Započeto

Lakši pristup grantovima za samozapošljavanje i startup projekte

Opštine: Centar Sarajevo

Lakši pristup grantovima za samozapošljavanje i startup projekte;

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata, zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Budžetom Općine Centar za 2021. godinu planirano je 395.000 KM za podršku mjerama aktivne politike zapošljavanja, od čega je 160.000 KM planirano za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih, te 200.000 KM podrške samostalnim poduzetnicima za unapređenje poslovanja.

Fotografija: Općina Centar

Lokalno partnerstvo Centar Sarajevo objavilo je 12.2.2021. godine Javni poziv za podršku poduzetništvu: “Pokreni svoj kreativni i/ili ICT biznis!” koji se realizuje u okviru projekta EU4Business, koji finansira Evropska unija. Javni poziv je namijenjen mladima (18-35 godina) sa područja Kantona Sarajevo zainteresiranim za pokretanje biznisa u oblati ICT ili kreativnih industrija. Institucije članice lokalnog partnerstva su Općina Centar, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, CEFE BiH, Internacionalni Burch univerzitet, Bit alijansa i DVC Solutions d.o.o. Projekat EU4Business finansira Evropska unija, s ciljem  da se koordiniraju  aktivnosti koje se odnose na ekonomski razvoj, a koje su usmjerene na pružanje podrške poduzetništvu i otvaranju novih radnih mjesta u postojećim firmama.

U sklopu projekta EU4Business, načelnik Mandić potpisao je 24.2.2021. u ime Lokalnog partnerstva Centar Sarajevo ugovore o finansijskoj i stručnoj podršci za pokretanje sedam novih biznisa sa mladim poduzetnicima, korisnicima projekta „Sarajevo – Centar poduzetništva“. Krajem maja 2021. godine upriličeno je potpisivanje ugovora sa šest mladih poduzetnika koji su dobili finansijsku podršku za pokretanje biznisa u okviru projekta EU4Business u prostorijama Centra za izvrsnost u poduzetništvu Općine Centar. Potpisnicima ugovora je odobreno po 10.000 KM za podršku osnivanju firme i početku poslovanja.

Javni poziv za realizaciju programa poticaja samozapošljavanja mladih i unapređenje poduzetništva iz sredstava budžeta Općine Centar objavljen je 9.8.2021. na web stranici Općine  Centar i u dnevnom listu Dnevni avaz. Kako je tom prilikom navedeno u saoćenju Općine Centar, najbolji poslovni prijedlozi bit će podržani bespovratnim sredstvima iz budžeta Općine u najvećem iznosu do 30.000 KM za sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa. Aplikantima će također biti omogućena i stručna podrška prvoj godini poslovanja. 

Pored projekata koje realizuje sa međunarodnim partnerima, Općina Centar je u protekloj godini kroz Program samozapošljavanja mladih i unaprjeđenja poduzetništva na području općine Centar Sarajevo finansijski podržala 11 najboljih biznis planova.

Program je imao za cilj poticaj poduzetništva i samozapošljavanja mladih osoba do 35 godina sa područja općine Centar Sarajevo kroz stručnu podršku u poduzetništvu (trening i mentorstvo) i kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.

Saopćenje Općine Centar, 10.12.2021.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!