Neispunjeno

Iako je Schmidt obećao da se to neće desiti, 9. januar obilježen i 2024. godine

Iako je visoki predstavnik u BiH Cristian Schmidt nakon proslave 9. januara 2023. godine kao “Dana Republike Srpske” ustvrdio da se to naredne godine neće desiti, i 2024. godine organizovane su i održane identične manifestacije u tom entitetu.

Ilustracija: Istinomjer

U intervjuu koji je dao za Oslobođenje 17.1.2023. godine, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt govorio je i o 9. januaru koji se u Republici Srpskoj i te 2023. godine proslavljao kao dan tog entiteta.

Schmidt je izrazio očekivanje da će Tužilaštvo BiH, kako je rekao, provjeriti i pregledati govore koji su održani tim povodom, izjavivši da državni službenici nisu imali šta tražiti na proslavi.

Sada se moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost. Treba reći da se 9. januar 2024. u tom okviru i na taj način neće dogoditi. Dakle, mogu se slaviti i državni i praznici entiteta, ali to se može raditi na drugi način i nikome zbog toga neće pasti kruna s glave. I mislim isto tako da 2023. nijedan građanin, bilo da živi u Republici Srpskoj, Federaciji ili Distriktu Brčko, nije zainteresovan da se neko ko vodi agresorski rat posmatra blagonaklono.

Christian Schmidt, 17.1.2023.

U analizi “9. januar: Kontinuitet obilježavanja uz kontinuitet ‘reakcija’”, objavljenoj 12.1.2023. godine, Istinomjer je podsjetio na historijat odluka Ustavnog suda BiH kojim je 9. januar kao dan RS proglašen neustavnim, ali i na kontinuitet njegovog obilježavanja i upozorenja domaćih političkih aktera i međunarodnih institucija u BiH da su te aktivnosti neustavne te da učesnici u njima “mogu imati posljedice”.

Povodom obilježavanja 9. januara, centralne manifestacije 2023. godine održane su 8.1.2023. u Banjoj Luci, a zatim i 9. januara u Istočnom Sarajevu. U Banjoj Luci je upriličen svečani prijem na kojem je prisustvovala predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i najviši zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti Republike Srpske, kao i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov i druge zvanice iz javnog, društvenog i političkog života RS, BiH i Republike Srbije.

Dan kasnije, u Istočnom Sarajevu održan je “svečani defile” u kom je učestvovalo 2.500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS, kao i civilni sektor.

Godinu kasnije, 8.1.2024, u Banjoj Luci je također održana svečana akademija povodom “Dana Republike Srpske”, a istoga dana u Vladi RS održan je “svečani prijem povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske”. Povodom, kako je rečeno, “Dana Republike”, 9.1.2024. godine u Banjoj Luci je također održan prijem, a centralni događaj u okviru obilježavanja 9. januara kao “Dana Republike Srpske” ponovo je bio “svečani defile”, koji je ovoga puta upriličen u Banjoj Luci, na kojem je učestvovalo oko 3.000 pripadnika MUP-a te javni i civilni sektor Republike Srpske.

Pored okupljenih građana i građanki, događaju su prisustvovali najviši politički zvaničnici iz RS, pojedini politički zvaničnici iz Republike Srbije te ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

S obzirom na činjenicu da je 9. januar kao “Dan Republike Srpske” i 2024. godine na isti način obilježen kao i prethodne, 2023. godine, obećanje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da se to neće dogoditi Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!