U progresu

Sufinansiranje sportskih manifestacija

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za programe sufinansiranja sportskih manifestacija, posebno za mlade i najmlađe sugrađane općine. Zdravi mladi ljudi, zdravi odrasli ljudi, jest jednako zdravo okruženje.

Izvor: Hasan Tanović program

Općina Novo Sarajevo je tokom 2021.,2022. i 2023. godine realizovala i podržala različite sportske projekte i manifestacije.

Foto: Općina Novo Sarajevo
Foto: Općina Novo Sarajevo

Projekat „Dječija čarolija“, odnosno klizalište s popratnim sadržajima, u sklopu kojeg je klizanje od januara pa sve do 6. marta 2023. godine bilo besplatno za sve građane/ke i posjetitelj/ke Sarajeva, realizovalo se u okviru projekta “Zima na Vilsu”. Projekat je podržala Općina Novo Sarajevo uz planirana sredstva u budžetu za 2023. godinu u iznosu od 100.000 KM. 

Krajem septembra 2023. godine otvoren je četvrti festival sporta „Sport Fest“ u Sportskoj dvorani „Goran Čengić“ na Grbavici koji je realizirian od strane Udruženja građana za umjetnost, kulturu i sport ”Spektar”. Na ovom festivalu održavao se i “Taekwondo škola na otvorenom” projekat koji je podržan od Općine Novo Sarajevo po LOD metodologiji koji okuplja više od 210 djece sa područja općine Novo Sarajevo.

Na stranici Općine Novo Sarajevo u septembru 2023. godine saopćeno je da Udruženje za sport i rekreaciju „Sport Active“ iz Sarajeva na Olimpijskom bazenu Otoka provodi projekat „Plivanje kao sredstvo kineziterapije“ za trideset osnovaca od 4. do 9. razreda i prvih razreda srednjih škola. 

Općina Novo Sarajevo podržava projekat ”Stvaramo životne šampione” kroz koji je u oktobru 2023. godine načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović dodijelio mladim nadama FK „Željezničar“ sportsku opremu. 

U oktobru 2023. godine počela je realizacija projekta “Reci ne vršnjačkom nasilju” i “Mindfulness, joga i meditacija za majke i djecu” koje podržava Općina Novo Sarajevo. Projekti se realizuje u okviru Programa pomoći pravnim licima iz oblasti sporta “Grant za projekte udruženja za sport, kulturu i obrazovanje”. 

Sredinom oktobra 2023. godine održan je dvodnevni turnir “Vaterpolo za sve” na Olimpijskom bazenu Otoka, a realiziran je uz podršku Općine Novo Sarajevo. 

Iz Općine Novo Sarajevo su krajem 2023. godine za Istinomjer kazali da kada je u pitanju sufinansiranje sportskih manifestacija i događaja, Općina Novo Sarajevo je 2023. godine podržala  sljedeće sportske manifestacije: sufinansiranja organizacije završnog turnira u košarci FINAL FOUR KUP „Mirza Delibašić“, II Međunarodni rukometni turnir „Goran Čengić“, No Limit Fighting network 19 turnir, Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici „5. Željo Cup 2023“, Međunarodni turnir za rukometne veteranke i veterane „Sarajevo ljubavi moja“, Međunarodni judo turnir „Vinko Šamarlić“, troškovi odigravanja playoff utakmica Futsal kluba Željezničar u Prvoj futsal ligi FBiH, sufinansiranje odlaska taekwond takmičara na Evropsko prvenstvo u Bugarsku, sufinansiranje troškova Državnog prevnstva u mininogometu, Međunarodno otvoreno prvenstvo i 19. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, Međunarodno karate takmičenja „2. GRAND PRIX SARAJEVO 2023 & TOP TEN“,  Međunarodno takmičenja „5. SARAJEVO PERFEKT GLORY KUP ALL KARATE STARS“, sufinansiranje troškova odigravanja utakmica ŽRK Ilidža u Premijer ligi BiH u ženskom rukometu, sufinansiranje troškova planinarske ekspedicije na Mount Everest ,organizacija Državnog prvenstva BiH u plesu, organizacija „Sarajevo Loading Festival“, organizacija IV festivala sporta “Sport Fest”, sufinansiranje troškova organizacije tradicionalnog memorijalnog turnira “Enver Šehović”, troškovi medalja za osvajače prva četri mjesta na 21. Memorijalnom međunarodnom bokserskom turniru „Mustafa Hajrulahović Talijan“, sufinanasiranje  troškova organizacije memorijalnog turnira “Adis&Davor”. Za finansiranje sportskih manifestacija izdvojeno je oko 90.000 KM.

