidu obuke o poduzetničkim vještinama, koja je realizirana putem Centra za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo.

Krajem oktobra 2022. godine Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo pozvalo je zainteresirane nezaposlene osobe s prijavljenim mjestom boravka na području Kantona Sarajevo da se prijave za učešće u projektu “Gledaj svoja posla”. Kako se navodi u saopćenju Općine, cilj je projekta unapređenje efektivnosti, efikasnosti i umrežavanje ključnih aktera na tržištu rada te omogućavanje djelotvornijeg zadovoljenja potreba poslodavaca i nezaposlenih lica.

U septembru 2022. godine iz Općine je saopćeno da se u partnerstvu s Općinom Novo Sarajevo, Službom za zapošljavanje KS, CEFE BiH, Internacionalnim univerzitetom BURCH, Udruženjem BIT ALLIANCE Sarajevo, advokaticom Sabinom Čelik iz Sarajeva i knjigovodstvenim biroom AssetFin d.o.o. provodi projekat “LEADER: Local Economy Activation – Development through Entrepreneurship Recovery/LIDER: Aktiviranje lokalne privrede – Razvoj kroz oporavak preduzetništva”. Jedna od aktivnosti projekta podrazumijeva i raspisivanje javnog poziva “Pokreni svoj kreativni ili ICT biznis”.

Polovinom juna 2022. godine Općina Centar objavila je Javni poziv za realizaciju programa poticaja samozapošljavanja mladih i unapređenje poduzetništva iz sredstava budžeta Općine Centar Sarajevo za 2022. godinu. Poziv je namijenjen mladima do 35 godina života s područja općine Centar koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo i koji planiraju registrirati i razvijati svoj biznis na području ove općine. Iz Općine su dodali da visina bespovratnih sredstava po uspješno ocijenjenom poslovnom planu iznosi do 30.000 KM.

Također, polovinom juna 2022. objavljen je i javni poziv za realizaciju programa poticaja za unapređenje poduzetništva iz sredstava budžeta Općine Centar Sarajevo za 2022. godinu. Ovaj javni poziv namijenjen je ženama starijim od 36 godina i nezaposlenim osobama. U slučaju ovog poziva, visina bespovratnih sredstava po uspješno ocijenjenom poslovnom planu iznosi 10.000 KM.

U maju 2022. godine iz Općine Centar saopćeno je da Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo poziva sve zainteresirane nezaposlene osobe s prijavljenim mjestom boravka na području Kantona Sarajevo, a koje imaju poslovnu ideju i žele pokrenuti biznis iz oblasti turizma, da se prijave za učešće u Programu podrške pokretanju poduzetničkih inicijativa u turizmu. Iz Općine su dodali da se program realizira u okviru projekta “Gledaj svoja posla”.

Iz Općine je saopćeno da se na javni poziv mogu prijaviti sve nezaposlene osobe s područja Kantona Sarajevo koje imaju poslovne ideje iz oblasti turizma.

U decembru 2021. godine iz Općine Centar je saopćeno da je tokom te godine, kroz Program samozapošljavanja mladih i unapređenja poduzetništva na području općine Centar Sarajevo, finansijski podržano 11 najboljih biznis planova. Program je imao za cilj poticaj poduzetništva i samozapošljavanja mladih osoba do 35 godina s područja općine Centar Sarajevo kroz stručnu podršku u poduzetništvu (trening i mentorstvo) i kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.

Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih finansijskih sredstava za poticaj poduzetništva i samozapošljavanje mladih kroz start-up biznis upriličeno je 23.12.2021. godine. Za ovu namjenu Općina je izdvojila 150.000 KM.

U sklopu projekta EU4Business, načelnik Mandić potpisao je 24.2.2021. u ime Lokalnog partnerstva Centar Sarajevo ugovore o finansijskoj i stručnoj podršci za pokretanje sedam novih biznisa s mladim poduzetnicima, korisnicima projekta “Sarajevo – Centar poduzetništva”. Krajem maja 2021. godine upriličeno je potpisivanje ugovora sa šest mladih poduzetnika koji su dobili finansijsku podršku za pokretanje biznisa u okviru projekta EU4Business u prostorijama Centra za izvrsnost u poduzetništvu Općine Centar. Potpisnicima ugovora odobreno je po 10.000 KM za podršku osnivanju firme i početku poslovanja.

Javni poziv za realizaciju programa poticaja samozapošljavanja mladih i unapređenje poduzetništva iz sredstava budžeta Općine Centar objavljen je 9.8.2021. na web stranici Općine Centar i u dnevnom listu Dnevni avaz. Kako je tom prilikom navedeno u saopćenju Općine Centar, najbolji poslovni prijedlozi bit će podržani bespovratnim sredstvima iz budžeta Općine u najvećem iznosu do 30.000 KM za sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa. Aplikantima će također biti omogućena i stručna podrška prvoj godini poslovanja. 

Pored projekata koje realizuje s međunarodnim partnerima, Općina Centar je u protekloj godini kroz Program samozapošljavanja mladih i unapređenja poduzetništva na području općine Centar Sarajevo finansijski podržala 11 najboljih biznis planova.

Budžetom Općine Centar za 2021. godinu planirano je 395.000 KM za podršku mjerama aktivne politike zapošljavanja, od čega je 160.000 KM planirano za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih te 200.000 KM podrške samostalnim poduzetnicima za unapređenje poslovanja. Budžetom za narednu godinu, za stavku “Transfer mladima za zapošljavanje, samozapošljavanje i sticanje radnog iskustva”, predviđena su sredstva od 249.650 KM, a za podršku samostalnim poduzetnicima za unapređenje poslovanja predviđeno je 160.000 KM.

Lokalno partnerstvo Centar Sarajevo objavilo je 12.2.2021. godine Javni poziv za podršku poduzetništvu “Pokreni svoj kreativni i/ili ICT biznis!”, koji se realizuje u okviru projekta EU4Business, koji finansira Evropska unija. Javni poziv namijenjen je mladima (18-35 godina) s područja Kantona Sarajevo zainteresiranim za pokretanje biznisa u oblati ICT ili kreativnih industrija. Institucije članice lokalnog partnerstva su Općina Centar, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, CEFE BiH, Internacionalni Burch univerzitet, Bit alijansa i DVC Solutions d.o.o. Projekat EU4Business finansira Evropska unija s ciljem  da se koordiniraju aktivnosti koje se odnose na ekonomski razvoj, a koje su usmjerene na pružanje podrške poduzetništvu i otvaranju novih radnih mjesta u postojećim firmama.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!