Analize

Minulu sedmicu na Istinomjeru obilježilo par dosljednih stavova, ali i niz neistina

Istinomjer je, pored ostalog, kroz analize, ocjene istinitosti izjava političkih aktera, dosljednost njihovih stavova, ali i ispunjenost pojedinih obećanja ispratio i minulu, u političkom smislu veoma burnu sedmicu koja je iza nas.

Tako smo, nakon što je uoči protekle sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) šef Kluba poslanika SDS-a u tom zakonodavnom tijelu Miladin Stanić potvrdio da ova stranka ostaje na zauzetim pozicijama kada se radi o mjestu rasprave i odlučivanju o trenutnim nadležnostima državnog nivoa, u tekstu “SDS dosljedan o mjestu rasprave o prenosu nadležnosti”, stav tog političkog subjekta po navedenom pitanju ocijenili dosljednim.

Istu ocjenu dobio je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović (SDP BiH) za svoja nastojanja o uvođenju obaveznog ljekarskog pregleda izabranih i imenovanih zvaničnika u institucijama BiH.

Istinomjer je protekle sedmice registrovao i niz izjava koje su, u skladu s našom metodologijom, ocijenjene neistinitima. Jedna od takvih je i ona člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da Republika Srpska ima pravo na vojsku, gdje smo, pozivajući se na važeće relevantne zakone, dokazali suprotno.

S obzirom na niz sastanaka najviših entitetskih i državnih funkcionera s bivšim visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom tokom njegovog mandata, neistinita je bila i tvrdnja zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i prvog čovjeka SDS-a Mirka Šarovića da se, zvanično, od visokih funkcionera na poziciji s Inzkom niko nije sastao u posljednjih, kako je rekao, 11-12 godina.

Identičnu ocjenu dobio je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Nebojša Radmanović za tvrdnju da su nadležnosti s entiteta Republika Srpska na državni nivo vlasti prenesene “mimo Ustava”. Dokazujući neistinitost te tvrdnje, Istinomjer se pozvao na članove III. 5. a) i IV.4. a) Ustava Bosne i Hercegovine, navodeći, pored toga, i primjer donošenja Zakona o odbrani BiH, kojim su formirane Oružane snage BiH, a koji je usvojila PSBiH na sjednici Predstavničkog doma, održanoj 28. septembra 2005. godine i na sjednici Doma naroda, održanoj 5. oktobra 2005. godine.

U nizu neistinitih tvrdnji prošle sedmice našla se i ona predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović da, u skladu s bonskim ovlaštenjima, visoki predstavnik ne može nametati zakone. Tom prilikom smo u tekstu “Bonskim ovlaštenjima visokom predstavniku omogućeno je da nameće zakone” podsjetili šta piše u bonskim ovlaštenjima, ali i na dosadašnji istorijat donošenja zakona od visokih predstavnika u našoj zemlji.

Kada se radi o aktuelnom visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, nakon izjave zastupnice u Narodnoj skupštini RS Jelene Trivić da je Schmidtova poruka stigla u javnost tek nakon što je glasanje za Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske na prošloj sjednici NSRS već završeno, Istinomjer je u analizi reakcije visokog predstavnika, pored ostalog, postavio pitanje da li je Schmidt svoju poruku “svakom pojedinačnom predstavniku u NSRS” mogao i trebao uputiti ranije.

Nakon što smo 20.10.2021. godine putem telefona kontaktirali njegov kabinet, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović potvrdio nam je da je Grad Goražde, kako je i najavljeno, aplicirao na javni poziv Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH, a u cilju dobijanja sredstava koja bi omogućila adekvatno radno mjesto za Alena Hedu u Gradskoj upravi. Uzevši tu činjenicu u obzir, Istinomjer je obećanju Imamovića od 20.8.2021. godine s tim u vezi dao ocjenu radi se na tome te ćemo nastaviti pratiti dalje aktivnosti u pravcu zapošljavanja Alena Hede u Gradsku upravu Grada Goražde.

Prateći ispunjenost predizbornih obećanja koja su dali aktuelni gradonačelnici i načelnici u jednom broju lokalnih zajednica tokom izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine, Istinomjer je minule sedmice registrovao relevantne aktivnosti na ispunjavanju nekih od njih.

Tako je obećanje načelnika Općine Novo Sarajevo Hasana Tanovića da će se zalagati za programe sufinansiranja sportskih manifestacija, posebno za mlade i najmlađe sugrađane općine, nakon što su iz ove općine izdvojena određena sredstva za organizaciju škole streljaštva za preko 300 osnovaca, dobilo ocjenu započeto.

Izgradnja sportsko-rekreacionog centra “Zlatno polje” obećanje je koje je dao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, a čije je ispunjavanje, budući da su u toku završne pripreme za postavljanje umjetne trave, također u statusu započeto, kao i ono načelnika Općine Centar Srđana Mandića, koje se odnosi na postavljanje pametne LED ulične rasvjete te predizborno obećanje dato u Izbornom programu GO SDP BiH Gradačac 2020/2024 s ciljem unapređenja usluga u Domu zdravlja Gradačac, a nakon nabavke digitalnog rendgen aparata.

Na kraju, upravo je u Gradačcu prošle sedmice u potpunosti ispunjeno jedno predizborno obećanje, a koje se odnosilo na II fazu izgradnje vatrogasnog doma u tom gradu, gdje je u petak, 22. oktobra 2021. godine, prilikom obilježavanja Dana Grada Gradačac, upriličeno svečano otvorenje ovog objekta. Tom prilikom, gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić istakao je kako je u periodu izgradnje, koji je trajao od marta 2019. godine, u ovaj objekat uloženo oko 505 hiljada KM, a osim za potrebe vatrogasnog doma, ovaj objekat će koristiti i mjesna zajednica Vida II.

Istinomjer će i u narednom periodu s pažnjom pratiti izjave političkih aktera u Bosni i Hercegovini te nastaviti ocjenjivati njihovu istinitost, ispunjenost obećanja, dosljednost u stavovima, kao i analizirati događanje i dešavanja na političkoj pozornici u našoj zemlji.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!