Neistina

Koliko se građana vakciniše u KS za jedan dan

Gost Dnevnika Federalne televizije 9. augusta 2021. godine bio je Ademir Spahić, član Kriznog štaba Kantona Sarajevo (KS) i koordinator za vakcinaciju u KS, a jedna od tema razgovora bila je i mogućnost formiranja punktova za vakcinaciju građana protiv Covid-19 u više jedinica lokalne samouprave u ovom kantonu.

Screenshot: FTV

Spahić je najprije objasnio moguće komplikacije koje mogu nastati ukoliko bi se imunizacija stanovništva vršila izvan Olimpijske dvorane Zetra, a zatim, na konstataciju voditeljice da je u manjim bh. sredinama već započet proces vakcinacije u domovima zdravlja, Spahić odgovorio da se KS ne može porediti s ostalima:

A za ove manje sredine koje navodite, Mostar, evo vidite da su oni dali 6.000 primovakcine i 5.000 revakcine, što mi faktički damo u jednom danu, tako da mislim da se KS, uz dužno poštovanje prema svim drugim kantonima, ne može mjeriti.

Ademir Spahić, 9.8.2021.

Masovna imunizacija građana Mostara počela je 9. augusta, a kako izvještavaju s Federalne televizije, koja je tim povodom idućeg dana razgovarala s direktoricom Doma zdravlja Mostar Kristinom Bevandom, do sada je u ovom gradu ukupno vakcinisano oko 14.000 građana, što se protivi tvrdnji Ademira Spahića da su “oni dali 6.000 primovakcine i 5.000 revakcine”.

Spahić je u nastavku rečenice ustvrdio da se u KS za jedan dan aplicira jednaka količina vakcina kao u Mostaru od početka imunizacije, odnosno, kako je to zaključio, minimalno 5.000 vakcina.

Koliko zaista građana KS bude vakcinisano tokom jednog dana u Zetri, moguće je saznati zahvaljujući izvještajima o epidemiološkoj situaciji koji Vlada KS svakodnevno objavljuje, u kojima je, osim ukupnog broja testiranih osoba na koronavirus, te broja pozitivnih, hospitalizovanih i smrtnih slučajeva, navedena i količina apliciranih doza vakcina u prethodnom danu.

Vakcinacija u Zetri započela je 21. aprila, kada je prvu dozu vakcine primilo 1.250 stanovnika KS. Kao što je već poznato, entitet FBiH se do prije nekoliko dana mogao osloniti samo na vakcine dobijene putem donacija, pa je u skladu s tim i imunizacija u KS prekidana u pojedinim vremenskim intervalima, a bez prestanka se odvija od 22. jula.

Najviše vakcina apliciranih u jednom danu bilo je 9. juna, i to 3.337, što je ujedno i jedini slučaj kada je u KS vakcinisano više od 3.000 građana. Od početka augusta, broj vakcinisanih za jedan dan nije prelazio 2.500, što je daleko manje od cifre koju je spomenuo Ademir Spahić.

Prema tome, obje tvrdnje Spahića, da se u Mostaru vakcinisalo pet, odnosno šest hiljada građana, te da se u KS za jedan dan aplicira isto toliko doza, Istinomjer ocjenjuje neistinitima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!