Analize

Pregled neispunjenih obećanja u prvoj polovini 2024. godine

Donosimo pregled neispunjenih obećanja o kojima smo na našem portalu pisali u prvih šest mjeseci 2024. godine.

Ilustracija: Istinomjer

Državni, federalni i budžet TK

Iako su budžeti za tekuću godinu trebali biti usvojeni do kraja 2023. godine, Istinomjer je zabilježio obećanja koja nisu ispunjena. Lideri stranaka većine na državnom nivou potpisali su sporazum o brzom usvajanju budžeta, ali budžet za 2024. godinu još uvijek nije usvojen.

Budžet Federacije BiH usvojen je po hitnoj proceduri krajem januara 2024. godine iako je bilo najavljeno da će budžet proći redovnu proceduru. Kašnjenje donošenja federalnog budžeta odrazilo se, prema tvrdnjama Vlade TK, na donošenje budžeta Tuzlanskog kantona, zbog čega je najava premijera ovog kantona Irfana Halilagića ocijenjena neispunjenom.

Zaduženje Republike Srpske i stupanje zakona na snagu

Republika Srpska se na kraju prva dva mjeseca zadužila za 90,4 miliona KM, što je zaduženje od 14,4 miliona veće od onog o kojem je govorila ministrica RS Zora Vidović.

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović najavio je da će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona Republike Srpske stupiti na snagu do polovine marta 2024. godine. Uvidom u dva broja Službenog glasnika RS ustanovili smo da navedene izmjene Porodičnog zakona RS nisu objavljene ni u jednom od navedenih brojeva Službenog glasnika RS.

Opštine u RS i aktivnosti u KS

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor u februaru 2024. godine izjavio je da će novo prihvatilište za pse s 18 smještajnih jedinica površine oko 250 kvadratnih metara biti otvoreno do kraja marta 2024. godine, što se nije desilo.

Neispunjeno je obećanje načelnika Opštine Šamac Đorđa Miličevića koji je u oktobru 2023. najavio skoru sanaciju Vatrogasnog doma u Šamcu, uništenog tokom olujnog nevremena u julu 2023. godine. Kako su rekli iz Opštine Šamac, ova lokalna zajednica ne može samostalno obezbijediti sredstva za sanaciju Vatrogasnog doma.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk najavio je krajem januara 2024. da bi “u narednih mjesec dana” trebao biti objavljen javni poziv za taksi-prevoznike za kupovinu električnih vozila. Suprotno najavi premijera Uka, a kako nam je potvrđeno iz Vlade Kantona Sarajevo, javni poziv za taksi-prevoznike nije objavljen u najavljenom roku.

Neispunjeno je ostalo i obećanje direktora Zavoda za informatiku i statistiku KS Dine Šehovića koji je najavio objavljivanje registra upravnih postupaka “za mjesec i po do dva”. Ovaj je rok istekao u aprilu 2024. godine.

Sportske dvorane i drugi infrastrukturni projekti

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić najavio je da će konačan završetak izgradnje sportske dvorane “Bazen” biti početkom juna ove godine, ali je početkom maja pomjerio rok za septembar 2024. godine, zbog čega je ovo obećanje neispunjeno.

Nije otvoren ni kompleks bazena otvorenog tipa u goraždanskom naselju Vitkovići iako je premijer BPK Edin Ćulov istakao da bi projekat trebao biti realizovan do početka juna 2024. godine.

Izgradnja kružnog toka u Trebinju počela je 11. aprila 2024. godine. Iz Gradske uprave Trebinje tada je najavljeno da bi glavni radovi trebali biti okončani u roku 30 dana. Navedeni rok istekao je 3. juna, a radovi u tom trenutku još uvijek nisu bili kompletirani.

Izborni i drugi zakoni

Nakon jednog od sastanaka predsjednika stranaka “Trojke”, HDZ-a i SNSD-a u Laktašima krajem januara 2024. godine, Dragan Čović najavio je da će izmjene Izbornog zakona biti finalizirane do kraja februara, što je još jedan rok koji nije ispoštovan.

U decembru 2023. godine Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska, ukoliko Christian Schmidt nametne svoja rješenja, donijeti svoj izborni zakon i u skladu s njim provesti izbore u RS. Međutim, nakon što je CIK BiH na sjednici održanoj 8. maja 2024. godine donio Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u BiH, koji će se održati 6. oktobra 2024. godine, Dodik je 12. maja izjavio da će se na njih prijaviti, pravdajući to “neuspjehom u rokovima”.

Najava člana Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinka Čavare od februara 2024. da će na sjednici koja je slijedila biti “nekoliko zakona, odnosno ova dva ključna zakona koji su potrebni za otvaranje pregovora”, također je ostalo neispunjeno.

Prijedlog zakona o gasovodu Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska nešto je što se čeka godinama. Ipak, suprotno Nikšićevoj najavi iz marta ove godine, Vlada FBiH nije razmatrala zakon do kraja tog mjeseca.

Vlada KS još uvijek nije usvojila novi zakon o sportu iako je ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda najavio da će biti usvojen do kraja februara 2024. godine.

Imenovanje Miokovića i proslava neustavnog 9. januara

Dugo je trajao proces imenovanja novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma federalnog Parlamenta. Predrag Kojović je u januaru 2024. najavio da će njegov stranački kolega Dragan Mioković biti imenovan na tu poziciju “u narednih 15 dana”. Mioković jeste imenovan na tu poziciju, ali tek krajem maja 2024. godine.

U intervjuu sredinom januara 2023. godine, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt govorio je i o 9. januaru, koji se u Republici Srpskoj i te 2023. godine proslavljao kao dan tog entiteta. Schmidt je tada izjavio da se 9. januar 2024. neće obilježavati “u tom okviru i na taj način”. Ipak, neustavni Dan Republike Srpske obilježen je i 2024. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!