Najave

Do kraja godine nacrt zakona o studentskom standardu u FBiH?

Prema riječima ministrice obrazovanja i nauke FBiH Jasne Duraković, do kraja godine trebao bi biti donesen nacrt zakona studentskog standarda u ovom entitetu.

Izvor: FMON

Ministrica obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine Jasna Duraković (SDP BiH) najavila je u programu TVSA skoro donošenje zakona o studentskom standardu.

Iduća godina, dakle već krajem ove godine, ono što nam je predviđeno za mandatni period, međutim, ja ću pokušati da to provedemo do kraja ove godine, barem neki okvir nacrta zakona o studentskom standardu da donesemo.

Jasna Duraković, 13.6.2024.

Još prije godinu ministrica Duraković govorila je da je usvajanje navedenog zakona jedan od prioriteta Ministarstva nauke i obrazovanja u aktuelnom mandatu.

U novembru 2023. godine, u Parlamentu FBiH održana je tematska sjednica o stanju i položaju studentskih domova u Federaciji BiH. Tom prilikom članovi odbora za obrazovanje oba doma Parlamenta FBiH zatražili su od Vlade FBiH “da čim prije” dostavi u parlamentarnu proceduru zakon o studentskom standardu.

Ovaj zakon je 2021. godine donesen u Republici Srpskoj, a njime su uređeni prava, obaveze i odgovornosti studenata u oblasti studentskog standarda, osnivanje i vrste ustanova studentskog standarda, organizacija i rad ustanova studentskog standarda, kao i druga pitanja studentskog standarda.

Istinomjer će pratiti da li će do kraja ove godine biti donesen nacrt zakona o studentskom standardu u FBiH.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!