Neispunjeno

Dragan Mioković još uvijek nije imenovan za novog predsjedavajućeg PD PFBiH

Dragan Mioković nije imenovan na mjesto predsjedavajućeg Predstavničkog doma federalnog Parlamenta u roku u kojem je to krajem marta najavio Predrag Kojović.

Izvor: Facebook / Predrag Kojović

Predrag Kojović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH), gostovao je 22. marta 2024. godine u programu BHT1 televizije. Komentarišući ostavku zastupnice Mirjane Marinković-Lepić, Kojović je najavio i kad očekuje imenovanje Dragana Miokovića kao novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma federalnog Parlamenta.

Kojović: To je moja kolegica, mi smo bili u državnom Parlamentu u prošlom mandatu. Nažalost, njeno zdravlje ne dozvoljava više da radi na toj jednoj poziciji, koja je vrlo isturena, nju će zamijeniti kolega Dragan Mioković. Ja se nadam da će to biti vrlo brzo.

Novinarka: Kada će se to desiti?

Kojović: Pa, evo ne znam, u narednih 15 dana.

Predrag Kojović, 22.3.2024.

Novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH) konstituisan je 1. decembra 2022. godine, a za predsjedavajuću ovog doma imenovana je Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke.

Marinković-Lepić podnijela je ostavku na mjesto predsjedavajuće Predstavničkog doma 25. septembra 2023. godine. Kako je navela, na ostavku se odlučila iz zdravstvenih razloga te je dodala da imenovanje novog predsjedavajućeg očekuje što skorije.

Klub zastupnika Naše stranke predložio je 12. januara 2024. godine Dragana Miokovića za predsjedavajućeg PD PFBiH, ali zbog nepostojanja kvoruma za rad Komisije za izbor i imenovanje, pozicija novog predsjedavajućeg nije razmatrana.

Na sjednici PD PFBiH održanoj 22. januara 2024. godine usvojeni su zaključci koje je predložila parlamentarna većina. Usvajanjem ovih zaključaka izmijenjena su neka od pravila vezana za funkcionisanje parlamentarnih radnih tijela, komisija i odbora. Iz stranaka koje sačinjavanju parlamentarnu većinu poručeno je da se usvajanjem ovih zaključaka deblokirao rad Parlamenta, s obzirom na to da je suština predloženih zaključaka da radna tijela u određenim okolnostima mogu odlučivati većinom glasova članova prisutnih na sjednici.

Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika ovog doma, upućen u parlamentarnu proceduru u novembru 2023. godine, a kojima su znatno skraćene rasprave i pauze, usvojen je na sjednici PD PFBiH 31. januara 2024. godine.

Predrag Kojović nije odgovorio na upit Istinomjera, a do trenutka pisanja ovog teksta, nije zakazana sjednica Komisije za izbor i imenovanje niti sjednica Predstavničkog doma federalnog Parlamenta na kojoj bi se razmatralo imenovanje Dragana Miokovića za predsjedavajućeg ovog doma.

Posljednja sjednica Komisije za izbor i imenovanje bila je zakazana za 4. mart 2024. godine, ali je otkazana na dan kada se trebala održati.

Shodno činjenici da Dragan Mioković još uvijek nije zamijenio Mirjanu Marinković-Lepić na mjestu predsjedavajuće Predstavničkog doma federalnog Parlamenta, Istinomjer obećanje Predraga Kojovića da će se to desiti u narednih 15 dana ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!