Najave

U julu tender za izgradnju međudržavnog mosta preko Tare?

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto najavio je raspisivanje tendera za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare.

Izvor: Facebook / Edin Forto

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto održao je 6. juna 2024. godine sastanak s Filipom Radulovićem, ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore. Nakon sastanka, Forto je najavio da će u julu biti raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare.

Mogu objaviti da ćemo u julu raspisati tender za izgradnju u Šćepan-Polju. To će biti zajednički projekat Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Sastavni dio projekta bit će pristupna cesta od jedan kilometar sa bosanskohercegovačke strane, a u odvojenom tenderu, Crna Gora će da izgradi 2,5 kilometra sa crnogorske strane.

Edin Forto, 6.6.2024.

Forto je ovo potvrdio na svojim Facebook i Instagram profilima, kao i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore na službenoj Facebook stranici. Dan poslije, Forto je najavio i da će izgradnja novog međudržavnog mosta preko rijeke Tare na lokaciji Hum – Šćepan-Polje započeti do kraja ove godine.

Prethodno je Skupština Crne Gore na sjednici održanoj početkom marta usvojila Prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralnog puta M-3 na lokaciji Šćepan-Polje (Crna Gora) i magistralnog puta M-18 na lokaciji Hum (Bosna i Hercegovina) i priključnih graničnih dionica.

Podsjećamo, u julu 2021. godine između Bosne i Hercegovine i Crne Gore potpisan je sporazum o izgradnji mosta na rijeci Tari i priključnih graničnih dionica.

Istinomjer će pratiti da li će u julu, kako je najavio Edin Forto, biti raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare. Također ćemo pratiti da li će izgradnja mosta početi do kraja ove godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!