U progresu

Težnja nultoj stopi tolerancije na svaki oblik korupcije i nepotizma

Opštine: Ilidža

Težit ćemo nultoj stopi tolerancije na svaki oblik korupcije i nepotizma.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Općina Ilidža je 26. marta 2021. godine predstavila Standarde integriteta i transparentnosti u postupanju, a među kojima su i Standardi integriteta i transparentnosti u postupcima zapošljavanja, dodjele novčanih sredstava putem javnog poziva, javnih nabavki i drugih.

Općinski načelnik Nermin Muzur i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić, u prisustvu savjetnika za borbu protiv korupcije Erika Larsona, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tarika Stambolića i dopredsjedavajućih Samira Avdića i Redže Lemezana, potpisali su 22. aprila 2021. godine Sporazum o saradnji u aktivnostima na prevenciji i borbi protiv korupcije u ovoj lokalnoj zajednici.

Kako je Muzur naveo, potpisivanjem ovog sporazuma Općina Ilidža postala je dio antikoruptivnog sistema u Kantonu Sarajevo i pristupiti će implementaciji Odluke o Registru zaposlenih u javnom sektoru na području KS-a, Odluke o Registru imenovanih lica u KS-u i Odluke o Registru podataka o javnim nabavkama, čime će ovi registri biti uspostavljeni u ovoj općini i ustanovama kojima je ona osnivač, a sve u cilju povećanja transparentnosti rada.

Iz Općine Ilidža su za Istinomjer 12. decembra 2021. godine naveli da je tokom godine “riješen problem nezakonitog premještaja 33 uposlenika na mjesto državnih službenika bez provedene konkursne procedure”, te “obračun plata uposlenicima usklađen sa zakonom”.

Općina Ilidža je učestvovala je u projektu “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru”, koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Uz tehničku podršku projekta, Općina Ilidža je radila na unapređenju mehanizama dobrog upravljanja, kao i na uspostavljanju efikasnih mehanizama prijave korupcije. U prostorijama Općine distribuirani su promotivni vodiči kroz koje se građani mogu upoznati sa načinom prijave sumnjivih i koruptivnih radnji.

Upoznali smo građane kako i zvanično mogu prijaviti korupciju. Postoji e-mail adresa kao i poseban broj telefona, a sve to što smo uradili objavljeno je i na našoj internet stranici. Želimo građanima poručiti da smo mi na istoj strani i da bez njihove pomoći i direktnog uključivanja u ova pitanja teško možemo napraviti neki veliki iskorak.

Nermin Muzur, 30.3.2022.

Na kraju treće godine mandata, iz Općine Ilidža za Istinomjer su naveli da su u proteklom periodu vršene sljedeće mjere na suzbijanju korupcije i nepotizma: 

  • Provedeni procesi konsultacija u svim fazama izrade i donošenja propisa (nevladine organizacije, organi višeg nivoa vlasti, interesne strane, nezavisni stručnjaci itd);
  • Provedene analize potreba za obukama zaposlenih, a sve s ciljem započinjanja kreiranja plana obuke o etici, integritetu, prevenciji korupcije i praktičnim aspektima primjene etičkog kodeksa (sukob interesa, nespojivost i slično), obavezi prijave nepravilnosti.
  • Izrađen i objavljen Etički kodeks na službenoj web stranici.
  • Usvojen Plan integriteta Općine Ilidža koji je objavljen na web stranici i isti se aktivno implementira.
  • Revidirani Standardi upravljanja kvalitetom i izvršena ocjena procesa.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!