U progresu

Lakši pristup grantovima za samozapošljavanje i startup projekte

Opštine: Centar Sarajevo

Lakši pristup grantovima za samozapošljavanje i startup projekte;

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata, zabilježene su značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Budžetom Općine Centar za 2021. godinu planirano je 395.000 KM za podršku mjerama aktivne politike zapošljavanja, od čega je 160.000 KM planirano za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih, te 200.000 KM podrške samostalnim poduzetnicima za unapređenje poslovanja. Budžetom za narednu godinu, za stavku Transfer mladima za zapošljavanje, samozapošljavanje i sticanje radnog iskustva predviđena su sredstva u iznosu od 249.650, a za podršku samostalnim poduzetnicima za unapređenje poslovanja predviđeno je 160.000 KM.

Fotografija: Općina Centar

Lokalno partnerstvo Centar Sarajevo objavilo je 12.2.2021. godine Javni poziv za podršku poduzetništvu: “Pokreni svoj kreativni i/ili ICT biznis!” koji se realizuje u okviru projekta EU4Business, koji finansira Evropska unija. Javni poziv je namijenjen mladima (18-35 godina) sa područja Kantona Sarajevo zainteresiranim za pokretanje biznisa u oblati ICT ili kreativnih industrija. Institucije članice lokalnog partnerstva su Općina Centar, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, CEFE BiH, Internacionalni Burch univerzitet, Bit alijansa i DVC Solutions d.o.o. Projekat EU4Business finansira Evropska unija, s ciljem  da se koordiniraju  aktivnosti koje se odnose na ekonomski razvoj, a koje su usmjerene na pružanje podrške poduzetništvu i otvaranju novih radnih mjesta u postojećim firmama.

U sklopu projekta EU4Business, načelnik Mandić potpisao je 24.2.2021. u ime Lokalnog partnerstva Centar Sarajevo ugovore o finansijskoj i stručnoj podršci za pokretanje sedam novih biznisa sa mladim poduzetnicima, korisnicima projekta „Sarajevo – Centar poduzetništva“. Krajem maja 2021. godine upriličeno je potpisivanje ugovora sa šest mladih poduzetnika koji su dobili finansijsku podršku za pokretanje biznisa u okviru projekta EU4Business u prostorijama Centra za izvrsnost u poduzetništvu Općine Centar. Potpisnicima ugovora je odobreno po 10.000 KM za podršku osnivanju firme i početku poslovanja.

Javni poziv za realizaciju programa poticaja samozapošljavanja mladih i unapređenje poduzetništva iz sredstava budžeta Općine Centar objavljen je 9.8.2021. na web stranici Općine  Centar i u dnevnom listu Dnevni avaz. Kako je tom prilikom navedeno u saoćenju Općine Centar, najbolji poslovni prijedlozi bit će podržani bespovratnim sredstvima iz budžeta Općine u najvećem iznosu do 30.000 KM za sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa. Aplikantima će također biti omogućena i stručna podrška prvoj godini poslovanja. 

Pored projekata koje realizuje sa međunarodnim partnerima, Općina Centar je u protekloj godini kroz Program samozapošljavanja mladih i unaprjeđenja poduzetništva na području općine Centar Sarajevo finansijski podržala 11 najboljih biznis planova.

Program je imao za cilj poticaj poduzetništva i samozapošljavanja mladih osoba do 35 godina sa područja općine Centar Sarajevo kroz stručnu podršku u poduzetništvu (trening i mentorstvo) i kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.

Saopćenje Općine Centar, 10.12.2021.


U decembru 2021. godine iz Općine Centar je saopćeno da je tokom te godine, kroz Program samozapošljavanja mladih i unaprjeđenja poduzetništva na području općine Centar Sarajevo, finansijski podržano 11 najboljih biznis planova. Program je imao za cilj poticaj poduzetništva i samozapošljavanja mladih osoba do 35 godina sa područja općine Centar Sarajevo kroz stručnu podršku u poduzetništvu (trening i mentorstvo) i kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.

Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih finansijskih sredstava za poticaj poduzetništva i samozapošljavanje mladih kroz start-up biznis upriličeno je 23.12.2021. godine. Za ovu namjenu, Općina je izdvojila 150.000 KM.

U maju 2022. godine, iz Općine Centar je saopćeno da Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo poziva sve zainteresovane nezaposlene osobe sa prijavljenim mjestom boravka na području Kantona Sarajevo, a koje imaju poslovnu ideju i žele pokrenuti biznis iz oblasti turizma, da se prijave za učešće u Programu podrške pokretanju poduzetničkih inicijativa u turizmu. Iz Općine su dodali da se program realizira u okviru projekta „Gledaj svoja posla“.

