U progresu

Transparentnost Gradske uprave

Opštine: Banja Luka

Transparentna Gradska uprava znači da će svi podaci javnosti vrlo jednostavno biti dostupni. Prikazivaćemo svaki račun, svaki trošak, svaki ugovor koji Grad sklopi i time potpuno iskorijeniti korupciju i kriminal. Javnosti će biti prikazana imena zaposlenih u Gradskoj upravi i njihove diplome, što će dovesti do nepostojanja nepotizma, a što je mnoge ljude natjeralo da odu iz naše zemlje. Ako javnosti predočimo sve poslove, prihode i rashode koje ima Grad, onda neće biti mogućnosti za bilo kakve malverzacije. Sve to danas nije slučaj u Gradskoj upravi, zato ćemo mi to uraditi i napraviti potpuno transparentnu Gradsku upravu.

Izvor: Draško Stanivuković - Nova Banja Luka

Tokom aktuelnog mandatnog perioda na zvaničnoj web stranici Grada Banja Luka objavljena su imena i prezimena zaposlenih u javnoj upravi s podacima iz njihovih diploma, a objavljeni su i svi računi Gradske uprave, bez obzira na vrijednost, koje je moguće pronaći i na pojedinim gradskim reklamnim panelima

FOTO: A. Čavić
FOTO: A. Čavić

Krajem decembra 2020. godine na zvaničnoj internet stranici Grada Banja Luka objavljena su imena i prezimena zaposlenih u javnoj upravi s podacima iz njihovih diploma. Na dijelu stranice pod nazivom “Lična karta Gradske uprave” moguće je dobiti uvid o ličnim podacima, radnom mjestu, zanimanju te ustanovi i datumu sticanja svjedočanstva/diplome zaposlenih. Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković je na dan objavljivanja navedenih podataka istakao da su ovim činom objavljeni podaci 788 uposlenika/ca Gradske uprave.

Od februara 2021. godine svi računi Gradske uprave, bez obzira na vrijednost, dostupni su na zvaničnoj internet stranici Grada Banja Luka. Na press konferenciji upriličenoj ovim povodom Stanivuković je konstatovao da je putem ove stranice moguće dobiti uvid “u više od 300 računa ili pola miliona KM utrošenog novca” te dodao da će podaci o računima biti ažurirani svakog utorka. Računi Gradske uprave nalaze se u dijelu web stranice “Transparentna Gradska uprava“. Pored internet-prezentacije, računi su prikazani i na pojedinim gradskim reklamnim panelima.

Na zvaničnoj web stranici Grada Banja Luka, u sekciji “Transparentna Gradska uprava”, moguće je pronaći i informacije o budžetu ovog grada, javnim nabavkama, zaposlenima u Gradskoj upravi, institucijama, ustanovama i preduzećima, kao i informacije o oglasima, pozivima i konkursima.

Sredinom augusta 2021. godine iz Gradske uprave Banje Luke saopšteno je da su ostvarene višemilionske uštede na platama, stručnim uslugama i telefonima.

U julu 2022. godine iz Gradske uprave Grada Banja Luka saopštili su da će do kraja ljetne pauze odbornici u Skupštini Grada proći obuku o upotrebi novog softverskog sistema e-skupština, što je prva faza potpune digitalizacije njenog rada. Obuka odbornika prva je faza ovog projekta, koji je, zbog nedostatka sredstava, podijeljen u dvije faze. Po završetku ovog dijela planirana je nabavka hardvera i softvera za skupštinsku salu, odnosno opreme koja će omogućiti brži i efikasniji rad Skupštine. Do kraja 2023. godine nije bilo moguće pronaći nove informacije na ovu temu, te nije poznato u kojoj fazi je realizacija ovog projekta.

Prema rezultatima projekta “Lokalni indeks otvorenosti“, koji prati i analizira otvorenost rada lokalnih samouprava, ukupni rezultat otvorenosti Grada Banja Luka za 2022. godinu (posljednje dostupno istraživanje) iznosi 51,36%, dok ukupni open data rezultat iznosi 25,58%. Rezultati po domenama iznose: transparentnost 36,69%, pristupačnost 24,44%, učinkovitost 75,56% i integritet 30,00%.

Ipak, tokom 2023. godine nekoliko medija (1, 2, 3) je pisalo na temu broja zaposlenih u Gradskoj upravi Banja Luke odnosno o činjenici da se ne zna tačan broj zaposlenih, iako je Stanivuković najavio smanjenje broja zaposlenih još tokom predizborne kampanje, a prema medijskim natpisima ovaj broj je povećan.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!