Započeto

Izgradnja osnovne škole na Stupu

Opštine: Ilidža

Osigurat ćemo prava djece da imaju pristup školama u svojim mjesnim zajednicama, te će pritom prioritet biti izgradnja osnovne škole na Stupu.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata, zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović sa pomoćnikom Abdulahom Krivošijom i v.d. direktoricom KJKP Vodovod i kanalizacija Aidom Pendek, posjetio je Općinu Ilidža 15. aprila 2021. godine.

Tokom sastanka razgovaralo se i o problemima sa kojima se susreće Općina Ilidža, “od problema legalizacije objekata, postojećeg Eloboratu o sanitarnim zonama do gradnje škole u MZ Stup II te je istaknuto da je u rješavanju ovih pitanja izuzetno bitna podrška Ministarstva”.

Lokacija koja je prema RP Stup Nukleus planirana za izgradnju osnovne škole je pod sudskom privremenom zabranom otuđenja i opterećenja nekretnina sa nepoznatim rokom skidanja, što je dodatna neizvjesnost i same eksproprijacije, u cilju izgradnje škole. Zahtjev građana o neophodnosti izgradnje škole iskazan je u više navrata potpisivanjem i peticije pa i prijedlozima za definisanje nove lokacije za izgradnju škole. Mi ćemo u što kraćem roku pokušati naći rješenje po ovom pitanju jer je opredjeljenje Općine Ilidža što prije započeti izgradnju škole na području MZ Stup II.

Nermin Muzur, 15.4.2021.

Načelnik Muzur je početkom juna 2021. godine posjetio mjesto “koje je alternativno rješenje za gradnju osnovne škole na lokaciji Stup II”:

Ono što smo uradili jeste da smo na lokalitetu ovog igrališta dali prijedlog i zvanično ćemo uputiti  proceduru na mišljenje građana gdje na ovom lokalitetu koje je vlasništvo Općine Ilidža  možemo izgaditi osnovnu školu, sportsku dvoranu, jedno dječje igralište od dvije stotine kvadrata, fitness na otvorenom i otvorenu plohu igralište. Ništa od toga nećemo raditi bez saglasnosti građana i bez da oni prihvate to rješenje. Mi ono što smo uradili jeste priprema alternativnog rješenja, da možemo ponovo doći među građane i reći da nudimo rješenje. Ovo rješenje nijednog trenutka ne podrazumijeva izmjenu i dopunu regulacionog plana, pomijeranje škole koja je planirana preko puta ove MZ. Na istom tom lokalitetu ostaje planirana škola odnosno objekat društvenog sadržaja, koja kasnije može postati neka druga ustanova. U razgovoru sa svim relevantnim predstavnicima koji učestvuju u davanju mišljenja organizovali smo sastanke gdje oni sa aspekta struke ne vide nikakav problem za davanje pozitivnog mišljenja za gradnju škole koja bi se napravila na ovom lokalitetu. To znači da uz rebalans budžeta koji slijedi u Kantonu Sarajevo, Općini Ilidža, već u toku ove godine možemo izdvojiti sredstva koja mogu biti operativna i već početkom naredne godine bi mogli ući u realizaciju ovog projekta.

Nermin Muzur, 4.6.2021.

Iz Općine Ilidža su za Istinomjer 12. decembra 2021. godine naveli da je tokom godine “maksimalan napor  uložen kako bi se stvorili preduvjeti za izgradnju škole na Stupu, što je u konačnici rezultiralo da će Vlada KS već u 2022. godini za ove namjene osigurati 1.000.000 KM uz adekvatno finansijsko učešće Općine”. Dodali su da je okončana izrada projektne dokumentacije te se očekuje raspisivanje javne nabavke u 2022. godini.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!