Neispunjeno

Lokalni izbori na teritoriji RS ipak u skladu s Izbornim zakonom BiH

Nakon najava visokog predstavnika u BiH Christina Schmidta da će, ukoliko ih ne usvoji Parlamentarna skupština BiH, nametnuti tzv. tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, još krajem 2023. godine predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik tvrdio je da one neće biti prihvaćene te da će izbori biti održani u skladu s Izbornim zakonom RS.

Izvor: SNSD

Milorad Dodik je u intervjuu za BHRT 22. decembra 2023. godine rekao da će Republika Srpska, ako Christian Schmidt nametne svoja rješenja, donijeti svoj izborni zakon i u skladu s njim provesti izbore u RS, kao i da će sve opštinske izborne komisije na teritoriji tog entiteta odbiti saradnju s Centralnom izbornom komisijom (CIK BiH).

Mi imamo tu moć da to uradimo, i mi ćemo provesti izbore po našim pravilima.

Milorad Dodik, 22.12.2023.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) krajem marta 2024. godine usvojila je zaključke u kojima se traži da OHR poništi sve odluke Christiana Schmidta, koji se, kako je navedeno, lažno predstavlja kao visoki predstavnik. Ukoliko se prvi zaključak ne ispuni, NSRS dalje traži da se u najkraćem periodu održi sjednica Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na kojoj bi PSBIH proglasila nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Christiana Schmidta.

Od državnih organa zatražena je zabrana primjena tih odluka, da se stranica OHR-a proglasi neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata, kao i da PSBiH donese Izborni zakon BiH, “sa svim poboljšanjima koja se tiču izbornog integriteta”, i da se CIK razvlasti u njegovom, kako su rekli, “antiustavnom djelovanju”.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u Odluci kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH od 26. marta 2024. godine nametnuo je tzv. tehničke izmjene Izbornog zakon BiH, a o njihovom sadržaju i reakcijama političke javnosti u našoj zemlji Istinomjer je detaljno pisao u analizama “Schmidtove izmjene unaprijedile izborni proces – da li je upitna njihova implementacija?” i “Provođenje Lokalnih izbora 2024. godine test je za nadležne državne institucije”.

Na sjednici održanoj 29. marta 2024. godine NSRS je usvojio Nacrt izbornog zakona RS, a nakon provedene javne rasprave, Zakon je usvojen na 13. posebnoj sjednici, održanoj 19. aprila 2024. godine.

Uoči javnog skupa u Banjoj Luci pod nazivom “Srpska te zove”, koji je održan 18. aprila 2024. godine u organizaciji vladajućih stranka u RS, pozivajući javnost da prisustvuje skupu, Dodik je na konferenciji za štampu održanoj 15. aprila još jednom izjavio da će se naredni lokalni izbori održati u skladu s Izbornim zakonom RS, kao i da CIK BiH neće moći provoditi izbore na teritoriji tog entiteta.

Ono što mi radimo, radimo u skladu sa Ustavom i zakonima, a to je donosimo zakon koji će donijeti Izborni zakon Republike Srpske po kojima ćemo provesti izbore. Centralna izborna komisija neće moći da provodi izbore na prostoru Republike Srpske za lokalne izbore i republičke izbore i republičke institucije. Ukoliko Centralna izborna komisija pokuša da to uradi, biće spriječena da to uradi. Ukoliko tužilaštvo i sud pokušaju djelovati po tom protiv Republike Srpske, biće zabranjen rad tužilaštvu i sudu na prostoru Republike Srpske.

Milorad Dodik, 15.4.2024.

Međutim, nakon što je CIK BiH na sjednici održanoj 8. maja 2024. godine donio Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u BiH, koji će se održati 6. oktobra 2024. godine, Dodik je 12. maja izjavio da će se na njih prijaviti, pravdajući to “neuspjehom u rokovima”.

Nismo uspjeli u rokovima, moraćemo se prijaviti na ove lokalne izbore čekajući da vidimo sudbinu našeg zakona. Vjerovatno ćemo u iznudici prihvatiti izlazak na izbore. Ali ako to bude moguće, prebacit ćemo se na primjenu našeg zakona, koji propisuje da prestaju da važe prava da Centralna izborna komisija BiH u Republici Srpskoj sprovodi izbore.

Milorad Dodik, 12.5.2024.

Ustvrdivši tom prilikom da će se naredni opšti izbori provesti po Izbornom zakonu RS, ostavio je mogućnost, kako je rekao, da se “napravi opstrukcija” i sačeka usvajanje Izbornog zakona RS pa da se lokalni izbori u tom entitetu održe na proljeće.

Nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije u RS održanog 21. maja 2024. godine, Dodik je potvrdio da je usaglašeno da se svim partijama u koaliciji sugeriše da donesu pojedinačne odluke i izađu na Lokalne izbore u oktobru ove godine, koje je raspisao CIK BiH.

Predsjednik SNSD-a tu je odluku nazvao “moranjem” te, dodavši da to ne znači priznavanje bilo kakve odluke Christiana Schmidta, ustvrdio da će vladajuća koalicija na Lokalnim izborima imati odličan rezultat.

To je odluka koja je pod moranje zato što je scenario za koji znamo, a to je da su se međunarodni faktor i opozicija dogovorili da će provesti izbore pod bilo koju cijenu i nastojati da ih implementiraju. To moramo da spriječimo, a to ćemo uraditi našim izlaskom na izbore. Ovo nije priznavanje bilo kakve odluke Šmita. Idemo dalje sa usvajanjem Izbornog zakona Srpske.

Milorad Dodik, 21.5.2024.

S obzirom na to da je nakon raspisivanja Lokalnih izbora 2024. godine Milorad Dodik potvrdio da će oni biti održani u skladu s Izbornim zakonom BiH, njegova ranije data obećanja da se to neće desiti, odnosno da će oni biti održani u skladu s Izbornim zakonom RS, Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!