Neispunjeno

Još uvijek nije usvojen novi zakon o sportu KS

Uprkos najavi ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) Kenana Magode, do kraja februara 2024. godine nije usvojen novi zakon o sportu u KS.

Screenshot: TVSA

Tokom gostovanja na TVSA 18. decembra 2023. godine, ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda (SDP BiH) iznio je očekivanja da bi do februara 2024. godine zastupnici/e u Skupštini KS trebali/e razmatrati novi zakon o sportu:

Ja se nadam da će do, sigurno, februara mjeseca, zakon o sportu Kantona Sarajevo doći na skupštinske klupe. On je već u završnoj fazi, treba sad proći fazu komisija, fazu Vlade i onda da dođe pred zastupnike.

Kenan Magoda, 18.12.2023.

Zakon o sportu u KS donesen je 2012. godine, a njegove izmjene usvojene su 2021. godine.

Vlada KS je 29.9.2022. godine utvrdila Nacrt zakona o sportu KS, za koji je tadašnji ministar kulture i sporta Samir Avdić izjavio da “na dosadašnje zakonsko rješenje mnogo temeljitije obrađuje kompletan sportski sistem u Kantonu Sarajevo“.

U obrazloženju ovog nacrta navedeno je da je “prethodni Zakon o sportu donesen 2001. godine, i uz docnije manje izmjene i dopune se primjenjivao do danas”.

Nacrt zakona o sportu KS našao se na dnevnom redu sjednice Skupštine KS u aprilu 2023. godine, ali je povučen s dnevnog reda, uz obrazloženje premijera Nihada Uka da su “dodatne konsultacije potrebne kako bi ovo išlo u zvaničnu proceduru”.

Uprkos najavi Magode, prema dostupnim informacijama, Vlada KS još uvijek nije usvojila novi zakon o sportu te, posljedično, on nije došao ni pred zastupnike/ce u Skupštini KS. Iz resornog ministarstva do objave ovog teksta nisu odgovorili na pitanje u kojoj se fazi nalazi priprema ovog zakonskog rješenja i kada bi se ono moglo razmatrati na sjednici kantonalne Vlade.

Budući da novi zakon o sportu KS nije usvojen do kraja februara 2024. godine, obećanje Kenana Magode Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!