Dalje, Općina Novo Sarajevo je ove godine putem Javnog poziva za podršku udruženjima i pravnim licima iz oblasti sporta izdvojila 250.000 KM, a podršku je dobilo skoro 20 sportskih udruženja/klubova.

U nastavku podsjećamo koje su se aktivnosti u vezi ovog obećanja realizirale tokom prve dvije godine mandata načelnika Hasana Tanović.

Općina Novo Sarajevo je tokom 2021. i 2022. godine realizovala i podržala različite sportske projekte i manifestacije.

Krajem januara 2021. godine Općina Novo Sarajevo i Javno preduzeće Olimpijski bazen Otoka realizirali su projekat škole plivanja za učenike/ce četvrtih razreda novosarajevskih osnovnih škola, kao i Centra “Vladimir Nazor”. Projekat je trebao biti realiziran 2020. godine, za čiju je implementaciju budžetom Općine za tu godinu planirano 50 hiljada KM. Također, krajem januara 2021. godine Općina Novo Sarajevo, zajedno sa Ski-klubom Igman, organizirala je obuku u nordijskom skijanju za 112 učenika/ca novosarajevskih osnovnih škola. Krajem septembra 2021. godine održana je Liga u košarci za učenike/ce osnovnih škola s područja Novog Sarajeva. Projekat je realiziralo Udruženje košarkaški klub “Sampi”, kojeg je podržala ova lokalna zajednica. U periodu od 18. do 21. oktobra 2021. godine Javno preduzeće ONSA d.o.o. Sarajevo, uz podršku Općine Novo Sarajevo, organiziralo je školu streljaštva. U budžetu Općine Novo Sarajevo za 2021. godinu za školu streljaštva bilo je planirano 5.000 KM. Udruženje Karate klub “Respect” početkom oktobra 2021. godine realiziralo je projekat  “INsport”, koji je podržala Općina Novo Sarajevo. Sredinom novembra 2021. godine održan je turnir u malom nogometu, na kojem su učestvovali učenici šestih i sedmih razreda osnovnih škola s područja ove općine, a u okviru projekta “Novosarajevske sportske igre”. Odigrano je ukupno 12 utakmica. U okviru realizacije projekta “Škole rukometa” početkom novembra 2021. godine održani su treninzi za mlade rukometaše i rukometašice u Sportskoj dvorani “Goran Čengić.” 

Općina Novo Sarajevo je 17.10.2022. godine putem službene stranice obavijestila da će Šahovski klub Sarajevo, uz podršku Općine, naredna četiri mjeseca provoditi projekat “Šah za sve”. Zatim, Općina je 19.10.2022. godine obavijestila da Udruženje karate-klub “Sensei”, kojeg je ova lokalna zajednica podržala, provodi projekat “Reci NE vršnjačkom nasilju”.

Tokom 2022. godine, Općina Novo Sarajevo je podržala 20 sportskih manifestacija, poput Malonogometnog/futsal turnira FIS GOL 2022, Međunarodne karate manifestacije „GRAND PRIX SARAJEVO 2022“, U18 World Championship“ – Svjetskog hokejaškog prvenstva IIIb divizije, organizacije Svjetskog prvenstva u džudou za kadete i kadetkinje do 18 godina, karate turnira „4. SARAJEVO PERFEKT GLORY KUP ALL KARATE STARS“, učešće KK Bosna Royal u Prvenstvu Bosne i Hercegovine u košarci, XV Međunarodnog košarkaškog turnira za pionire i kadete, pod nazivom „Šestoaprilski turnir“, Masters turnira Carlsberg snooker lige BiH, Memorijalnog rukometnog turnira „Goran Čengić“, XX Međunarodnog turnira u ritmičkoj gimanstici „Suada Dilberović“, Rukometnog turnira veterana povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, lzbor sportiste Kantona Sarajevo za 2021. godinu” u organizaciji Sportskog saveza Kantona Sarajevo, Skijašku trku „SKIIS Open“, organizaciju utakmica u Premijer ligi BiH u ženskom rukometu, podršku odlasku na Svjetski kup u Akrobatskom Rock N Roll-u u Budimpešti/Mađarska, kupovinu ulaznica za humanitarnu utakmicu između FK Željezničar – FK Sarajevo (Udruženje „Pomozi.ba“), učešće na Međunarodnom takmičenju Parakonjaništvo pod nazivom „Kentaur 2022“, East european Open championship Sarajevo 2022, Malonogometni turnir „Adis i Davor“, povodom obilježavanje 4. godišnjice ubistva pripadnika MUP KS Šehović Adisa i Vujinović Davora, te 5. Memorijalnog turnira u malom nogometu pod nazivom “Elvis Hasaković Eli”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!