Započeto

Izgradnja žičare Hrasnica – Igman

Opštine: Ilidža

Radit će se na izgradnji tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica te žičare Hrasnica – Igman.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Kabinska gondola/žičara Hrasnica Veliko polje Igman, kao najvažniji elemenat budućeg savremenog turističko-sportsko-rekreacionog centra, planirana je da se gradi na Igmanu, i to od Hrasnice, kao početne stanice, sve do Bajekinog brda.

Vijećnice i vijećnici Općinskog vijeća Ilidža podržali su 17.2.2022. godine Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju kabinske gondole/žičare “Hrasnica Igman”.

U aprilu 2023. godine Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na javni uvid Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš za Projekat izgradnje kabinske gondole/žičare Hrasnica Veliko Polje Igman, koji investira Općina Ilidža s Kantonom Sarajevo.

U opisu projekta navedeno je da će polazna stanica biti kod stadiona FK Famos, a izlazna na Velikom polju na Igmanu, uz međustanicu na lokalitetu Hrasnički stan. Planirana ukupna dužina je 6.135 metara, a osnovna namjena žičare je transport skijaša, izletnika i gostiju iz Sarajeva do skijaških terena, odnosno hotela na Igmanu i Bjelašnici.

Projektovana trasa žičare

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!