Najave

Registar upravnih postupaka na nivou KS u naredna dva mjeseca?

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo započela proces digitalizacije javnih usluga, direktor Zavoda za informatiku i statistiku KS Dino Šehović gostovao je u programu TVSA u kojem je najavio tok kojim će se odvijati ovaj proces.

Izvor: Vlada KS

Objašnjavajući da je rad na digitalizaciji usluga u KS podijeljen u tri faze, Šehović je najavio završetak radova na prvoj fazi u narednih mjesec do dva.

Tako da, u principu, jeste, mi smo ovaj projekt nekako, mi ga zovemo e-Portal, on u principu jeste e-Portal, jer će biti elektronski u nekoj krajnjoj fazi. Mi smo ga podijelili otprilike na neke tri faze. Ova neka prva faza, to će biti veoma brzo. Vlada je već donijela pretprošle sedmice određene zaključke što se tiče tog portala i tog registra, tako da, u principu, hajmo reći za nekih mjesec i po do dva, maksimum, neka moja procjena, da ćemo imati registar svih upravnih postupaka na nivou Kantona Sarajevo, koji će sadržavati, znači bukvalno, detaljno informacije za svaki postupak, od naziva postupka, potrebne dokumentacije koje treba dostaviti, elektronskih obrazaca, kontakt-osobe koja radi u organu, koja je zadužena za taj postupak, visinu takse ako se već plaća.

Dino Šehović, 23.1.2024.

Šehović je dodao da se realizacija druge faze očekuje u roku do pet mjeseci, a da bi posljednja, treća faza, trebala biti realizovana do kraja tekuće godine.

Prethodno, Šehović je za portal Radio Sarajevo pojasnio faze ovog procesa. Pored prve faze, koja podrazumijeva Registar svih upravnih postupaka koji pružaju organi uprave Kantona Sarajevo, druga faza podrazumijeva mogućnost registracije građana/ki na e-Portal, gdje će svaki registrovani građanin/ka imati svoj jedinstveni e-Pretinac. Treća faza podrazumijeva potpunu digitalizaciju upravnih postupaka, odnosno online pokretanje postupaka, njihovo rješavanje, preuzimanje ili dostavu u e-Pretinac. Također je naglašeno da će korištenje e-Portala biti potpuno besplatno.

Ministrica pravde i uprave Darja Softić-Kadenić (Naša stranka) je u izjavi za portal Klix navela da dopunu Zakona o elektronskom upravljanju, koji će biti podloga za rad digitalnog e-Portala KS kao centralnog mjesta za pružanje usluga građanima/kama elektronskim putem, očekuje na proljeće 2024. godine. Radna grupa za izradu nacrta zakona o elektronskom upravljanju započela je rad u septembru 2023. godine.

Istinomjer će pratiti da li će, kako je najavio Šehović, registar svih upravnih postupaka na nivou Kantona Sarajevo biti dostupan u naredna dva mjeseca.

Također ćemo pratiti da li će i naredne faze ovog projekta biti realizovane u predviđenim periodima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!