Neispunjeno

Još uvijek nema sredstava za sanaciju Vatrogasnog doma u Šamcu

Tokom gostovanja u programu RTRS-a načelnik Opštine Šamac Đorđe Miličević najavio je iznalaženje sredstava za sanaciju Vatrogasnog doma u Šamcu koji je oštećen tokom olujnog nevremena u julu 2023. godine. Unatoč pokušajima načelnika i opštinske administracije, sredstva za sanaciju još uvijek nisu pronađena.

Izvor: Opština Šamac
Izvor: Opština Šamac

Načelnik Opštine Šamac Đorđe Miličević gostovao je u programu RTRS-a 2.10.2023. godine. Govoreći o objektima koji su uništeni tokom olujnog nevremena u julu 2023. godine načelnik je najavio i skoru sanaciju Vatrogasnog doma u Šamcu.

Ono što je u ovom momentu najveći problem jeste da pokušavamo obezbijediti određena donatorska sredstva za sanaciju Vatrogasnog doma u Šamcu koji je pretrpio najveća oštećenja. Ukoliko ne obezbijedimo ta sredstva onda ćemo iz dijela kreditnih sredstava u narednim mjesecima u potpunosti sanirati Vatrogasni dom u Šamcu s obzirom da on ne pokriva samo teritoriju opštine Šamac nego dakle i susjednih opština Donji Žabar i Pelagićevo.

Đorđe Miličević, 2.10.2023.

Podsjećamo, nevrijeme koje je zadesilo opštinu Šamac krajem jula 2023. godine, oštetilo je najmanje 17 stambenih zgrada u kojima je 600 stanova, a veliku štetu pretrpio je i Vatrogasni dom na kojem je procijenjena šteta u iznosu od 330.000 KM.

Na upit Istinomjera, iz Opštine Šamac rekli su da su uložili “sve moguće napore da što prije otklone posljedice koje su zadesile ne samo objekte koji se nalaze u njenom vlasništvu.”

Navedeno je da se finansijski pomoglo zajednicama etažnih vlasnika, vlasnicima individualnih stambenih objekata te poljoprivredi, rebalansom budžeta.

Za sanaciju Vatrogasnog doma, kako su rekli, Opština sama ne može obezbijediti sredstva.

Takođe smo se po pitanju sanacije navedenog objekta obraćali brojnim institucijama i ustanovama ali odgovor još nismo dobili. U nastojanju da iznađemo izvor finansiranja navedenih radova, obratili smo se međunarodnim organizacijama (USAID, UNDP i dr.) s ciljem iznalaženja rješenja kada je u pitanju sanacija Vatrogasnog doma u Šamcu. Trenutno smo u komunikaciji sa gorepomenutim organizacijama u nadi da ćemo doći do zajedničkog dogovora.

Opština Šamac, 12.3.2024.

Iako je Opština Šamac finansijski pomogla građane/ke i poljoprivedu u skladu sa svojim mogućnostima, te aktivno pokušava pronaći sredstva za sanaciju Vatrogasnog doma u ovoj lokalnoj zajednici, sanacija se nije realizovala u narednih nekoliko mjeseci, kako je najavljeno u oktobru 2023. godine. Shodno tome, Istinomjer navedeno obećanje Đorđa Miličevića ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!