Dosljedno

Upućena inicijativa za obavezan ljekarski pregled za izabrane i imenovane zvaničnike BiH

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je inicijativu Vijeću ministara o uvođenju obaveznog ljekarskog pregleda izabranih i imenovanih zvaničnika u institucijama BiH. Pokretanje identične inicijative Magazinović je najavio i 2016. godine.

Fotografija: SDP BiH

Saša Magazinović je 19.10.2021. uputio inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara da u roku od tri mjeseca u parlamentarnu proceduru dostavi zakonsko rješenje kojim se uvodi obavezan ljekarski pregled za izabrane i imenovane zvaničnike u državnim institucijama, a koji podrazumijeva i posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance.

Nije ključno, ali jeste dio rješenja: uvesti test mentalno-psihološke sposobnosti i test na korištenje droga za ministre, poslanike, direktore… Siguran sam da će pomoći dekontaminaciji političke scene bar malo, a možda se i iznenadimo koliko…

Saša Magazinović, 19.10.2021.

Izvor: Saša Magazinović

Podsjećamo, i u augustu 2016. godine Magazinović je najavio pokretanje inicijative za zakonskom regulativom kojom bi se omogućilo uvođenje obaveznog ljekarskog pregleda za visoke državne funkcionere i čelnike javnih institucija. Tom prilikom, u saopćenju SDP-a istaknuto je da bi pregled podrazumijevao i testiranje mentalno-psiholoških sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje ovih osoba na korištenje narkotika.

Današnje zakonodavstvo predviđa da su državni službenici pri zasnivanju radnog odnosa obavezni izvršiti ljekarski pregled. Međutim, takva zakonska obaveza ne postoji za osobe koje obnašaju najviše javne funkcije. Tako npr. ministri, njihovi zamjenici, poslanici i mnogi drugi nisu prošli ni osnovne ljekarske preglede.

Saša Magazinović, 21.8.2016.

Tada je istakao da osobe koje obnašaju najodgovornije javne funkcije pred zakonom moraju biti jednake sa svim građanima te da moraju biti sposobne i u zdravstvenom smislu da obnašaju te funkcije.

Zbog toga ću na prvoj narednoj sjednici podnijeti inicijativu prema Vijeću ministara da se pored nedostajućeg ljekarskog pregleda, kod ovih osoba akcenat stavi i na obavezno testiranje mentalno psiholoških sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, ali i testiranje na korištenje psiho-aktivnih supstanci.

Saša Magazinović, 21.8.2016.

Tom prilikom je dodao da inicijativom ne želi insinuirati da su pojedinci nedorasli pojedinim pozicijama ili da su odlučivali ili pregovarali pod dejstvom narkotika, već je cilj da se onemogući da najvažnije javne funkcije obnašaju oni koji nisu uspješno prošli ljekarski pregled.

Saša Magazinović je 18.10.2021. ustvrdio da je tada odustao jer je “vidio da inicijativa neće proći” te je istakao da ovaj put neće odustati.

Kada sam prije 5 godina ovo govorio, rekli su mi što javno/što privatno da sam populista, da je jeftin štos, da je predizborna kampanja, da je “ispod nivoa”, da “pravim humor”. I ja odustanem jer sam vidio da ne može proći. Sada neću odustati!

Saša Magazinović, 18.10.2021.

S obzirom na to da je Magazinović podnio inicijativu da se u proceduru dostavi zakonsko rješenje kojim se uvodi obavezan ljekarski pregled za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH te budući da se njegovo mišljenje po tom pitanju nije promijenilo, Istinomjer njegov stav ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!