Dosljedno

SDS dosljedan o mjestu rasprave o prenosu nadležnosti

Nakon sjednice Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), održane 16.10.2021. godine u Istočnom Sarajevu, upriličena je konferencija za novinare na kojoj je predsjednik ove političke partije Mirko Šarović obavijestio javnost o, između ostalog, i stavovima SDS-a u vezi s inicijativama o povlačenju saglasnosti za postojanje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, SIPA-e i OSA-e, te osnivanja obavještajne agencije Republike Srpske, koje posljednjih sedmica predlaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Foto: Anadolu Agency

S tim u vezi, Šarović je podsjetio da se SDS u svom programu zalaže za, kako je rekao, “izvorni Dayton”, kao i da će se “uvijek zalagati da sve nadležnosti koje su na ovaj ili onaj način prenesene na državu treba da se vrate pod okrilje Republike Srpske”, ali i podvukao da to treba da se desi isključivo odlukama državnih institucija:

To treba da se desi na isti način kako su i prenesene na državu, a to je u Parlamentu i drugim državnim institucijama, prije svega glasovima SNSD-a.

Mirko Šarović, 16.10.2021.

Izjavivši da je politika SNSD-a i Milorada Dodika najveća opasnost po mir i stabilnost u BiH, lider SDS-a podvukao je “da sve inicijative moraju biti sprovedene na miran način, bez pokušaja destabilizacije države”, te da SDS podržava parlamentarni i demokratski način prenošenja nadležnosti u okviru institucija BiH:

Vraćanje nadležnosti je potpuno legitimno, samo je pitanje kako do toga može da se dođe. Ne vidim zašto bi neko zbog toga mogao krivično da odgovara… On (Milorad Dodik) mora da se dogovori sa svojim koalicionim partnerima (SDA, HDZ) da izglasaju to u institucijama. Mi mu želimo uspjeh u tome… Mi ćemo glasati za vraćanje nadležnosti i tako dati svoj doprinos. Nemamo ništa protiv.

Mirko Šarović, 16.10.2021.

Prvi test navedenog stava SDS-a uslijedio je nakon najave 22. posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) koja je održana 20.10.2021. godine, a na kojoj se, pored ostalog, na dnevnom redu našlo i usvajanje zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske – po hitnom postupku. Prijedlogom ovog zakona predviđeno je osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, kao ovlaštenog organa nadležnog za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u RS te da je ta agencija samostalna upravna organizacija i ima svojstvo pravnog lica. U obrazloženju se ističe i sljedeće:

Propisano je uspostavljanje i nadzor jedinstvenog tržišta lijekova i medicinskih sredstava, te njihove dostupnosti za teritoriju Republike Srpske. Zakonskim odredbama predviđeno je predlaganje donošenja i izmjene zakonskih propisa iz oblasti lijekova i medicinskih sredstava, te usaglašavanje propisa sa međunarodnim standardima.

Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Dan pred održavanje sjednice NSRS, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić potvrdio je da SDS ostaje na zauzetim pozicijama kada se radi o mjestu rasprave i odlučivanja kada se radi o trenutnim nadležnostima državnog nivoa:

Zastupnici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske neće sutra podržati Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, jer je materija u nadležnosti Parlamenta BiH.

Miladin Stanić, 19.10.2021.

Na navedenoj sjednici, a na prijedlog klubova poslanika SNSD-a, DEMOS-a, SP, US, NPS-a i Poslaničke grupe NDP-a, usvojeni su Zaključci u vezi stanja o isporuci kiseonika Javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, ali i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, po hitnom postupku.

Akte su, kako se navodi, podržala 43 poslanika, uz dva glasa “protiv”, dok poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

S obzirom na izneseni stav Miladina Stanića, šefa Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS, stav ove političke partije po pitanju načina i nivoa na kojem se odlučuje o nadležnostima državnih institucija u Bosni i Hercegovini Istinomjer ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!