Neispunjeno

Tuzlanski kanton još uvijek bez budžeta

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić najavio je u decembru 2023. godine da će idućeg mjeseca ovaj kanton dobiti budžet za 2024. godinu, što se ipak nije desilo

Izvor: Facebook/Irfan Halilagić

Nacrt budžeta TK za 2024. godinu dostavljen je aktom Ministarstva finansija TK od 6. decembra 2023. godine. Međutim, Vlada TK utvrdila je 12. decembra 2023. godine Prijedlog odluke o privremenom finansiranju za period januar–mart 2024. godine.

Nakon toga, u izjavi za BHT1, premijer TK Irfan Halilagić (SDA) demantovao je informacije o nestabilnoj skupštinskoj većini te najavio usvajanje budžeta za 2024. godinu do kraja januara:

Ne bih rekao da je poljuljana većina (…) želimo biti temeljiti, želimo biti konstruktivni, želimo razgovarati i cijenim da ćemo do kraja januara imati budžet.

Irfan Halilagić, 20.12.2023.

Ipak, do kraja januara Vlada nije donijela novi kantonalni budžet, iako su 25. januara utvrđeni pravci u pripremi prijedloga budžeta za 2024. godinu. Zaključkom je zaduženo Ministarstvo finansija da u saradnji sa svim ministarstvima, upravama, uredima i ostalim budžetskim korisnicima “u narednih 14 dana dostavi prijedlog budžeta za ‘24. godinu i prijedlog Zakona o izvršenju budžeta TK za 2024. godinu Vladi TK na razmatranje”.

Na upit Istinomjera, iz Vlade su istakli da je neusvajanje budžeta prouzrokovano kašnjenjem donošenja budžeta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine:

Razlog za blago kašnjenje u odnosu na pomenutu izjavu premijera Halilagića je kašnjenje u usvajanju Budžeta Federacije BiH za 2024. godinu, a koji u svojoj strukturi ima predviđenu poziciju podrške nižim nivoima vlasti – kantonima u iznosu od oko 200 miliona KM. Od ovog iznosa jedan dio (oko 39 miliona) pripada Tuzlanskom kantonu, te je bilo neophodno ovu podršku uvrstiti u prihodovnu stranu Kantonalnog budžeta. Također, jedan od razloga je i neophodno usaglašavanje sa zahtjevima sindikata (osnovno, srednje i visoko obrazovanje, pravosuđe, policija) u smislu utvrđivanja materijalnih prava uposlenika kod korisnika Budžeta TK, a koji neminovno svoje refleksije imaju i na sam Kantonalni budžet. Ipak, ovo kašnjenje ni u kojem pogledu neće se odraziti na sve planirane aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona za 2024. godinu.

Mirza Begić, pomoćnik sekretara za informisanje, 1.2.2024.

Budući da budžet Tuzlanskog kantona za 2024. godinu nije usvojen do kraja januara, obećanje Irfana Halilagića Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!