Najave

Do kraja godine završetak prve faze izgradnje azila za pse u Prači?

Prema najavama ministra privrede Kantona Sarajevo Zlatka Mijatovića, prva faza izgradnje azila za pse u Prači trebalo bi da bude završena do kraja 2024. godine.

Izvor: Vlada KS

Kako je najavio tokom gostovanja u programu TV Sarajevo, nakon završetka prve faze izgradnje, u azil Prača trebalo bi biti smješteno između 100 i 150 nezbrinutih pasa.

Ove godine se završava prva faza ukoliko nas posluže vremenski uslovi i građevinska sezona to bude dozvoljavala. Prva faza, koja podrazumijeva rušenje postojećeg objekta, pripremanje prostora i izgradnju centralnog azila, centralnog skloništa sa tri paviljona. Rok izgradnje je do kraja godine.

Zlatko Mijatović, 1.6.2024.

Prihvatilište za napuštene i izgubljene životinje Prača izgrađeno je 2012. godine u sklopu sporazuma Vlade Kantona Sarajevo i privatne kompanije MURAI-KOMERC. Kao što je Istinomjer već pisao, nakon serije incidenata, optužbi za loše stanje zbrinutih pasa, prijetnji novinarima/kama, kao i sumnji na nelegalne radnje, azil je 2018. godine otkupio Kanton Sarajevo.

Prema najavi ministra Mijatovića, projekat izgradnje novog azila trebalo bi da traje tri godine i košta 3,5 miliona KM, što bi trebalo biti utrošeno iz budžeta Kantona Sarajevo. Nakon završetka prve faze, u azil bi trebalo biti smješteno između 100 i 150 pasa. Kako tvrdi ministar MIjatović, radovi su već trebali biti završeni, ali ih je usporila poplava koja je zadesila ovu lokaciju.

Istinomjer će pratiti da li će prva faza izgradnje azila Prača biti završena do kraja 2024. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!