U progresu

Uspostavljanje transparentnog i efikasnog sistema javnih nabavki

Opštine: Ilidža

Uspostaviti transparentan i efikasan sistem javnih nabavki.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Općina Ilidža je 26. marta 2021. godine predstavila Standarde integriteta i transparentnosti u postupanju, a među kojima su i Standardi integriteta i transparentnosti u postupcima javnih nabavki.

Na web-stranici Općine Ilidža postoji poseban dio za javne nabavke, u kojem su prikazani planovi javnih nabavki, odluke, pregovarački postupci, a uvedena je i stavka koja prati realizacije ugovora.

Općinski načelnik Nermin Muzur i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić, u prisustvu savjetnika za borbu protiv korupcije Erika Larsona, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tarika Stambolića i dopredsjedavajućih Samira Avdića i Redže Lemezana, potpisali su 22. aprila 2021. godine Sporazum o saradnji u aktivnostima na prevenciji i borbi protiv korupcije u ovoj lokalnoj zajednici.

Kako je Muzur naveo, potpisivanjem ovog sporazuma Općina Ilidža postala je dio antikoruptivnog sistema u Kantonu Sarajevo i pristupiti će implementaciji Odluke o Registru zaposlenih u javnom sektoru na području KS-a, Odluke o Registru imenovanih lica u KS-u i Odluke o Registru podataka o javnim nabavkama, čime će ovi registri biti uspostavljeni u ovoj općini i ustanovama kojima je ona osnivač, a sve u cilju povećanja transparentnosti rada.

Iz Općine Ilidža za Istinomjer su 12. decembra 2021. godine naveli da je “formiran Odsjek za javne nabavke u Službi za finansije koji do sada nije postojao u okviru Općine”.

Iz Općine Ilidža za Istinomjer su na kraju treće godine mandata istakli da je u prethodnom periodu, u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama iz augusta 2022. godine, donesen novi Pravilnik o provođenju postupaka javnih nabavki i osigurano potpuno postupanje sukladno odredbama zakona.

Kako su naveli iz Općine, ranije je pristupljeno Registru javnih nabavki pri Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetoma Kantona Sarajevo u kojem se evidentiraju svi podaci o provedenim postupcima javnih nabavki, te da su u protekloj godini uspješno realizovana 122 postupka javne nabavke velike vrijednosti.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!