Neispunjeno

Vlada FBiH još uvijek bez zakona o Južnoj interkonekciji

Do kraja marta ove godine, Vlada FBiH nije donijela prijedlog zakona o gasovodu Južna interkonekcija između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Izvor: Vlada FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić poslao je 4. marta 2024. godine dopis predsjedavajućoj Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjani Marinković-Lepić da na dnevni red sjednice ne stavlja prijedlog zakona SDA o Južnoj interkonekciji, obrazlažući da će Vlada FBiH do kraja marta donijeti svoj prijedlog ovog zakona:

S obzirom na to da Vlada FBiH u toku marta ove godine planira razmatrati i u parlamentarnu proceduru uputiti Prijedlog zakona o gasovodu Južna interkonekcija BiH i RH, predlažem da na 10. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, zakazanoj za 4. mart, ne razmatrate Prijedlog zakona o plinovodu Južna interkonekcija BiH i RH, koji su, radi razmatranja po hitnom postupku predložili poslanici Kluba SDA u Predstavničkom domu FBiH.

Nermin Nikšić, 4.3.2024.

“Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska” dio je Jadransko-jonskog plinovoda kojim bi iz Azerbejdžana plin dolazio u BiH. Predstavnički dom Parlamenta FBiH na sjednici održanoj 21. decembra 2021. godine već je usvojio Prijedlog zakona o gasovodu Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska, ali on nije razmatran u Domu naroda Parlamenta FBiH. Aktuelni saziv Vlade FBiH povukao je Prijedlog iz parlamentarne procedure.

Suprotno Nikšićevoj najavi iz marta ove godine, Vlada FBiH do kraja tog mjeseca nije razmatrala Prijedlog zakona o gasovodu Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska. Na dnevnim redovima sjednica Vlade FBiH, odnosno saopštenjima sa sjednica, nema traga o ovom zakonu ili sličnim aktivnostima vezanim za gasovod Južna interkonekcija.

Kako je u Prijedlogu zakona iz 2021. godine navedeno, projekat bi se izvodio na pravcu Zagvozd (Republika Hrvatska) – Posušje (Bosna i Hercegovina) – Tomislav-Grad – Šuica – Kupres – Bugojno – Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar.

S druge strane, iz HDZ-a BiH ne odustaju od zahtjeva da Južnom interkonekcijom upravlja posebno preduzeće u vlasništvu Vlade Federacije BiH, suprotno dosadašnjim prijedlozima zakona, gdje je za to predviđen BH gas. Ambasada SAD-a u BiH u januaru ove godine pozvala je na konačno donošenje zakona o Južnoj interkonekciji u verziji u kojoj je usvojen u Predstavničkom domu 2021. godine, bez amandmana HDZ-a BiH.

Budući da Vlada FBiH do kraja marta 2024. godine nije donijela prijedlog zakona o gasovodu Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska, obećanje Nermina Nikšića Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!