Ispunjeno

Za sada, rudari Kreke nisu na spisku radnika upućenih na prekid rada

O dugogodišnjim problemima u rudarskoj industriji u Bosni i Hercegovini Istinomjer je pisao u više navrata. Tako smo se u analizi pod naslovom Rudari u BiH u “jamama” uskostranačkih i privatnih interesa, prije tačno godinu dana osvrnuli na izazove sa kojima se u tom smislu susreću radnici u toj industrijskoj grani, a 2021. godine, na 1. maj, Međunarodni praznik rada, ukazali i na mogućnost da bi žrtve najavljenih restruktiuranja rudnika mogli biti i sami rudari.

Tog Prvog maja rudari su došli pred zgradu Vlade FBiH i organizovali okupljanje pod nazivom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuiranju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine”, a tom prilikom predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić u prvomajskoj čestitci, između ostalog, je naveo:

Svjedoci smo da, i u vremenu kada se cijeli svijet bori sa pandemijom COVID-19, radnici u neposrednoj proizvodnji rizikuju svoje živote i živote svojih porodica, trudeći se da u iznimno teškim uslovima rade svoj častan posao kako bi obezbijedili potrebnu količinu uglja koji je neophodan svim stanovnicima BiH za normalno odvijanje života u vanrednim okolnostima, te dalji razvoj kompletne društvene zajednice i države Bosne i Hercegovine. Zato je za Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH potpuno neprihvatljivo da se na bilo koji način ugrožavaju radna mjesta zaposlenih u sektoru rudarstva u Federaciji BiH. Svjesni smo, kao i radnici u sektoru rudarstva da postoje nedostaci vezani za proizvodnju i upravljanje rudnicima, da se ne ulaže u opremu i mehanizaciju, ali ne želimo prihvatiti da jedino rješenje za to bude gašenje proizvodnih radilišta, odnosno stečaj, što u zadnje vrijeme možemo čuti u sredstvima informisanja od strane socijalnih partnera, a time i gubitak više hiljada radnih mjesta.

Sinan Husić, 30.4.2021.

Samo par dana kasnije, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je poručio “da niti jedan rudar neće i ne smije ostati bez posla”:

Potcrtali smo da niti jedan rudar neće ostati bez posla i sada to ponavljam. Cilj je smanjiti broj nepotrebnih ljudi u funkcionisanju tako velikog sistema. To su režijski radnici i danas je spomenuto da imamo poljoprivredne inžinjere, psihologe, sociologe… Nama u rudnicima trebaju rudari, mašinsi inžinjeri, elektroinžinjeri, geolozi itd. Imamo višak režijskog osoblja i to je glavna poenta cijele priče niti jedan rudar ne smije ostati bez posla.

Nermin Džindić, 5.5.2021.

Nakon što je Općinski sud u Tuzli rudarima Rudnika uglja Kreka zabranio održavanje generalnog štrajka najavljenog za 16.8.2021. godine, dan kasnije, portal Klix.ba objavio je saopštenje za javnost Rudnika uglja “Kreka” d.o.o. u kojem se navodi da su “uzimajući u obzir da je ovo društvo u prvoj polovini 2021. godine poslovalo negativno u iznosu od cca 13 miliona te da se trenutno suočava s privremenim zastojem u proizvodnji, koji posljedično uzrokuje i pad prihoda, a zbog čega se društvo trenutno nalazi u veoma teškoj ekonomskoj situaciji, v. d. direktora društva i prokurista društva 12. augusta 2021. godine donijeli Odluku o utvrđivanju liste radnika koji se upućuju na prekid rada”.

U skladu sa ovom odlukom, prekid rada predviđen je za 111 radnika koji “trenutno nisu potrebni za neometan proces rada i poslovanja”, uz napomenu da se među radnicima koji se upućuju na prekid rada ne nalaze oni koji su dijelom proizvodnog procesa, što je iz objavljenog spiska sa opisom radnih mjesta i jasno vidljivo:

Napominjemo da nijedan radnik koji se upućuje na prekid rada nije iz proizvodnog procesa ovog društva.

Rudnik uglja “Kreka”, 12.8.2021.

Nakon ove odluke rukovodstva Rudnika uglja “Kreka” d.o.o. na osnovu koje niti za jednog rudara ovog preduzeća nije predviđen prekid rada, obećanje resornog ministra Nermina Džindića iz maja ove godine “da niti jedan rudar neće i ne smije ostati bez posla” Istinomjer ocjenjuje ispunjenim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti daljnji razvoj događaja s tim u vezi.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!