Iz Općine je saopćeno da se na javni poziv mogu prijaviti sve nezaposlene osobe sa područja Kantona Sarajevo koje imaju poslovne ideje iz oblasti turizma.

Kroz Program podrške aplikantima će biti omogućena višednevna obuka u razvoju poslovnog modela prema SIYB metodologiji, podrška u oblasti poslovnog planiranja, mentorstvo iz oblasti turizma relevantno za konkretni poduzetnički poduhvat, kao i bespovratna  finansijska  sredstva  u  iznosu  do  6.000 KM  po biznisu (za pozitivno ocijenjene biznis planove), te poslovno  mentorstvo  u   prvoj   godini   poslovanja   i umrežavanje  sa  srodnim preduzetnicima.

Saopćenje Općine Centar, 19.5.2022.

Polovinom juna 2022. godine Općina Centar je objavila Javni poziv za realizaciju programa poticaja samozapošljavanja mladih i unaprjeđenje poduzetništva iz sredstava budžeta Općine Centar Sarajevo za 2022. godinu. Poziv je namijenjen mladima do 35 godina života sa područja općine Centar koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ i koji planiraju registrovati i razvijati svoj biznis na području ove općine. Iz Općine su dodali da visina bespovratnih sredstava po uspješno ocijenjenom poslovnom planu iznosi do 30.000 KM.

Također, polovinom juna 2022. je objavljen i javni poziv za realizaciju programa poticaja za unaprjeđenje poduzetništva iz sredstava budžeta Općine Centar Sarajevo za 2022. godinu. Ovaj javni poziv namijenjen je ženama starijim od 36 godina žvota i nezaposlenim osobama. U slučaju ovog poziva, visina bespovratnih sredstava po uspješno ocijenjenom poslovnom planu iznosi 10.000 KM.

U septembru 2022. godine iz Općine je saopćeno da se, u partnerstvu sa Općinom Novo Sarajevo, Službom za zapošljavanje KS, CEFE BiH, Internacionalnim univerzitetom BURCH, Udruženjem BIT ALLIANCE Sarajevo, Advokatom Sabinom Čelik iz Sarajeva i Knjigovodstvenim biroom AssetFin d.o.o., provodi aktivnosti projekta „LEADER: Local Economy Activation – Development through Entrepreneurship Recovery/LIDER: Aktiviranje lokalne privrede- Razvoj kroz oporavak preduzetništva“. Jedna od aktivnosti projekta podrazumijeva i raspisivanje Javnog poziva “Pokreni svoj kreativni ili ICT biznis”.

Projekat  se realizuje u okviru programa EU4BusinessRecovery koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a zajednički realizuju Međunarodna organizacija rada (MOR), Društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Projektom LEADER nastoji se unaprijediti nivo poduzetničkog angažmana u Kantonu Sarajevo, sa posebnim fokusom na visoko profitne biznise u oblastima ICT i kreativnih industrija.

Saopćenje Općine Centar, 16.9.2022.

Krajem oktobra 2022. godine, Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo pozvalo je zainteresirane nezaposlene osobe sa prijavljenim mjestom boravka na području kantona Sarajevo, da se prijave za učešće u projektu „Gledaj svoja posla“. Kako se navodi u saopćenju Općine, cilj projekta je unapređenje efektivnosti, efikasnosti i umrežavanje ključnih aktera na tržištu rada, te omogućavanje djelotvornijeg zadovoljenja potreba poslodavaca i nezaposlenih lica.

U novembru 2022. godine, u prostorijama Općine upriličeno je potpisivanje 12 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za samozapošljavanje kroz start-up biznis, u ukupnoj vrijednosti od 190.000 KM. Pored dodijeljenih sredstava, potpisnicima ugovora omogućena je i pomoć u vidu obuke o poduzetničkim vještinama, koja je realizirana putem Centra za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo.

Općina Centar Sarajevo je u proteklom periodu realizirala dva javna poziva i to javni poziv za realizaciju programa poticaja samozapošljavanja mladih kao i javni poziv za realizaciju programa poticaja za unaprjeđenje poduzetništva za žene preko 36 godina starosti i dugoročno nezaposlene osobe. Realizacijom javnih poziva se pružila mogućnost poticaja za unaprjeđenje poduzetništva na području ove lokalne zajednice, i to kroz stručnu podršku (trening i mentorstvo) i sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa. Aplikanti su kroz javne pozive i stručnu podršku u izradi biznis plana jačali svoje poduzetničke vještine.

Saopćenje Općine Centar, 11.11.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!