Neispunjeno

Ni dogovora u Mostaru, ni sjednice s dva ključna zakona

Unatoč najavama da će do kraja februara zakoni ključni za otvaranje pregovora BiH s EU biti razmatrani u PSBiH, do toga nije došlo jer nije postignut politički dogovor predstavnika vladajuće koalicije na državnom nivou.

Izvor: RTV HB

Marinko Čavara, aktuelni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH), u izjavi za RTV HB 25. februara 2024. godine iznio je svoje viđenje povodom sastanka političkih predstavnika u Mostaru te najavljene sjednice ovog zakonodavnog tijela.

Ja vjerujem da će na sastancima koji su planirani za sljedeći tjedan biti određenih dogovora, jer mi imamo zakazanu sjednicu Zastupničkog doma u srijedu 28, i ja vjerujem da ćemo do te sedmice imati nekoliko zakona, odnosno ova dva ključna zakona koja su nam potrebni za otvaranje pregovora.

Marinko Čavara, 25.2.2024.

Čavara je nakon toga izrazio uvjerenje da će sastanak predstavnika koalicije na državnom nivou, koji je održan u Mostaru dan prije održavanja sjednice PD PSBiH, donijeti konkretne rezultate.

Ja vjerujem da politički dogovor koji će biti u utorak, koliko znam, u Mostaru, da će donijeti rezultat.

Marinko Čavara, 25.2.2024.

Unatoč optimizmu Marinka Čavare, sastanak u Mostaru prošao je bez dogovora i bez konkretnih rezultata. Na pres-konferenciji održanoj nakon sastanka, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, izjavio je da nije došlo do dogovora, što je potvrdio i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić. On je rekao da su “pozicije kad je u pitanju zakon o sudovima i Izborni zakon ostale prilično zakovane u ovim spornim stvarima”.

S druge strane, Čović je izrazio optimizam da se nešto može usaglasiti u narednih nekoliko dana, do naredne sjednice Vijeća ministara BiH planirane za 4. mart 2024. godine. Optimizam Dragana Čovića podijelio je i Milorad Dodik, rekavši da vjeruje da se još nekoliko pitanja može riješiti “u narednih sedam do deset dana”.

Na sjednici PD PSBiH, koja je održana dan nakon sastanka u Mostaru, 28. februara 2024. godine, nije se našao nijedan od spomenutih ključnih zakona.

Shodno činjenici da nije došlo do dogovora na sastanku političkih predstavnika u Mostaru niti su se na dnevnom redu sjednice PD PSBiH našla dva zakona ključna za otvaranje pregovora BiH s EU, Istinomjer obećanje Marinka Čavare da će se to desiti ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!