Neispunjeno

Izmjene Porodičnog zakona RS nisu stupile na snagu do polovine marta

Nakon što je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona Republike Srpske utvrđen na sjednici Vlade RS, ministar pravde ovog entiteta Miloš Bukejlović najavio je da će navedeni zakon stupiti na snagu do polovine marta 2024. godine. Iako su izmjene usvojene na sjednici NSRS 14. marta 2024. godine, one nisu stupile na snagu u najavljenom roku.

Izvor: Vlada RS

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović je tokom gostovanja na RTRS-u 16. februara 2024. godine najavio stupanje izmjena Porodičnog zakona RS na snagu do polovine marta tekuće godine.

Zakon je već prošao na sjednici Vlade, što znači da smo dobili potrebna mišljenja; prošlo je kroz Sekretarijat za zakonodavstvo i proslijeđen je u NSRS, a čija sjednica očekujem da bi se mogla desiti do kraja ovog mjeseca. Ono što je specifično – zakon se nalazi u hitnoj proceduri iz razloga koji su objašnjeni i obrazloženi u samom zakonu, tako da očekujem do polovine marta da bi ove izmjene mogle da zažive i egzistiraju u pravnom prometu.

Miloš Bukejlović, 16.2.2024.

Aktuelni Porodični zakon, koji je na snagu stupio 1. septembra 2023. godine, izazvao je nedoumice i primjedbe socijalnih radnika/ca i roditelja. Ministarstvo pravde RS zaprimilo je više inicijativa od udruženja građana/ki koja kao primaran cilj svog djelovanja imaju zaštitu porodice i djece, pa se pristupilo izmjenama navedenog zakona.

Izmjene Porodičnog zakona RS, utvrđene na 56. sjednici Vlade RS 8. februara 2024. godine, tiču se člana 335. Porodičnog zakona koji se odnosi na “ograničavanje raspolaganja imovinom kada su u pitanju novčana sredstva djeteta”.

Vlada RS je na istoj sjednici po hitnom postupku utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, s obzirom na to da je bilo neophodno pristupiti usklađivanju Zakona o parničnom postupku s Porodičnim zakonom.

Zakon o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona usvojen je na osmoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja je okončana 14. marta 2024. godine. U Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona RS navedeno je da zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Nakon 8. redovne sjednice NSRS, objavljena su dva broja Službenog glasnika RS. Broj 24 objavljen je 19. marta 2024. godine, a broj 25 objavljen je 20. marta 2024. godine. Uvidom u oba dokumenta, ustanovili smo da navedene izmjene Porodičnog zakona RS nisu objavljene ni u jednom od navedenih brojeva Službenog glasnika RS.

Iako su izmjene Porodičnog zakona RS usvojene na sjednici NSRS 14. marta 2024. godine, one nisu stupile na snagu s obzirom na to da još uvijek nisu objavljene u Službenom glasniku RS. Shodno tome, Istinomjer obećanje Miloša Bukejlovića da će izmjene i dopune Porodičnog zakona RS stupiti na snagu do polovine marta tekuće godine ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!