Neispunjeno

Neostvareno uvjerenje da će federalni budžet biti usvojen u redovnoj proceduri

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Čamdžić “sa sigurnošću” je krajem prošle godine ustvrdio da će entitetski budžet za 2024. godinu biti razmatran u redovnoj proceduri. Nepuni mjesec kasnije, oba doma federalnog Parlamenta usvojila su budžet u hitnoj proceduri.

Izvor: FENA

U izjavi za Oslobođenje 29.12.2023. godine, Mirsad Čamdžić (Naša stranka) izjavio je da o budžetu FBiH za 2024. godinu riječ moraju dati i građani, odnosno civilno društvo:

Tačno je da je sutra (danas, op. a) zakazan Kolegij. Jedna od tačaka dnevnog reda je dogovor oko nastavka rada Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Sa sigurnošću mogu reći da će budžet biti razmatran u redovnoj proceduri, da će ići javna rasprava… Izričit stav Naše stranke je da se ne ide u hitnu proceduru, jer je naša želja da se u tu priču uključe mišljenja stručnjaka, nevladinih organizacija, ali i građana kako bismo, da kažem, malo pretresli budžet. Vremena ima dovoljno. Kao što je poznato, budžet je dosad dolazio u hitnoj proceduri i to je problem. Klub Naše stranke izričito je tražio da budžet ide u formi nacrta.

Mirsad Čamdžić, 29.12.2023.

Suprotno Čamdžićevim najavama, Vlada FBiH je 22. januara 2024. godine na prijedlog Federalnog ministarstva finansija utvrdila Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2024. godinu u iznosi od 7.474.800.209 KM, a da nije prethodno utvrdila nacrt budžeta, te ga u hitnom postupku uputila Parlamentu FBiH.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je budžet po hitnom postupku 24. januara, a dan kasnije isto je učinio i Dom naroda.

Unazad nekoliko godina budžeti Federacije BiH donosili su se po hitnom postupku, o čemu je Istinomjer pisao u analizi “Usvajanje federalnog budžeta po hitnom postupku pravilo, a ne izuzetak”.

Iako je Čamdžić “sa sigurnošću” ustvrdio da će budžet FBiH za 2024. godinu biti razmatran u redovnoj proceduri, kao i da je “izričit stav Naše stranke da se ne ide u hitnu proceduru”, budžet FBiH za 2024. godinu ipak je usvojen u hitnoj proceduri. Shodno tome, obećanje Mirsada Čamdžića Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!