Započeto

Digitalna transformacija javne uprave

Opštine: Ilidža

Odlučni smo krenuti u digitalizaciju procesa javne uprave. Elektronska uprava eliminira korupciju u administraciji, dovodi građane u ravnopravan položaj i čini lokalnu upravu efikasnom. Direktno postižemo veću transparentnost i ažurnost, unapređujemo odgovornost državnih službenika prema građanima i skraćujemo vrijeme obrade predmeta.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Tokom 2021. godine aktivirani su Facebook, Twitter i Instagram nalozi Općine Ilidža, a putem YouTube kanala prenošen je dio sjednica Općinskog vijeća.

Općina Ilidža je u martu 2021. godine “sa ciljem poboljšanja komunikacije i što bržeg, efikasnijeg i boljeg djelovanja na terenu”, uspostavila Viber broj na koji građani mogu poslati svoje prijave iz nadležnosti Službe za inspekcijski nadzor Općine Ilidža (061 490 580).

Iz Općine Ilidža su za Istinomjer 12. decembra 2021. godine  naveli da su “u toku dvije faze digitalne transformacije Općine”:

Prva, u saradnji sa USAID-om podrazumijeva digitalnu transformaciju upravljanja javnim finansijama, što podrazumijeva sve faze od procesa izrade budžeta, javne rasprave do faze izvršavanja i knjigovodstvenog evidentiranja rashoda i izvještavanja o istom, i okončanje ovog procesa planirano je u I kvartalu 2022. godine. Druga faza obuhvata implementaciju document management system-a i ista se radi u saradnji sa UNDP-om. Navedeno bi u konačnici omogućilo značajno poboljšaje praćenja i ubrzanje realizacije zaprimljenih predmeta i generisanje adekvatnih izvještaja o radu sa jedne strane, te otvorilo mogućnost da građani svoje potrebe rješavaju elektronski a što obuhvata podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava, apliciranje na javne pozive i slično. Bitno je napomenuti da se oba projekta implementiraju na način da je Općine aplicirala na otvorene javne pozive raspisane od strane međunarodnih organizacija što je značajno uticalo i na smanjenje ukupnih troškova potrebnih za realizaciju, ali će rezultirati i stručnu podršku eksperata za realizaciju navedenih aktivnosti kako bi se uspostavili što efikasniji sistemi.

Općina Ilidža, 12.12.2021.

U decembru 2023. godine iz Općine su izvijestili da je izvršen proces nadogradnje Sistema za upravljanje dokumentima (DMS) za koji je podršku pružio Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) kroz Projekat unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH (TAF-PIPLS). Kako su naveli iz općinske uprave tom prilikom, Ilidža je “prva općina u Bosni i Hercegovini koja je spremna na potpunu digitalizaciju”. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!