Analize

Šta su političari/ke sve najavili/e u prvoj polovini 2024. godine? (Prvi dio)

Istinomjer je u prvoj polovini 2024. godine pratio najave političara i političarki. Osim toga, pratili smo koliko je od najavljenog zaista urađeno.

Vrtići, škole, studenti/kinje i igrališta

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur najavio je još u septembru 2022. godine da će “u skorijoj budućnosti” u naselju Butmir biti izgrađeni sportska ploha i dječije igralište. Međutim, na početku 2024. godine kao rok za izgradnju igrališta naveo je početak ljeta ove godine. Igralište bi, prema najavi načelnika Muzura, trebalo da ima između 5.000 i 6.000 metara kvadratnih.

Ministrica prosvjete i kulture RS Željka Stojičić u januaru je najavila širenje platforme eUpis i na predškolsko obrazovanje. Ova je platforma već u upotrebi za upise u osnovne škole, a ministrica Stojičić najavila je njeno širenje na upise u javne i privatne vrtiće.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić najavio je u februaru rekonstrukciju bazena u Mješovitoj srednjoj industrijskoj školi u Zenici, koji nije u funkciji već osam godina. U prethodnim godinama ovaj bazen propadao je zbog spora između Željezare Zenica i škole.

Načelnik Tešnja Suad Huskić najavio je u februaru početak nastave u novom objektu osnovne škole u naselju Medakovo do kraja ove godine. Rekonstrukcija, vrijedna oko milion KM, započela je 2020. godine i trebalo bi da riješi problem neadekvatnog prostora za odvijanje nastave.

Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik, najavio je u martu kako će izgradnja sportske dvorane u Srednjoškolskom centru biti završena do septembra ove godine. Srednjoškolski centar u Travniku svečano je otvoren 29. septembra 2023. godine, kada je najavljena i izgradnja sportske sale i bazena.

Gradska uprava Ljubuški najavila je u martu kako će na dvorani Osnovne škola Tina Ujevića u Vitini do početka naredne školske godine biti postavljena fasada te zamijenjene postojeće krovne konstrukcije. Prema saopštenju Gradske uprave, radovi su vrijedni 189.000 KM.

Ministrica obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine Jasna Duraković najavila je u julu donošenje zakona o studentskom standardu do kraja godine. Sličan zakon postoji u Republici Srpskoj i reguliše prava, obaveze i odgovornosti studenata/tkinja u oblasti studentskog standarda, osnivanje i vrste ustanova studentskog standarda, organizaciju i rad ustanova studentskog standarda, kao i druga pitanja studentskog standarda.

Prometna infrastruktura i prijevoz

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta najavio je u februaru da će do kraja godine u punoj funkciji biti mobilna aplikacija za korisnike/ce javnog prijevoza. Građani/ke će putem aplikacije pratiti red vožnje, kretanje vozila i vrijeme njihovog dolaska na određenu stanicu.

Osim toga, ministar Šteta je u martu najavio i da će sarajevska IX transverzala, čija je izgradnja započela još 2016. godine, biti završena naljeto 2024. godine. Izgradnja kružnog toka koji spaja IX transverzalu i autoput A1 završena je u martu 2024. godine.

Iz JP Autoceste FBiH u aprilu su najavili otvaranje i puštanje u promet mosta Počitelj do početka ljetne sezone 2024. godine. Prvobitni rok završetka mosta do kraja 2023. godine probijen je, a novi rok postavljen je za 1. maj. Otvaranje mosta odgođeno je zbog napuknuća koja su se pojavila tokom izgradnje.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto najavio je u junu raspisivanje tendera za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare između BiH i Crne Gore. Izgradnja ovog mosta predstavlja zajednički projekt BiH i Crne Gore.

Izgradnje i rekonstrukcije

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović u martu je najavio da će prva faza rekonstrukcije olimpijske dvorane Zetra biti završena do početka juna. Dvorana bi trebala dobiti novu podlogu, pregrade, semafore i rasvjetu te bi trebali biti rekonstruisani ulazni hol i svlačionice.

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić najavila je u aprilu da će rekonstrukcija zgrade poznate kao “Soda so”, u kojoj je smještena Vlada ovog kantona, započeti ove godine. Zgrada je bila zapaljena tokom protesta 2014. godine.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović najavio je u junu da će izgradnja prve faze azila za pse u Prači biti završena do kraja godine. Prihvatilište za napuštene i izgubljene životinje “Prača” izgrađeno je 2012. godine u sklopu sporazuma Vlade Kantona Sarajevo i privatne kompanije MURAI-KOMERC. Nakon serije incidenata, optužbi za loše stanje zbrinutih pasa, prijetnji novinarima/kama, kao i sumnji na nelegalne radnje, azil je 2018. godine otkupio Kanton Sarajevo i započeo njegovu adaptaciju.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!