Analize

Vršene aktivnosti na ispunjenju većine obećanja u Općini Ilidža

Istinomjer je iz predizbornog programa novoizabranog načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura izdvojio ukupno 84 obećanja, a nakon prve godine mandata, u okviru njih deset, zabilježene su značajne aktivnosti po pitanju realizacije, te su kao takva dobila ocjenu u progresu. Osim njih, kod još 45 obećanja zabilježene su određene aktivnosti u ispunjenju, zbog čega su dobila ocjenu započeto, dok kod 29 obećanja Istinomjer nije evidentirao aktivnosti ka njihovoj realizaciji, odnosno nisu započeta.

FOTO: Elman Omic – Anadolu Agency

Među onima na kojima su vršene značajne aktivnosti u realizaciji nalaze se, između ostalih, obećanja “Obnova i proširenje namjene terena Famosa u Hrasnici”, “Stipendiranje nadarenih studenata”, “Razvijanje inovativnog, kreativnog i hrabrog društva s mladima koji su spremni za poslove budućnosti”, “Uspostavljanje transparentnog i efikasnog sistema javnih nabavki”, te “Težnja nultoj stopi tolerancije na svaki oblik korupcije i nepotizma”.

Pored navedenih, ocjenu u progresu dobilo je i obećanje o unapređenju efikasnosti i transparentnosti lokalne uprave. Općina Ilidža je 26. marta 2021. godine predstavila standarde integriteta i transparentnosti u postupcima zapošljavanja, dodjele novčanih sredstava pojedincima, neprofitnim organizacijama i privredi putem javnog poziva, javnih nabavki, izdavanja dozvola i saglasnosti, te inspekcijskih poslova u kojim postupa općinska uprava. Općinski načelnik Nermin Muzur i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić potpisali su 22. aprila 2021. godine sporazum o saradnji u aktivnostima na prevenciji i borbi protiv korupcije u ovoj lokalnoj zajednici, čime je Općina Ilidža postala dio antikoruptivnog sistema u Kantonu Sarajevo. Također, tokom 2021. godine, aktivirani su Facebook, Twitter i Instagram nalozi Općine Ilidža, a putem YouTube kanala prenošen je dio sjednica Općinskog vijeća.

Ocjenu započeto u prvoj godini mandata načelnika Nermina Muzura dobio je najveći dio predizbornih obećanja, uključujući ona o sanaciji vrtića, poboljšanju javne rasvjete, proširenju šetališta, izgradnji osnovne škole na Stupu, primjeni sistema participativnog budžetiranja, digitalnoj transformaciji javne uprave i druga.

Kada je u pitanju obećanje “Sanacija vrtića”, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i direktorica JU Djeca Sarajeva Suanita Banda ozvaničili su 20. januara 2021. godine početak radova rekonstrukcije objekta vrtića “Lužani“. Međutim, radovi na rekonstrukciji ovog vrtića, koji su trebali biti gotovi do početka školske 2021/2022. godine, u zastoju su, a glavni problem je nastao, kako su pojasnili iz Općine, “kada je utvrđeno da nastavak radova u skladu sa projektnom dokumentacijom nije moguće realizirati”, te se “trenutno radi na izmjeni projektne dokumentacije i navedene procese vode kantonalne institucije”. Iz Općine su za Istinomjer također naveli da su “u 2021. godini osigurana finansijska sredstva za uređenje vrtića u Hrasnici, te da je “urađen idejni i glavni projekat te je raspisana javna nabavka”.

Konačno, na obećanjima poput radova na izgradnji žičare Hrasnica – Igman, uspostavljanja Centra za zdravo starenje, izgradnje nove sportske dvorane u Sokolović-Koloniji, izgradnje novog saobraćajnog mosta koji će bolje povezati Butmir i Sokolović-Koloniju u blizini Mosta spasa, izrade Strategije održivog razvoja turizma na području općine Ilidža, i još nekoliko njih, Istinomjer nije zabilježio aktivnosti u provođenju.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!