U progresu

Primjena sistema participativnog budžetiranja

Opštine: Ilidža

Primijenit ćemo sistem participativnog budžetiranja koji predstavlja proces, kojim građani ili stanovnici određenog grada ili regije mogu odrediti na šta će biti potrošen javni novac. Ovo je način za aktiviranje građana u smjeru razvoja Općine, što će omogućiti lakše identificiranje stvarnih potreba i transparentnije trošenje sredstava. Na ovaj način jača se povjerenje građana u općinsku upravu, rukovodioci službi i odjeljenja snose direktnu odgovornost za ispunjavanje prijedloga, građani postaju partneri Općine te se, u konačnici, realiziraju aktivnosti na osnovu stvarnih potreba stanovništva.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Iz Općine Ilidža su za Istinomjer 12. decembra 2021. godine naveli da je “već pri preuzimanju mandata općinskog načelnika osigurano da iako je Općina bila u fazi privremenog finansiranja, sam Budžet bude usvojen nakon dva kruga javnih rasprava”, a proces javne rasprave proveden je i nakon donošenja nacrta budžeta za 2022. godinu.

Također, za Istinomjer je saopćeno da su “tokom 2021. godine u okviru projekta uspostave sistema upravljanja javnim finansijama donesene Smjernice za proces izrade budžeta koje su obavezujuće za sve službe i u potpunosti, obuhvataju sve faze izrade budžeta utvrđene Zakonom o budžetima FBiH”.

Na kraju treće godine mandata, iz Općine Ilidža za Istinomjer su naveli da u procesu donošenja budžeta za 2024. godinu vrše dvije vrste aktivnosti, “prva je redovna javna rasprava u svakoj mjesnoj zajednici kojoj mogu prisustvovati svi, fizička i pravna lica, a druga aktivnost je obilazak pravnih lica od strane uposlenika Službe za privredu i razgovor i unapređenju suradnje”. 

Iz Općine su također istakli i učešće građana u kreiranju budžeta Općine Ilidža delegiranjem prioriteta kroz savjete mjesnih zajednica, kao i učešće građana u sufinansiranju asfaltiranja makadamskih ulica i to za 18 ulica – krakova ulica. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!