Ibrahim Hadžibajrić

Politička partija: Narodni evropski savez (NES)

Trenutna pozicija: Načelnik Općine Stari Grad; zamjenik predsjednika NES-a

Rođen je u Sarajevu 1963. godine, a završio je Poljoprivredni fakultet 1988. godine. Načelnik je sarajevske Općine Stari Grad od 2008. godine. Bio je član SDA 21 godinu, a potom je bio član SBB-a do aprila 2016. godine. Godinu kasnije osniva i postaje predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL). U februaru 2021. godine postaje zamjenik predsjednika Narodnog evropskog saveza (NES), nastalog spajanjem stranaka A-SDA i NBL-a.

Odmah nakon rata zaposlio se u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, gdje je bio ministar savjetnik, a potom i vicekonzul u Ambasadi BiH u Austriji. Od 2001. do 2003. godine bio je generalni menadžer, odnosno direktor u Centru za sport i rekreaciju Sarajevo, a od 2006. do 2008. u Fondu za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS.

Ibrahim Hadžibajrić je na Općim izborima 2014. godine bio kandidat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, ali mandat nije osvojio. Na Lokalnim izborima 2016. godine osvojio je mandat načelnika sarajevske Općine Stari Grad kao nezavisni kandidat. Na izborima 2018. godine osvojio je dovoljno glasova za Skupštinu KS, ali je taj mandat odbio i ostao na poziciji načelnika Općine Stari Grad.

Hadžibajrić je uhapšen u maju 2023. godine s još nekoliko osoba zbog sumnje na organizovani kriminal, pranje novca, zloupotrebu položaja i primanje i davanje dara, te se od tada nalazi u pritvoru.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo je na sjednici održanoj 30. maja 2023. godine prihvatilo inicijativu za pokretanje postupka opoziva općinskog načelnika, koju su predložila/e 23 vijećnika/ce. Referendum će biti održan 23. jula, a građani/ke će moći glasati od 7 do 19 sati.

Izvor: CIN

Izvor fotografije: Općina Stari Grad Sarajevo

Dosljednosti
Nedosljedno 1
Obećanja
Neispunjeno 6
Ispunjeno 14
Ispunjeno sa zakašnjenjem 2
Istinitosti
Neistina 5
Istina 1
Pitajte Istinomjer!