Započeto

Postavljanje pametne LED ulične rasvjete

Opštine: Centar Sarajevo

Postavljanje pametne LED ulične rasvjete.

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Tokom dosadašnjeg mandata načelnika Općine Centar realizovani su projekti na postavljanju LED rasvjete u ovoj Općini. 

Foto: Općina Centar

U Budžetu Općine Centar za 2023. godinu planirano je 900.000 KM za stavku Izgradnja, rekonstrukcija i nadogradnja javne rasvjete. 

Nakon provedene procedure odabira najpovoljnijeg ponuđača u novembru 2023. godine potpisan je ugovor sa preduzećem “Park” za izvođenje radova na rekonstrukciji javne rasvjete na nekoliko lokacija na području općine Centar. Početkom septembra završena je ugradnja novih rasvjetnih tijela sa LED osvjetljenjem u ulicama Patriotske lige i Marcela Šnajdera. Ugradnja LED rasvjete u ovim ulicama ali i nekoliko drugih započela je u augustu 2023. godine. 

LED rasvjeta postavljena je i prilikom rekonstrukcije šetališta „Pješačka zona – Sarajevski ćilim“. 

I tokom izgradnje novog dječijeg igrališta u Ulici Hasana Sušića u naselju Breka postavljena je i LED rasvjeta kako bi se igralište moglo koristiti i noću.

Projekti u 2022. godini

U budžetu Općine Centar za 2022. godinu predviđena su sredstva u iznosu od 905.000 KM za sanaciju i održavanje javne rasvjete.

Kako se navodi u saopćenju Općine Centar, nova LED rasvjeta postavljena je na nekoliko lokacija do početka 2022. godine, na osnovu ugovora potpisanog s firmom “Step”.

Tako je nova rasvjeta do sada ugrađena u ulicama Vrbanja, Mustajbega Fadilpašića, Kranjčevićeva, Josipa Vancaša, Alekse Šantića, Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka, Ključka, Prusačka, Mice Todorović, Alipašina, Sutjeska, Jezero, Fra Anđela Zvizdovića, Kralja Tvrtka, Dolina, Magribija, Augusta Brauna, Herceg Stjepana. Danas su radovi nastavljeni u ulicama Vrazova, Koševo, Hasana Kikića u parku kod zgrade predsjedništva BiH i u Dubrovačkoj.

Saopćenje Općine Centar, 5.1.2022.

Iz Općine su dodali da je nadogradnja i rekonstrukcija javne rasvjete planirana i u drugim ulicama u općini. 

Načelnik Mandić obišao je 11.4.2022. nekoliko lokacija na području općine Centar gdje su okončani ili su planirani investicioni projekti, a među njima i dio Ulice branilaca Šipa, gdje su tada započeti radovi postavljanja stubova za nova rasvjetna tijela. 

U saopćenju od 17.1.2022. godine, iz Općine su poručili da su radovi na ugradnji efikasnije i štedljivije LED rasvjete su izvođeni na širem području općine Centar.

Tako je nova rasvjeta ugrađena u ulicama Vrbanja, Mustajbega Fadilpašića, Kranjčevićeva, Josipa Vancaša, Alekse Šantića, Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka, Ključka, Prusačka, Mice Todorović, Alipašina, Sutjeska, Jezero, Fra Anđela Zvizdovića, Kralja Tvrtka, Dolina, Magribija, Augusta Brauna, Herceg Stjepana, Vrazova, Koševo, Hasana Kikića, u parku kod zgrade predsjedništva BiH i u Dubrovačkoj.

Saopćenje Općine Centar, 17.1.2022.

Kako se navodi u saopćenju Općine od 11.4.2022. godine, posljednji ugovor koji je načelnik potpisao s direktorom spomenute firme Tarikom Karićem odnosi se na radove na rekonstrukciji i nadogradnji javne rasvjete na sljedećim lokacijama: Ulica Antuna Hangija između brojeva 129 i 133, park “Kemal Monteno”, tačnije na lokaciji gdje je u toku izgradnja Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina, u Ulici Asima Ferhatovića kod broja 11 te je planirano i postavljanje javne rasvjete duž kompletne saobraćajnice koja prolazi pored gradskog porodilišta “Zehra Muidović” i povezuje stadion na Koševu i Ulicu Patriotske lige. Ukupna vrijednost spomenutih projekta je nešto više od 120.950 KM.

U saopćenju Općine Centar od 25.4.2022. godine navodi se da je Općina za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju javne rasvjete izdvojila 509.590 KM. 

Izvor: Općina Centar

U toku su završni radovi na izgradnji i opremanju mobilijarom parka “Jelena Vitas”, prvog inkluzivnog parka na području općine Centar, koji je također osvijetljen novom LED rasvjetom.

Foto: Općina Centar

Projekti u 2021. godini

Općina Centar je za projekat “Smart City – I faza” rebalansom budžeta za 2021. godinu osigurala 77.470 KM, nakon što su načelnici općina Centar i Novo Sarajevo Srđan Mandić i Hasan Tanović potpisali sporazum o saradnji na ovom projektu.

Proceduru javnih nabavki odabira izvođača radova su provele stručne službe Općine Novo Sarajevo na osnovu čega je sa predstavnikom firme “SES” d.o.o. Sarajevo zaključen okvirni sporazum na period od dvije godine za izvođenje radova. Za nadzor ovog projekta zadužen je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Saopćenje Općine Centar, 20.10.2021.

Izvor: Općina Centar

Na 148 stubova javne rasvjete, od mosta Topal Osman-paše do mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, ugrađene su LED sijalice koje su energetski efikasniji sistem osvjetljenja. Na području općine Novo Sarajevo nalazi se 112 stubova i 34 cestovne svjetiljke, a u općini Centar nalazi se 36 stubova i devet cestovnih svjetiljki. Druga faza projekta podrazumijeva omogućavanje daljinskog upravljanja i dimovanje tzv. pametna javna rasvjeta. 

U okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“, u Ferhadiji i na dijelu ulice Maršala Tita ugrađena je pametna javna rasvjeta početkom decembra 2021. Godine. Ugradnju rasvjete su finansirali Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Švedska u jednakim omjerima, a implementira UNDP kroz projekat „Zeleni ekonomski razvoj“.

Općina Centar sklopila je 3.12.2021. ugovor o izvođenju radova na nadogradnji i rekonstrukciji javne rasvjete. Za ovu namjenu Općina je obezbijedila 530.000 KM u svom budžetu, a ugovor je potpisan sa firmom „Step“ kao izvođačem radova. Pored ugradnje i rekonstrukcije rasvjete u stambenim naseljima, ugradnja i rekonstrukcija planirani su i na trolejbuskoj okretnici na Jezeru u neposrednoj blizini škole s ciljem povećanja sigurnosti djece, na izletištu Čavljak, kao i prema naselju Nahorevska brda, putu koji vodi do vodopada Skakavac. Nova rasvjeta biće ugrađena i oko stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu, te na cijelom području mjesnih zajednica „Džidžikovac-Koševo I“ i „Marijin dvor“.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!