Najave

eUpis u školsku 2024/2025. godinu i za predškolsko obrazovanje?

Povodom početka nastave u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, ministrica prosvjete i kulture RS Željka Stojičić gostovala je na RTRS-u, gdje je najavila širenje platforme eUpis i na predškolsko obrazovanje.

Izvor: Vlada RS

Na upit novinara o novinama u obrazovnom sistemu u RS, Stojičić je najavila unapređenje postojećeg informacionog sistema.

Krenula bih, prije svega, od izgradnje informacionih sistema, koji bi se trebao završiti u tom nekom svom osnovnom obliku u prvoj polovini ove godine. U sklopu toga možemo da očekujemo eUpis u vrtiće, jer smo taj informacioni sistem proširili na predškolsko obrazovanje, sa mogućnošću da roditelji u javne i privatne vrtiće u RS mogu svoju djecu da upišu kroz eUpis. Ono što već imamo za eUpis u osnovnim školama, i očekuje nas također eUpis u srednje škole, čime bi taj jedan proces bio zaokružen.

Željka Stojičić, 22.1.2024.

Podsjećamo, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske omogućilo je za školsku 2023/2024. godinu elektronski upis učenika/ca u prvi razred putem platforme eUpis. Kako je navedeno na službenoj stranici Vlade RS, na osnovu elektronske saglasnosti roditelja, u okviru internet-platforme eUpis, osnovna škola preuzima sve potrebne podatke za upis učenika u prvi razred iz informacionih sistema Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Ministarstva unutrašnjih poslova, a koji su sadržani u izvodu iz matične knjige rođenih, uvjerenju o državljanstvu i uvjerenju o prebivalištu.

Prijava djece za upis bila je otvorena do 15. marta 2023. godine, a mogućnost elektronskog upisa prvačića, prema riječima ministrice Stojičič, iskoristila su 7.693 roditelja.

Ministarstvo prosvjete i kulture naglašava da roditelji koji ne žele da koriste internet-platformu eUpis i dalje imaju mogućnost da, kao što je bio slučaj u prethodnom periodu, upis učenika izvrše u prostorijama vaspitno-obrazovne ustanove u skladu s upisnim područjem.

Kako je trenutno navedeno na platformi eUpis, “prijava djece za upis u prvi razred osnovne škole za školsku 2024/2025. godinu biće moguća elektronskim putem u periodu od 01.02. do 31.03.2024. godine”, dok za upis učenika u 1. razred srednje škole za istu školsku godinu u ovom trenutku nije naveden period.

Istinomjer će pratiti da li će, kako je najavila Željka Stojičić, eUpis biti proširen na predškolsko obrazovanje u prvoj polovini ove godine, kako bi roditelji djecu mogli upisati u javne i privatne vrtiće u Republici Srpskoj.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!