Analize

Azil u Prači kupljen prije pola godine, ali ulaganja tek slijede

Iako je Vlada kantona Sarajevo još prije pola godine otkupila azil za napuštene životinje u Prači, on je tek nedavno dat na upravljanje kantonalnoj Veterinarskoj stanici Sarajevo. Kako saznaje Istinomjer, tenderi za studiju izvodljivosti i opremanje azila tek trebaju biti raspisani, a prema onome što je nedavno izjavio premijer KS Adem Zolj, problem azila bi trebao biti riješen do kraja godine.

Psi lutalice su jedan problem koji se sistemski rješava sa KJP Rad, Veterinarskom stanicom i azilom za pse u Prači. Smatram da ćemo taj problem u cijelosti riješiti do kraja godine.”

Adem Zolj, 21.05.2018.

Prihvatilište za napuštene i izgubljene životinje u Prači nastalo je kao rezultat ugovora predstavnika firme Murai-komerc d.o.o. i Vlade Kantona Sarajevo iz 2012. godine. Loše vođeno poslovanje i krajnje upitna briga o psima, kao i evidentirane prijetnje novinarima i volonterima, stvorili su sliku krajnjeg nemara i nebrige, koja je kulminirala kada je objavljena i činjenica da firma Murai-komerc nije registrovana za djelatnosti kojima se ovaj azil treba baviti.

Rješavanje problema azila u Prači u toku 2018. godine najavio je krajem prošle godine, sada već bivši premijer KS Elmedin Konaković, nakon brojnih medijskih izvještaja o šokantnom stanju u ovom azilu.

Predviđena su sredstva za sređivanje svih nedostataka u azilu, ali i za finansiranje rada ljudi koju to treba da preuzmu. To ćemo vjerovatno uraditi preko Veterinarske stanice koja treba da registruje svoju poslovnu jedinicu na teritoriji drugog kantona. Azilom trebaju upravljati najstručniji ljudi… Mi smo imali dvije opcije, da na nekom drugom mjestu pravimo novi azil ili da kupimo azil u Prači i da sredimo situaciju, za što smo se na kraju i odlučili.”

Elmedin Konaković, 24.11.2017.

Saglasnost za otkup azila Skupština KS je dala krajem decembra, te je on ubrzo nakon toga i otkupljen od firme Murai-komerc d.o.o. koja je njime upravljala. Međutim, u narednih pola godine (u kojima je došlo i do smjene Konakovića sa mjesta premijera KS), gotovo ništa se nije dešavalo u vezi sa adaptacijom ovog objekta, a tek prije nekoliko dana Istinomjer je dobio šturu potvrdu direktora kantonalne Veterinarske stanice Sarajevo, Almira Džankovića da je ova ustanova preuzela nadzor nad prostorom u Prači.

Ovih dana ulazimo u prostor i imamo u Prači svoje ljude koji hrane preostale pse i imaju drugih obaveza oko toga.“

Almir Džanković, 28.05.2018.

Ipak, mjesec dana ranije Džanković nam uopšte nije mogao dati informacije o azilu, što nam govori da su se stvari tek u posljednjih mjesec dana pomjerile sa „mrtve tačke“. Potvrdio je to i premijer KS, Adem Zolj prilikom svoje nedavne posjete Goraždu, općini na čijoj teritoriji se i nalazi azil za napuštene životinje Prača.

Rješava se i pitanje Azila u Prači i KJP Veterinarska stanica je preuzela taj prostor nakon čega se planira ulaganje u infrastrukturu i stvaranje boljih uvjeta u ovom prihvatilištu za pse.”

Adem Zolj, 22.05.2018.

U Ministarstvu privrede KS također su nam nakon naših mnogobrojnih upita, još od marta ove godine, tek početkom juna potvrdili da su prostor ustupili Veterinarskoj stanici Sarajevo. Kako nam je rekao pomoćnik ministra za poljoprivredu, veterinarstvo i šumarstvo, Aladin Macanović, tender za studiju izvodljivosti i sve druge administrativne radnje za potpuno osposobljavanje azila u Prači će obavljati Veterinarska stanica. Prema njegovim riječima azil se trenutno nalazi u zatečenom stanju, a novi psi se ne dovode u njega.

Kako sada stvari stoje, predstoji dug put do konačnog i potpunog osposobljavanja azila u Prači kako bi on mogao započeti sa normalnim radom.

Istinomjer će svakako pratiti budući razvoj situacije.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!