Analize

Schmidt je “svakom pojedinačnom predstavniku u NSRS” svoj poziv mogao uputiti ranije

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) održana je 20. oktobra 2021. godine, a jedina tačka dnevnog reda odnosila se na stanje o isporuci kisika javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, uključujući i Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Istog dana, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt naglasio je da Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS “predstavlja ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcioniranja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”, pritom apelujući na zastupnike u NSRS da ne usvoje navedeni zakon:

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je jedina institucija u BiH koja je ovlaštena, sposobna i opremljena da osigura da lijekovi i medicinski uređaji koji su u upotrebi u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni. To je ujedno i jedina takva agencija koja je osnovana i radi u skladu sa EU Acquis, kao uslov za BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Svako poništavanje ove reforme direktno je usmjereno protiv zaštite javnog zdravlja, a time i opasan i nepotreban rizik po živote i dobrobit svih građana BiH.

Visoki predstavnik poziva svakog pojedinačnog predstavnika u Narodnoj skupštini RS da ispoštuje svoje obaveze u skladu sa Ustavom BiH, pokaže odgovornost prema javnom zdravlju i dobrobiti građana i da ne idu u usvajanje Prijedloga zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima RS.

OHR, 20.10.2021.

Uprkos ovom apelu, na sjednici je s ukupno 43 glasa “za” i dva “protiv” usvojen Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske. Poslanici SDS-a i PDP-a nisu prisustvovali glasanju, dok su iz DNS-a odbili učestvovati u raspravi.

Poslanica u NSRS-u i članica PDP-a Jelena Trivić se nakon sjednice osvrnula na saopštenje visokog predstavnika te istakla da je Schmidtova poruka stigla u javnost nakon što je glasanje već završeno:

Ja moram na početku da istaknem da se informacija, odnosno neki vid poruke gospodina Schmidta, u javnosti pojavio nakon što je obavljeno glasanje.

Jelena Trivić, 20.10.2021.

Na službenoj Twitter stranici OHR-a, saopštenje na engleskom jeziku preneseno je u 15:43, a na bosanskom u 15:48 sati.

Kada je u pitanju sjednica NSRS-a, novinarke televizije N1 Snežana Mitrović te Nove BH Đurđijana Vujović izvještavale su tog dana s lica mjesta o aktuelnostima sa sjednice na privatnim Twitter nalozima. Kako se može zaključiti iz fotografija koje su objavile, glasanje je zaključeno u 16:04 sati.

Prema izvještajima Vujović, glasanju je prethodila pauza od pola sata, tokom koje je i objavljeno saopštenje OHR-a.

U prilog tvrdnji Jelene Trivić ide i činjenica da su najveće novinske agencije i portali saopštenje Schmidta prenijeli nakon što je glasanje o Prijedlogu zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS već počelo, pa je tako Federalna novinska agencija (Fena) apel visokog predstavnika objavila u 16:22, dok je portal Klix saopštenje OHR-a prenio u 16:03 sati.

Dakle, uprkos najavi Kolegijuma NSRS-a da će 22. posebna sjednica NSRS-u, na zahtjev Vlade, biti održana u srijedu, 20. oktobra 2021. godine, s početkom u 12 sati, objavljenoj dan ranije, skupa s prijedlogom dnevnog reda na kojem se našao i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, iz Ureda visokog predstavnika oglasili su se tek nakon što je sjednica uveliko počela, odnosno netom prije samog glasanja o Prijedlogu navedenog zakona.

O Schmidtovim političkim porukama upućenim od početka mandata Istinomjer je pisao krajem prošlog mjeseca, a prije primopredaje funkcije, novi visoki predstavnik istakao je kako može biti “prijateljski nastrojen”, ali i “prilično tvrd i neugodan” ako cilj to zahtijeva, te preostaje da se vidi da li će ponašanje pojedinih zvaničnika, koje je okarakterisao kao “veoma ozbiljnim napadom na integritet države Bosne i Hercegovine”, sankcionisati u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Jasno je da odgovornost za usvajanje ovakvog zakona ne leži u porukama visokog predstavnika, nego u poslanicima NSRS-a. O činjenici da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti državnih institucija Istinomjer je također već pisao, a uspostavljanje entitetskih agencija za lijekove upravo je pokušaj ovakvog čina, budući da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH jedino ovlašteno tijelo za ovu oblast, u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH kojeg je Parlamentarna skupština BiH usvojila 2008. godine.

Međutim, s obzirom na to da je sjednica NSRS-a bila najavljena više od 24 sata unaprijed, uz priložen tekst zakona, Schmidt je imao vremena da svoju eksplicitnu poruku upućenu “svakom pojedinačnom predstavniku u Narodnoj skupštini RS da ispoštuje svoje obaveze u skladu sa Ustavom BiH”, objavi znatno ranije.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!